You are here

Τύπος: Έρχονται ζόρια μετά την άρση της στήριξης

20/05/2021 06:33

Η έκθεση δημοσιονομικής σταθερότητας για το 2020 της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε χθες, τα στοιχεία για τη λειτουργία του μηχανισμού ταχείας δραστηριοποίησης επιχειρήσεων από τον Οκτώβριο του 2020 και το μήνυμα συστράτευσης σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που έστειλε χθες ο υπουργός οικονομικών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έρχονται ζόρια μετά την άρση της στήριξης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έκθεση δημοσιονομικής σταθερότητας για το 2020 της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε χθες. Οι τεχνοκράτες της ΚΤ σημειώνουν ότι σε «ορισμένες μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που δραστηριοποιούνται σε τομείς της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ως προς την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους τους και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους, ιδιαίτερα μετά την άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Η Κεντρική θεωρεί ότι οι πιο ευάλωτες επιχειρήσεις είναι αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, ενώ βλέπει ότι οι ανθεκτικές επιχειρήσεις θα είναι τα ξενοδοχεία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η βουλή συνέρχεται εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει τις έξι αναπομπές νόμων στις οποίες προχώρησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μέσω της νέας βουλής 18 μεταρρυθμίσεις
  • Προτάσεις ΚΕΒΕ για την ψηφιακή αναβάθμιση ΜμΕ
  • Μέσα σε πέντε μήνες έφεραν στην Κύπρο την έδρα τους
  • Δωρεάν PCR για GreenPass

Πολίτης

 «Φεύγουν από Λίβανο και έρχονται Κύπρο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία για τη λειτουργία του μηχανισμού ταχείας δραστηριοποίησης επιχειρήσεων από τον Οκτώβριο του 2020. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο μηχανισμός όχι μόνον αποδίδει, αλλά ότι υπάρχει δυναμική και ενδιαφέρει για εγκαταστάσεις νέων εταιρειών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η υπουργός ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, έκαναν γνωστό ότι από τον Οκτώβριο 11 εταιρείες εντάχθηκαν στο μηχανισμό, μεταφέροντας προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνογνωσία στην εγχώρια αγορά. Οι εταιρείες προέρχονται από διαφορετικές χώρες, όπως το Λίβανο, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου, αυτή της δημόσιας υπηρεσίας, είναι η πιο δύσκολη πολιτικά. Θα πρέπει, σημειώνεται, να εγκριθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ελληνική Τράπεζα: Η καλύτερη τράπεζα της Κύπρου
  • Η «κατάρα»… των εκλογών – Σχέδιο ανάκαμψης

Χαραυγή

 «Το ΑΚΕΛ καταθέτει προτάσεις…. ο ΔΗΣΥ δεν τις βλέπει!»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι την ίδια στιγμή που ο ΔΗΣΥ κατηγορούσε χθες το ΑΚΕΛ για άρνηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδεχόταν δημόσια ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει προτάσεις για την οικονομία. Όπως σημειώνεται, ο ΔΗΣΥ υποσχέθηκε μάλιστα ότι «ΔΗΣΥ και κυβέρνηση θα το κάνουμε (το σχέδιο) όχι λόγια, αλλά πράξη», παρόλο ότι το σχέδιο αφορά την ανάπτυξη σε βάθος 5ετίας μέχρι και 20ετίας, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το χρονίζον θέμα του συνταξιοδοτικού στον κρατικό τομέα επιλύεται σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημοσίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΚΤΚ: Να είναι στοχευμένα τα όποια μέτρα στήριξης της οικονομίας
  • Το δικαστήριο της ΕΕ ενέκρινε δύο και απέρριψε μια προσφυγή της Ryanair

Αλήθεια

 «Μήνυμα συστράτευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το μήνυμα συστράτευσης σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που έστειλε χθες ο υπουργός οικονομικών. Ο κ. Πετρίδης έστειλε μήνυμα συστράτευσης ώστε να θεσπιστούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την πλήρη αξιοποίηση των €1,2 δισ. του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζοντας πως «το διακύβευμα είναι η Κύπρος του αύριο», για να προσθέσει ότι «είναι θέμα θέλησης και βούλησης». Αν η θέληση και η βούληση είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα προχωρήσουν. Αν η θέληση και η βούληση κάποιων είναι να μην προχωρήσουν, γιατί θεωρούν ότι τους συμφέρει πολιτικά ή γιατί θα πλήξουν την κυβέρνηση, τότε δεν θα προχωρήσουν.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει τα σύνορα της σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στοχευμένα τα περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας – Κεντρική Τράπεζα
  • Στο 1,2% ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο
  • Ο κύπριος επιχειρηματίας είναι καμωμένος από ατσάλι – Αβέρωφ Νεοφύτου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ – Δικοινοτική επιτροπή: Μπαίνουν αύριο οι τελευταίες πινελιές

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ 40% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ – Θεωρίες συνωμοσίας, AstraZeneca και ενδεχόμενο τρίτης δόσης φρενάρουν τους εμβολιασμούς

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ – Σκληρή ατζέντα από το Ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία και σαφές μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ…. Ο ΔΗΣΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΙ! – Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Ακούω το ΑΚΕΛ να καταθέτει προτάσεις…»