You are here

Τύπος: Έρχονται αρνητικά επιτόκια για καταθέσεις ιδιωτών

21/07/2021 06:29

Οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε τράπεζες για τη μετάβαση στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων για τους ιδιώτες καταθέτες, καθώς και το κυπριακό ομόλογο λήξης το 2030 το οποίο οδηγήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έρχονται αρνητικά επιτόκια για καταθέσεις ιδιωτών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε τράπεζες για τη μετάβαση στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων για τους ιδιώτες καταθέτες. Διευθυντικά στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2021 το σύστημα θα χρεώνει τις καταθέσεις από ένα όριο και πάνω με αρνητικό επιτόκιο, κάτι που σημαίνει πως οι καταθέσεις θα έχουν κόστος για την αποταμίευση. Οι τράπεζες, σημειώνεται, θέλουν να στρέψουν τους πελάτες τους σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης, καθώς οι ίδιες πληρώνουν 0,5% την ΕΚΤ για να «παρκάρουν» τη ρευστότητα τους.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πέρσι, εν μέσω της πανδημίας, και ενώ τα φορολογικά έσοδα είχαν μειωθεί, το τμήμα φορολογίας επέστρεψε φόρους ύψους €454 εκ. σε εκατοντάδες φορολογούμενους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Από την απόγνωση, καλή και πληρότητα 30%-40% στα ξενοδοχεία

  • Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βυθού για Κρήτη – Αττική

  • Στα κρατικά ταμεία €476,6 εκ. από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων

  • Η ψευδοεπιστήμη διεκδικεί τα ηνία -  Πετρίδης

Πολίτης

 «Χαμηλές πτήσεις για τα κυπριακά ομόλογα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το κυπριακό ομόλογο λήξης το 2030 το οποίο οδηγήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όπως σημειώνεται, το κυπριακό ομόλογο λήξης το 2030 κινήθηκε πέριξ του 0,196% ενώ το πενταετές κατέγραψε αρνητική απόδοση -0,25%. Οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα, εν μέσω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για την πορεία της πανδημίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου, ανέφερε στον Πολίτη ότι την πρώτη μέρα εφαρμογή του μέτρου του safepass στο λιανικό εμπόριο τα πράγματα κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα και με τον κόσμο να προσέρχεται με την ίδια συχνότητα για τις αγορές του.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέο δρομολόγιο προς Heathrow – Cyprus Airways

  • Οι γυναίκες επλήγησαν σκληρότερα από την πανδημία

Χαραυγή

 «Σημαντική αύξηση των πτήσεων από τη Βρετανία»

Σε ρεπορτάζ της Χαραυγής γράφει ότι σημαντική αύξηση των πτήσεων από τη Βρετανία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για κατάργηση της καραντίνας στους εμβολιασμένους επιβάτες οι οποίοι επιστρέφουν από χώρες της πορτοκαλί κατηγορίας. Η ανώτερη διευθύντρια αεροπορικής ανάπτυξης, μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή αφού η Κύπρος είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες επλήγησαν σκληρότερα σε σχέση με τους άνδρες από τις απώλειες θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας.

Αλήθεια

 «Σημαντική αύξηση πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η αύξηση στις πτήσεις από τη Βρετανία. Όπως αναφέρεται, η εξέλιξη αυτή χαροποιεί ιδιαίτερα το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά τους ξενοδόχους ειδικότερα που βλέπουν να ξαναζωντανεύει μια παραδοσιακή τουριστική αγορά. Την ίδια ώρα πάντως και παρά την αισιοδοξία που δημιουργείται, οι ξενοδόχοι φαίνεται να κρατούν μικρό καλάθι, καθώς ο Ιούλιος ήδη χάθηκε, ενώ αποτελεί ερωτηματικό πόσοι τουρίστες θα προλάβουν να έρθουν τον Αύγουστο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στην ΕΚΤ και στην Κεντρική Τράπεζα έχει απευθυνθεί το υπουργείο οικονομικών, για το θέμα της παράτασης της αναστολής εκποιήσεων, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Με safepass στις υπεραγορές, χωρίς safepass στα μίνι-μάρκετ

  • Κρίσιμος ο ρόλος της επιστήμης – Κ. Πετρίδης

  • Σταθερή αυξητική ροή τουριστών από το εξωτερικό – Δήμαρχος Αγίας Νάπας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ – Χάνεται και η Αμμόχωστος

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ «ΕΠΝΙΞΕ» ΤΟ ΒΑΡΩΣΙ ΣΕ ΡΗΧΑ ΝΕΡΑ – Στοχευμένο πιλοτικό άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΜΕΣΩ ΒΑΡΩΣΙΩΝ – Στοχεύοντας την «άλλη λύση» ο Τατάρ ανακοίνωσε αποφάσεις Άγκυρας στην παρουσία Ερντογάν

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΒΑΡΩΣΙ – Εάν δεν θέσουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, θα προωθεί τα διχοτομικά της σχέδια