You are here

Τύπος: Έστησαν και βιομηχανία ‘εγγύησης’ επενδυτών

24/06/2021 06:28

Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη διάπραξη παρανομιών και παρατυπιών που έπληξαν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, καθώς και η νέα έρευνα της Τράπεζας Κύπρου μεταξύ νοικοκυριών για τις εκτιμήσεις των κυπρίων για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους δώδεκα μήνες, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Έστησαν και βιομηχανία ‘εγγύησης’ επενδυτών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη διάπραξη παρανομιών και παρατυπιών που έπληξαν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Όπως αναφέρεται, μέσα από τη κακοδιαχείριση που υπήρξε, το κράτος έχασε σημαντικά έσοδα, είτε υπό τη μορφή φορολογιών, είτε υπό τη μορφή τελών και δικαιωμάτων, είτε και υπό τη μορφή διαφυγόντων εσόδων από τη διενέργεια εικονικών πωλήσεων ακινήτων ή τη μη πραγματοποίηση οριστικών μεταβιβάσεων. Αυτή την πολύ σημαντική πτυχή εκτιμάται ότι θα την αναδείξει η έρευνα που θα ακολουθήσει από την ελεγκτική υπηρεσία, όταν της παραχωρηθούν στα στοιχεία από το υπουργείο εσωτερικών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι νέο ρόλο στην οικονομία αναζητεί η κυβέρνηση για το κυπριακό χρηματιστήριο, με την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων για ενίσχυση του ενδιαφέροντος εταιρειών για ένταξη στο ΧΑΚ, ενώ σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται πλάνα αποκρατικοποίησης του ημικρατικού οργανισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υψηλόμισθες θέσεις σε υφ. προνοίας, τμ. Φορολογίας
  • Επιφανειακός ο έλεγχος του 2016 για τα διαβατήρια
  • Τέλειωσαν τα 35 εκ. για το «Εξοικονομώ»
  • Στήριξη… και βλέπουμε – Υπέρ της παράτασης των σχεδίων ο Σ. Περδίος, λόγω διάψευσης προσδοκιών

Πολίτης

 «Βελτίωση προσδοκιών και εισοδημάτων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η νέα έρευνα της Τράπεζας Κύπρου μεταξύ νοικοκυριών για τις εκτιμήσεις των κυπρίων για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με την έρευνα, τον περασμένο Ιανουάριο μόνο το 2% εκτιμούσε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί, ποσοστό που αυξήθηκε στο 21% τον Μάιο, ποσοστό αυξημένο κατά 9,5% μέσα σε πέντε μήνες. Όσον αφορά τον επηρεασμό των εισοδημάτων των νοικοκυριών από την πανδημία, και εδώ η εικόνα είναι βελτιωμένη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα επεξεργάζεται τρόπους αξιοποίησης της αυξημένης ρευστότητας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή 47η ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, με έναν από τους πολύ υποσχόμενους τομείς να είναι και η ναυτιλία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χρονιά ανάπτυξης και το 2020 – Πετρολίνα
  • Στρατηγικό πλάνο η αποκρατικοποίηση μέχρι το 2022 – Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για ένταξη εταιρειών στο χρηματιστήριο

Αλήθεια

 «Δεύτερη στην ΕΕ η Κύπρος στη στήριξη των εργαζομένων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η δημόσια στήριξη των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε χθες ότι η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατατάσσει την Κύπρο στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ ως προς το ποσοστό των εργαζομένων που έτυχαν δημόσιας στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας ΠΕρδίος απέρριψε την εκτίμηση ότι «πάει χαμένη και αυτή χρονιά» για τον τουρισμό, υποδεικνύοντας ότι ουδέποτε υπήρχε στο προσκήνιο η εκτίμηση ότι η χρονιά πήγαινε καλά τουριστικά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φορολογικά κίνητρα για ένταξη εταιρειών – ΧΑΚ
  • Προωθούνται μέτρα για πρακτικές ΕΚΕ από επιχειρήσεις – Θεοδόσης Τσιόλας
  • Σχέδιο για μείωση προσωπικού – Ελληνική Τράπεζα
  • Συμφωνία δανείου μέχρι €200 εκ. από ΕΤΕπ – ΥΠΟΙΚ

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΦΤΑΙΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ!.... – Οδυσσέας Μηχαηλίδης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΕ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Προχωρεί η θετική ατζέντα για προσφυγικό, στον πάγο για την ώρα η τελωνειακή ένωση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΜΕ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ – Ο γγ τετραγωνίζει τον κύκλο συναντώντας Αναστασιάδη και Τατάρ αύριο Παρασκευή

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΥΤΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ