You are here

Τύπος: Ερωτήσεις Μόσχας πριν το ‘ναι’ στις ναυλωμένες

11/06/2021 06:35

Το ερωτηματολόγιο που απέστειλε χθες η Μόσχα προς την Κύπρο ζητώντας συγκεκριμένα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία και η χθεσινή συνεδρία της ΕΚΤ όπου αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη της νομισματική της πολιτική, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Η χθεσινή εκλογή της Αννίτας Δημητρίου ως πρόεδρου της βουλής των αντιπροσώπων είναι το θέμα που πρωτοστατεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η Αννίτα Δημητρίου έγινε η πρώτη γυναίκα και η νεαρότερη πρόεδρος της βουλής στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κ. Δημητρίου εκλέγηκε με 25 θετικές ψήφους στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ, της ΔΗΠΑ και του ΕΛΑΜ, το οποίο στο δεύτερο γύρο απέσυρε την υποψηφιότητα του προέδρου του.

Φιλελεύθερος

 «Ερωτήσεις Μόσχας πριν το ‘ναι’ στις ναυλωμένες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ερωτηματολόγιο που απέστειλε χθες η Μόσχα προς τις κυβερνήσεις όλων των κύριων προορισμών για Ρώσους τουρίστες, ζητώντας συγκεκριμένα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία. Όπως αναφέρεται, το ερωτηματολόγιο θα συμπληρωθεί ταχύτατα, σε συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να μην υπάρξει απώλεια χρόνου στη συνεννόηση με τις ρωσικές αρχές. Στη Λευκωσία επικρατεί, πάντως, αισιοδοξία ότι εξαιτίας και της σημαντικής βελτίωσης που καταγράφει η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου αλλά μετά και τις πρόσφατες επαφές του υφυπουργού τουρισμού στη Μόσχα, σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως για ναυλωμένες πτήσεις προς τη χώρα μας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η συμφωνία των G7 σχετικά με τον παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών 15% έχει να διανύσει ακόμη δρόμο, καθώς από ότι φαίνεται δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή γραμμή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΣΤΕΚ: Η αβεβαιότητα για μεγάλες τουριστικές αγορές συνεχίζεται
  • «Ψήνονται» νέα σχέδια απόσυρσης οχημάτων
  • Και οι απατεώνες είδαν «ευκαιρίες» με την πανδημία
  • Αυξήσεις λόγω… κοντέινερς

Πολίτης

 «Δεν αλλάζει τακτική η ΕΚΤ στις αγορές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της ΕΚΤ όπου αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πολύ διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, με τα επιτόκια να παραμένουν αμετάβλητα, μια απόφαση που βοηθά και την κυπριακή οικονομία καθώς διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου έχει βελτιωθεί τις τελευταίες βδομάδες και οι περιορισμοί έχουν αρθεί, τα δεδομένα όσον αφορά τον τουρισμό παραμένουν ρευστά.

Χαραυγή

 «Αύξηση κονδυλίων για διαφημίσεις ζητούν τουριστικοί φορείς»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η αύξηση που ζητούν οι τουριστικοί φορείς για τα κονδύλια του προϋπολογισμού που αφορούν τις διαφημίσεις στο εξωτερικών. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να καταθέσει πρόταση στο υπουργείο οικονομικών για αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τη διαφημιστική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αύξηση 24,3% σημείωσαν οι άδειες οικοδομής την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξήσεις 500% στο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων
  • Ευρωπαϊκό δικαστήριο: Σημαντική απόφαση για δάνεια με καταχρηστικές ρήτρες
  • 18 υποθέσεις στην επιτροπή απάτης

Αλήθεια

 «Υπάρχει ελπίδα για έλευση τουριστών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι δυσκολίες που φαίνεται να παρουσιάζει η προσπάθεια καθιέρωσης ναυλωμένων πτήσεων από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρμόδιοι με τον τουρισμό φορείς διατηρούν κάποιες ελπίδες ότι για ένα μικρό αριθμό χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, θα επιτραπούν τελικά οι ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο αναμένεται να κατασκευαστεί στην καρδιά της Έγκωμης. Το νοσοκομείο θα κατασκευαστεί σε γη η οποία ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και το κόστος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα €55 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανησυχία για αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων – ΚΕΒΕ
  • Ανεγείρονται μεγαλύτερες και ακριβότερες μονάδες – Άδειες οικοδομής
  • Αναμένεται  πρόταση για έφορο φορολογίας – Υπουργείο οικονομικών

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΑΒΕΡΩΦ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΑΝΝΙΤΑ – Ιστορική μέρα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΑΝΝΙΤΑ – Ναυάγησε η πρόταση Καρογιάν για εκλογή Άντρου και η έκπληξη ήρθε από αιφνιδιασμό του ΕΛΑΜ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΑΝΝΙΤΑ, ΑΒΕΡΩΦ – Άρπαξε την προεδρία της βουλής μέσα από τα χέρια τους – Δεύτερη ήττα αντιπολίτευσης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ ΔΗΣΥ – ΕΛΑΜ – ΔΗΠΑ «ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΒΟΥΛΗΣ – Με 25 ψήφους εκλέγηκε νέα πρόεδρος της βουλής η Αννίτα Δημητρίου