You are here

Τύπος: Έρχονται αλλαγές για εγγραφές στο ‘Airbnb’

27/10/2021 06:29

Οι αλλαγές που έρχονται από τη βουλή για εγγραφή στο Airbnb, τα στοιχεία της Eurostat για τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο σε σχέση με τη μεταφορική χρήση και η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου όπου συζητήθηκε το πρόβλημα της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έρχονται αλλαγές για εγγραφές στο ‘Airbnb’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αλλαγές που έρχονται από τη βουλή για εγγραφή στο Airbnb.  Όπως ανέφερε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ενέργειας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κι άλλα μέλη της επιτροπής, υπάρχουν αρκετά υποστατικά που είναι αρκετά παλιά, ιδιαίτερα στα ορεινά και που είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν τελική άδεια οικοδομής όπως ζητά η νομοθεσία για εγγραφή στο μητρώο, ενώ βάσει της νομοθεσίας όπως αυτή τροποποιήθηκε για τη δημιουργία του μητρώου δεν μπορούν να εγγραφούν σε αυτό κατοικίες με πέραν των πέντε δωματίων. Ο υφυπουργός τουρισμό δεν απέκλεισε, πάντως, αλλαγή της συγκεκριμένης πρόνοιας προκειμένου να βρεθεί ένας λογικός αριθμός δωματίων που να μην προκαλεί αναστάτωση δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για αλλαγές της νομοθεσίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα περισσότερα δάνεια που δεν μπορούν να πληρωθούν στις τράπεζες εμφανίζουν καθυστέρηση πέραν των τριών μηνών, με το ποσοστό να ανέρχεται στα €3,83 δισ. από σύνολο προβληματικών χορηγήσεων €4,97 δισ. μέχρι τέλος Ιουλίου 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Από βδομάδας η επέκταση της άδειας μητρότητας
  • Χρηματοδότηση έργων καθαρής τεχνολογίας
  • Θα δει τους κοινωνικούς εταίρους η υπ. εργασίας
  • Η ακρίβεια «παγώνει» τα έργα

Πολίτης

 «Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ οι αυξήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Eurostat για τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο σε σχέση με τη μεταφορική χρήση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ετήσια αύξηση στις τιμές καυσίμων για μεταφορική χρήση στην περίπτωση της Κύπρου για το μήνα Σεπτέμβριο 2021 ήταν 20%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν περίπου στο 22%. Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές καυσίμων για μεταφορική χρήση είχε το Λουξεμβούργο με 30%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου αναφέρθηκε η επιτακτική ανάγκη για βελτίωση του μηχανισμού συλλογής στατιστικών στοιχείων που αφορούν τον τομέα του τουρισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βλέπει σφάλματα σε πληρωμές – Ελεγκτικό συνέδριο ΕΕ
  • Κόλλησαν στα €5 δισ. τους τελευταίους μήνες – Στοιχεία Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για «κόκκινα δάνεια»

Χαραυγή

 «Κρούσματα αισχροκέρδειας σε υλικά οικοδομής»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα κρούσματα αισχροκέρδειας σε υλικά οικοδομής.  Στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου το ΑΚΕΛ κατήγγειλε ότι υπάρχουν κρούσματα αισχροκέρδειας σε υλικά οικοδομής, θέτοντας παράλληλα την κυβέρνηση προ των ευθυνών της σε σχέση με τον κίνδυνο να καταστεί ακόμη πιο απομακρυσμένο το δικαίωμα νέων ζευγαριών να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με διαδικασίες εξπρές προωθείται από την επιτροπή εργασίας της βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση της άδειας μητρότητας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειώθηκαν κατά €8 εκ. οι ΜΕΧ τον Ιούλιο οδηγώντας σε πτώση του δείκτη στο 17,4%
  • Χαράτσι στα καταλύματα αγροτουρισμού
  • ΤΚΑ: Παράταση στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αλήθεια

 «Τέλεια καταιγίδα η αύξηση των τιμών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου όπου συζητήθηκε το πρόβλημα της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, έκανε λόγο για την «τέλεια καταιγίδα», αναφέροντας πως βρισκόμαστε ενώπιον των αυξήσεων των τιμών γενικότερα, αλλά και ειδικότερα των τιμών ενέργειας, λόγω συγκυριών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργείο εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει παράταση του σχεδίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών για άλλους τέσσερις μήνες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειώθηκαν κατά €8 εκ. οι ΜΕΧ τον Ιούλιο 2021
  • Ενιαία πολιτική για ενοίκια και έργα υποδομής – Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Ψάχνουν λύσεις για τα στατιστικά του τουρισμού

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΟ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟ – Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ζητά να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των κομμάτων οι οποίες προβλέπονται στο καταστατικό τους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΑΦΙΑ – ΜΙΤ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ – Ο μαφιόζος Πεκέρ και οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας εκπαραθύρωσαν τον Σανέρ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΝΤΡΟΟΥΝ, ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΦΡΑΚΤΗΣ – Αποφασίζονται σήμερα μέτρα για ανακοπή των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΤΙΣ ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ PANDORA PAPERS – Αναστασιάδης – Αβέρωφ οδήγησαν τη χώρα στον πανευρωπαϊκό εξευτελισμό