You are here

Τύπος: Έρχεται αναστολή εκποιήσεων μέσω των… δικαστηρίων

26/05/2023 06:11

Η κοινή πρόταση νόμου κομμάτων της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης για την παροχή αναστολής των εκποιήσεων μέσω προσφυγής στο δικαστήριο για συγκεκριμένους λόγους, καθώς και το χθεσινό παγκύπριο συνέδριο της συντεχνίας ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, το οποίο ήταν επικεντρωμένο στην Αρχή Ηλεκτρισμού, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Βιαστείτε, κίνδυνος στην ΑΗΚ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το χθεσινό παγκύπριο συνέδριο της συντεχνίας ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, το οποίο ήταν επικεντρωμένο στην Αρχή Ηλεκτρισμού. Ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου και ο γραμματέας κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ, Δημήτρης Κωνσταντίνου, προειδοποίησαν σε ψηλούς τόνους ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΑΗΚ θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και του εξοπλισμού, υπονομεύουν τη διασφάλιση επάρκειας ηλεκτρισμού για το 2023 και πολύ περισσότερο για το 2024 και δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να εξυπηρετεί σωστά και έγκαιρα τους πολίτες. Ο κ. Κωνσταντίνου, είπε πως αυτή την περίοδο ο οργανισμός διανύει την πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας του, ενώ ο κ. Γρηγορίου πρόσθεσε τα εξής ανησυχητικά: «Τους τελευταίους μήνες, οι επισκέψεις μας στους χώρους εργασίας μάς έδωσαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά ότι τα σοβαρά προβλήματα της ασφάλειας, της υγείας και της υποστελέχωσης εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα και μας ανησυχεί σοβαρά η έλλειψη δομημένου διαλόγου της διοίκησης με τις συντεχνίες». Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απολογήθηκε στους πολίτες εκ μέρους του κράτους για την αμέλειά του να στηρίξει την ΑΗΚ με προσωπικό και άλλα μέσα, ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας να σπρώξει τις τιμές ηλεκτρισμού προς τα κάτω.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο υπουργός εμπορίου υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό μέσα από ένα νομοσχέδιο να δοθούν απαντήσεις και διευκρινήσεις για όλα τα πρακτικά θέματα που δυνατό να προκύψουν κατά την εφαρμογή του πλαισίου για το e-kalathi.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φταίει το κράτος για τον ακριβό ηλεκτρισμό
  • Ζητά EastMed η ιταλική βουλή

Πολίτης

 «Έρχεται αναστολή εκποιήσεων μέσω των… δικαστηρίων»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η κοινή πρόταση νόμου κομμάτων της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης για την παροχή αναστολής των εκποιήσεων μέσω προσφυγής στο δικαστήριο για συγκεκριμένους λόγους, η οποία οδηγεί ουσιαστικά στο πάγωμα των εκποιήσεων και ανοίγει εκ νέου ένα μείζον ζήτημα για την οικονομία που θεωρητικά είχε κλείσει. Η πρόταση νόμου κατατέθηκε χθες στην ολομέλεια της βουλής και αποτελεί την ενοποίηση έξι προτάσεων νόμων κομμάτων για την εξασφάλιση αναστολής εκποίησης ακινήτων μέσω δικαστηρίου και συγκεντρώνει ήδη πλειοψηφία για να εγκριθεί και να αποτελέσει νόμο του κράτους. Η πρόταση νόμου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπό έχει την τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται και περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού, την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών και την επίκληση οποιωνδήποτε άλλων παρανομιών και/ή λόγων ακυρότητας των συμβάσεων δανείων και/ή υποθηκών.

Όπως αναφέρεται, τραπεζικά στελέχη εξέφρασαν στην εφημερίδα την ανησυχία τους, ενώ μόλις δύο ημέρες πριν, κοινοτικός αξιωματούχος, συνομιλώντας με ομάδα κύπριων δημοσιογράφων, είχε σημειώσει την αναγκαιότητα να μην υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο για τις εκποιήσεις. «H επιτροπή», σημείωσε, «θεωρεί το υψηλό ιδιωτικό χρέος της Κύπρου ως ευπάθεια για την οικονομία. Πιστεύει ότι ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων είναι καίριας σημασίας για την ενθάρρυνση των δανειοληπτών να συμμετάσχουν στην αναδιοργάνωση δανείων, την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην οικονομία, τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση της πειθαρχίας στις πληρωμές».

Χαραυγή

 «Η κυβέρνηση δεν έδωσε εργαλεία στην ΑΗΚ και κατάντησε η ‘συτζιά του μαύρου’»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το χθεσινό παγκύπριο συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ) – ΑΗΚ. Ο υπουργός ενέργειας προέβη στην παραδοχή ότι δεν δόθηκαν τα αναγκαία εργαλεία στην ΑΗΚ για να μπορέσει να σπρώξει προς τα κάτω τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κ. Παπαναστασίου υποσχέθηκε αλλαγή πορείας με όραμα ένα πράσινο ενεργειακό μέλλον. Επεσήμανε ότι το κόστος εισαγωγών ενέργειας επιβαρύνει σημαντικά την κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας ότι «η τιμή του ηλεκτρισμού πρέπει να πάει κάτω, θα δώσουμε εκείνα τα εργαλεία στην ΑΗΚ για να σπρώξει τις τιμές από εκεί και κάτω. Θα της δώσουμε το φυσικό αέριο, θα της δώσουμε ελευθερία στην πράσινη παραγωγή για να μπορέσει να μας δείξει η Αρχή τι μπορεί να κάνει».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΠΕΟ ζητά επιτακτικά πολιτικές βελτίωσης των μισθών και των όρων εργασίας, καθώς επίσης και των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διευθυντής υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή: Προς το τέλος του 2023 το e-kalathi
  • Με μέτρα εργατικής διαφοράς προειδοποιεί η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΑΗΚ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ… ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ – Με κοινή πρόταση νόμου κομμάτων η οποία συγκεντρώνει ευρεία πλειοψηφία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΑ ΕΙΠΑΝ, ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ – Νίκος Χριστοδουλίδης και Αννίτα Δημητρίου εξέτασαν τις σχέσεις κυβέρνησης – κόμματος  

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΗΚ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η «ΣΥΤΖΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ» - Υπ. ενέργειας: Δεν φταίει η ΑΗΚ που δεν μειώθηκαν οι τιμές, αλλά το κράτος και θα ήθελα να απολογηθώ εκ μέρους του»