You are here

Τύπος: Έρχονται οι e-πλειστηριασμοί

09/01/2019 06:46

Τα ακίνητα που αναμένεται να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, το ξένο ενδιαφέρον για την κυπριακή αγορά ακινήτων και τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα νέα δάνεια το εντεκάμηνο του 2018, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Από τον Ιούνιο οι e-πλειστηριασμοί»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα ακίνητα που αναμένεται να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο νέο νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018 για μείωση των κόκκινων δανείων, αναμένεται να εφαρμοστούν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2019.  Την εφαρμογή του νέου θεσμού φαίνεται να καθυστερεί η εγκατάσταση της ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται η ηλεκτρονική δημοπράτηση. Την πλατφόρμα, σημειώνεται, θα εγκαταστήσει η εταιρεία που την ανέπτυξε στην Ελλάδα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, μείωση σημειώθηκε στη ζήτηση δανείων τον Νοέμβριο του 2018 που έφθασαν στα €246,4 εκ. σε σύγκριση με €292,1 εκ. τον Οκτώβριο, παρά τη διατήρηση των δανειστικών επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μεγάλη έκθεση της Κύπρου στη μη συμφωνία για Brexit
  • Αποσπάσεις αορίστου από δημόσιο σε ημικρατικούς
  • Γενικές συνελεύσεις για λήψη μέτρων – Η ΕΤΥΚ απειλεί και η Ελληνική καλεί τη συντεχνία σε διάλογο
  • Στ’ αζήτητα οι εκποιήσεις

Πολίτης

 «Ξένοι οι μισοί αγοραστές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το ξένο ενδιαφέρον για την κυπριακή αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, σχεδόν οι μισές αγορές ακινήτων την περσινή χρονιά έγιναν από ξένους, εκ των οποίων οι περισσότερες από αλλοδαπούς εκτός χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα το 2018 κατατέθηκαν από αλλοδαπούς αγοραστές 4.367 πωλητήρια έγγραφα από σύνολο 9.242 πωλητήριων εγγράφων παγκύπρια, με τις αγορές από ξένους να αποτελούν έτσι το 47,2% των πράξεων που έγιναν.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη έκθεση στην περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνίας για το Brexit.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αιτήσεις έως τις 17 Φεβρουαρίου – Για ιδέες στο IDEA
  • Χαμηλότερα επιτόκια και λιγότερα δάνεια – Σε ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο καταθέσεων για εταιρείες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤΚ
  • «Εμείς θα επιλέξουμε πότε» - Δεν ανησυχεί ο Τσακαλώτος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
  • Πιο χαμηλά το πετρέλαιο – Goldman Sachs

Χαραυγή

 «Η γενιά των 750-1000 ευρώ ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έρευνα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για το σχέδιο στελέχωσης επιχειρήσεων με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το 2017. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (93,5%) είναι εργαζόμενοι περίπου έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στο σχέδιο. Ωστόσο το 48,2% λαμβάνουν ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές μεταξύ €751-€1000, ενώ το 34,1% λαμβάνουν ακαθάριστες απολαβές από €1.001 - €1.250.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΤΥΚ προειδοποιεί με απεργιακά μέτρα στην Ελληνική Τράπεζα, λόγω της διατήρησης των εργαζομένων που προέρχονται από την πρώην Συνεργατική σε διαφορετική κατηγορία, σε σχέση με τους συναδέλφους τους οι οποίο προέρχονται από την Ελληνική.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες λόγω αναπροσαρμογής των επιτοκίων
  • Παρέμβαση επιτρόπου εθελοντισμού για το θέμα των αστέγων
  • 3η στα επιχειρηματικά και 9η στα στεγαστικά η Κύπρος
  • Ελεγκτική Υπηρεσία: Στρεβλώσεις στα επιδόματα αναπήρων

Αλήθεια

 «Ιστορικά χαμηλό το επιτόκιο καταθέσεων εταιρειών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα νέα δάνεια το εντεκάμηνο του 2018.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το επιτόκιο για καταθέσεις από εταιρείες υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο τον Νοέμβριο του 2018, ενώ μικρή αύξηση από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο σημείωσαν τα επιτόκια καταναλωτικών δανείων και το επιτόκιο δανείων για αγορά κατοικίας. Ταυτόχρονα, τον Νοέμβριο του 2018 παραχωρήθηκαν συνολικά νέα δάνεια ύψους €246,4 εκ., παρουσιάζοντας μείωση σχεδόν €45 εκ. σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τον 4ο κύκλο αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα IDEA, που στοχεύει στη δημιουργία επιτυχημένων startups στην Κύπρο και αφετέρου στην εμπέδωση της κουλτούρας για ανάπτυξη της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, προκήρυξε το κέντρο καινοτομίας νεοφυών επιχειρήσεων IDEA.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στις αγορές, την κατάλληλη στιγμή – Έλληνας υπουργός οικονομικών
  • Σταθερές οι προοπτικές της ευρωζώνης – Moody’s
  • Παραιτήθηκε ο πρόεδρος – Παγκόσμια Τράπεζα
  • Εγκρίθηκε ενίσχυση της Banca Carige

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ… ΘΕΛΟΥΝ –Μετά τις δύο συσκέψεις στο προεδρικό, οι γιατροί πέτυχαν μερική ικανοποίηση αιτημάτων τους αλλά συνεχίζουν να διεκδικούν και άλλα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ «ΟΧΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – Η κυβέρνηση δεν κάνει  πίσω στο ΓεΣΥ, διεμήνυσε ο Νίκος Αναστασιάδης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ» – Κάθετη η απάντηση του προέδρου στην αξίωση για ιδιωτική ιατρική εντός του ΓεΣΥ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ ΜΕΧΡΙ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ