You are here

Τύπος: Έσπασε ο πάγος για την ΑΤΑ

13/01/2023 05:57

Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τους κοινωνικούς εταίρους για την ΑΤΑ, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Έσπασε ο πάγος για την ΑΤΑ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τους κοινωνικούς εταίρους για την ΑΤΑ.  Όπως αναφέρεται, ο υπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου για χειρισμό του ζητήματος έως την Τρίτη. Ημέρα που, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε στη διάρκεια της σύσκεψης με τους κοινωνικούς εταίρους, ότι θα πάρει τις αποφάσεις του εάν θα κηρύξει αδιέξοδο στη μεσολάβηση ή εάν θα προχωρήσει στην κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης. Όλα θα εξαρτηθούν από τις επαφές που θα έχει με τους συνεργάτες του στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας πως για την τελική του απόφαση θα διαβουλευτεί και θα ενημερώσει επίσης τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το συνδικαλιστικό κίνημα, που αναμενόταν χθες αναλόγως των εξελίξεων να εξαγγείλει μέτρα, έδωσε την πίστωση χρόνου που αιτήθηκε ο υπουργός. Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Κούσιος επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τέλος του μήνα εκπνέει η αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις και θα επανεκκινήσει η διαδικασία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι τραπεζικοί ακούν και ρωτούν τους υποψήφιους προέδρους
  • Αλλάζουν τρεις νόμοι για τους διαχειριστές πιστώσεων
  • Στους υπουργούς η ΑΗΚ για απεργίες
  • Επτά στους δέκα κύπριους ζορίζονται από την ακρίβεια

Πολίτης

 «Στην κρίση της κυβέρνησης η συμφωνία για ΑΤΑ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή κοινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τις συντεχνίες και τους εργοδότες για την ΑΤΑ. Στην συνάντηση διαφάνηκαν για ακόμα μια φορά οι διαφορετικές προσεγγίσεις με τις οποίες εργοδότες και συντεχνίες προσεγγίζουν το ζήτημα της εφαρμογής της ΑΤΑ, στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας του 2017. Πάντως, ο κ. Κούσιος αναγνώρισε τη μικρή μετακίνηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά το ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως «υπήρξαν κάποιες μετακινήσεις από τις γνωστές θέσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί. Το συνδικαλιστικό κίνημα με άφησε να αντιληφθώ ότι είναι έτοιμο να δεχτεί σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ». Με βάση πληροφόρηση της εφημερίδας από συνδικαλιστικές πηγές, οι συντεχνίες είναι έτοιμες να υιοθετήσουν μια συμφωνία σταδιακής εφαρμογής της ΑΤΑ ξεκινώντας από το 70% με 75% και καταλήγοντας εντός ενός χρονοδιαγράμματος τριών ετών στην πλήρη αποκατάστασή της στο 100%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αναμένεται να παρευρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος. Επιπλέον, στη συνάντηση θα παρευρίσκονται και μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ.

Χαραυγή

«Τρόμος για ακρίβεια, οργή για κυβερνητική αδιαφορία»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι έντονη ανησυχία για την ακρίβεια και τη συνεπακόλουθη κατρακύλα της κοινωνίας στη φτώχεια εκφράζουν οι κύπριοι σε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 99% των πολιτών ανησυχούν επειδή αισθάνονται ότι το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής επηρεάζει τη δική τους ζωή καθώς και των κοντινών τους ανθρώπων. Το 70% δηλώνουν ότι ήδη το βιοτικό τους επίπεδο έχει μειωθεί λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού, του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξημένου κόστους ζωής.

«Καταγγέλλει τον Πετρίδη για ‘κατάχρηση εξουσίας’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η επιστολή που απέστειλε ο γενικός ελεγκτής στον γενικό εισαγγελέα, καταγγέλλοντας το υπουργείο οικονομικών για «κατάχρηση εξουσίας», αλλά και ενδεχόμενα «ποινικά και αστικά αδικήματα». Η επιστολή αφορά τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε από το υπουργείο οικονομικών σε σχέση με την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων για την πρόσφατη διαπραγμάτευση με τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, Hermes Airports, για τη συμφωνία παραχώρησης για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού: Στις «ελληνικές καλένδες» η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς
  • Διχασμένοι οι κύπριοι για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
  • Κούσιος: Κομμένο το ανεργιακό για όσους αποχωρούν εθελούσια

Αλήθεια

 «Προς ανάκτηση ανεργιακών επιδομάτων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι διαστάσει που λαμβάνει η απόφαση και γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, πως ορθά απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για ανεργιακό από αφυπηρετήσαντες που έλαβαν χαριστική αποζημίωση. Η Ελεγκτική Υπηρεσία με επιστολή της στο υπουργείο εργασίας, ζήτησε την ανάκτηση των ποσών που έχουν δοθεί προηγουμένως σε υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν εθελούσια, ως ανεργιακό επίδομα. Όπως γίνεται αντιληπτό, εάν τεθεί σε εφαρμογή μια τέτοια διαδικασία, θα αφορά χιλιάδες άτομα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μείωση κατά 4,9% κατέγραψαν οι άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αδιέξοδο ή διαμεσολαβητική πρόταση την Τρίτη
  • Εξομάλυνση ή περικοπές στο ρεύμα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ – ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ – Τεράστιο πολιτικό ζήτημα άνοιξε στην τηλεμαχία ο Γιώργος Κολοκασίδης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΡΕΣΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ – Το ΑΚΕΛ σπόνσαρε με €510.000 τον Μαυρογιάννη, ΔΗΚΟ – ΔΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν χρηματοδοτούν τον Νίκο Χριστοδουλίδη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΕΣΗ – Πρωτοφανής κινητοποίηση σε Πινδάρου και Εζεκία Παπαϊωάννου για τη μάχη της πρώτης Κυριακής

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ – Το 70% των κυπρίων δηλώνουν ότι ήδη το βιοτικό τους επίπεδο έχει μειωθεί