You are here

Τύπος: Έρχεται νέο σοκ στο ρεύμα

24/11/2021 07:02

Το νέο ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες στο κόστος των ρύπων και ο ισολογισμός της Κεντρικής Τράπεζας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Έρχεται νέο σοκ στο ρεύμα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νέο ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες στο κόστος των ρύπων. Στο χρηματιστήριο των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σημειώθηκε χθες νέο ρεκόρ, καθώς καταγράφηκε τιμή 70,43 ευρώ/τόνο, που είναι η ψηλότερη που υπήρξε ποτέ. Όπως αναφέρεται, η χθεσινή εξέλιξη επηρεάζει άμεσα και την κυπριακή ηλεκτροπαραγωγή, με ανάλογο κόστος για τους πελάτες της. Το ρεκόρ στη δημοπράτηση δικαιωμάτων, εφόσον δεν συνοδευτεί με ουσιαστική μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες αυξήσεις από την ΑΗΚ, προσεχώς.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το ΚΕΒΕ εισηγείται στον υπουργό οικονομικών έντεκα μέτρα, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι αστρονομικές αυξήσεις, κατά το επιμελητήριο, που καταγράφονται στις τιμές πρώτων υλών και ειδικότερα των ναυτιλιακών ναύλων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία από τα ακριβά δικαιώματα αερίων
  • Μεγάλες χώρες ρίχνουν αποθέματα πετρελαίου στην αγορά
  • Διστακτικότητα από νεαρούς μπαμπάδες για άδεια πατρότητας
  • Με νόμο «ενοίκιο» από εργοδότες για τηλεργασία

Πολίτης

 «Ξεπέρασε τα €30 δισ. ο ισολογισμός»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο ισολογισμός της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος αποτυπώνει το μέγεθος της νομισματικής παρέμβασης για στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και των τραπεζών. Το ενεργητικό της ΚΤ το Σεπτέμβριο του 2021 ξεπέρασε τα €30 δισ. και ανήλθε στα €30,451 δισ., όταν ένα χρόνο νωρίτερα το ενεργητικό ανερχόταν σε €22,064 δισ. Το Μάρτιο του 2020 ο ισολογισμός της ΚΤ κατέγραφε ενεργητικό ύψους €17,731. Δηλαδή από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής αυξήθηκαν κατά €12,72 δισ., μία αύξηση της τάξης του 72%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στην οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο 9% και αναμένεται να προωθήσουν τη νομοθετική τους πρόταση ενώπιον της ολομέλειας, παρά τις ενστάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου οικονομικών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν έχει όρια η βουτιά της λίρας – Τουρκία – Ερντογάν
  • Προειδοποιητική στάση εργασίας στα λιμάνια για τη σύμβαση

Αλήθεια

 «Κάνουμε την κρίση ευκαιρία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το διεθνές συνέδριο «Επιχειρηματικός Προσανατολισμός: Κύπρος 2021» που διεξήχθη χθες στο Λονδίνο. Ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο εξέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού. Ο κ. Νουρής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μετά την περίοδο της πανδημίας προσπαθούμε στην Κύπρο να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και νομίζω τα έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ΑνΑΔ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας δύο σχεδίων στην ψηφιακή πύλη Ερμής, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το έλλειμμα στο ταμείο θα καλυφθεί από το αποθεματικό – ΑΠΕ και ΕΞΕ
  • Μαύρη Τρίτη στην Τουρκία
  • Πρόταση νόμου για ηλεκτρονικές πληρωμές – Χρήση καρτών

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ Η ΜΑΣΚΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΦΩΝΕΣ ΟΕΒ – ΚΕΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ – Σήμερα τα μέτρα από το υπουργικό συμβούλιο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – Σηκώνουν μανίκια υπό τον φόβο επιβολής νέου lockdown μόνο για όσους επιμένουν στην άρνηση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΣΟΚ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ – Από τη μια μειώνουμε το ΦΠΑ και από την άλλη αυξάνεται το κόστος των ρύπων όσο ποτέ προηγουμένως

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΛΟΥΜΙ ΠΟΠ – Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει δυνατότητα παραγωγής γάλακτος