You are here

Τύπος: Ετοιμάζονται για τη μάχη των μαχών στη βουλή

22/10/2020 06:36

Η έναρξη τη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, καθώς και τα σχέδια του υπουργείου εργασίας κατά τη διάρκειας της πανδημίας τα οποία συγκράτησαν την απασχόληση και δεν οδήγησαν σε απολύσεις, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ετοιμάζονται για τη μάχη των μαχών στη βουλή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έναρξη τη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης λόγω των αποκαλύψεων για τις πολιτογραφήσεις. Όπως σημειώνεται, η συζήτηση θα διεξαχθεί σε μια δύσκολη περίοδο για το κύρος του κοινοβουλίου αλλά και για την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί συμμάχους για να διασφαλίσει ότι θα εγκριθεί χωρίς περιπέτειες ο προϋπολογισμός. Ήδη, το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε σε διάφορα επίπεδα πως, εάν το υπουργείο εσωτερικών δεν παραδώσει τα στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις στην ελεγκτική υπηρεσία για να ολοκληρώσει τον έλεγχο της, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα του ελεγκτικού οίκου ΕΥ, η Κύπρος παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, παρά την πανδημία και άλλα προβλήματα που εντοπίζονται. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έως το 2021 η προστασία εγκλωβισμένων αγοραστών
  • Πολυσύχναστα και εξυπηρετικά τα ΚΕΠ
  • Τηλεργασία και βάρδιες προτείνει η ΟΕΒ
  • Μέσω ίντερνετ πλέον οι πληρωμές οφειλών

Πολίτης

 «Μας πήρε ο δαίμονας για τα διαβατήρια»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η επιστολή που παρέλαβε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης από τον επίτροπο δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynders για τις πολιτογραφήσεις. Όπως αναφέρεται, στην επιστολή περιγράφονται αναλυτικά οι παρασπονδίες της κυβέρνησης στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων.

«Η ευελιξία συγκράτησε την ανεργία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα σχέδια του υπουργείου εργασίας για στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκειας της πανδημίας, τα οποία συγκράτησαν την απασχόληση και δεν οδήγησαν σε απολύσεις. Η επεξεργασία των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας από το υπουργείο οικονομικών δείχνει για την απασχόληση ότι οι επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε μειώσεις στο προσωπικό τους άμεσα, λόγω και των ειδικών σχεδίων στήριξης, αλλά μείωσαν τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού τους και αποδέσμευσαν μη μόνιμο προσωπικό.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Κύπρος, ελκυστική για επενδύσεις

Χαραυγή

 «Στο σκαμνί και για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και ντιβέλοπερς»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι η Κομισιόν έχει βάλει την Κύπρο στο σκαμνί και για τις καταχρηστικές ρήτρες, τις οποίες επιβάλλουν κυρίως οι τράπεζες και οι ντιβέλοπερς στα συμβόλαια τα οποία υπογράφουν με τους καταναλωτές. Όπως αποκάλυψε ο επίτροπος δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynders, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι οι κυπριακές αρχές δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με τη προστασία των καταναλωτών από τις καταχρηστικές ρήτρες.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέα σχέδια στήριξης των κέντρων αναψυχής μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο επεξεργάζεται το υπουργείο εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τρ. Κύπρου: Ηλεκτρονικά οι πληρωμές λογαριασμών
  • Ελληνική: Στήριξη σε έργα στον τομέα της υγείας
  • Άρση της αδικίας για ειδικούς αστυνομικούς
  • €650 χιλ. στα κρατικά ταμεία από καταγγελία της Χαραλαμπίδου

Αλήθεια

 «Πολυεπίπεδες οι εξελίξεις λόγω Al Jazeera»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι πολυεπίπεδες εξελίξεις που έφεραν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera. Από τη μία είναι οι έρευνες της αρμόδιας ερευνητικής επιτροπής, η οποία διορίστηκε να εξετάσει το θέμα των πολιτογραφήσεων και από την άλλη οι έρευνες της αστυνομίας, η οποία λαμβάνει ορισμένες καταθέσεις, αλλά ταυτόχρονα τελεί σε αναμονή για να δει τι θα γίνει με τις καταθέσεις των κυρίων Συλλούρη και Τζιοβάνη. Παράλληλα, σε νομοθετικό επίπεδο, η ΕΔΕΚ κατέθεσε πρόταση νόμου για αποστέρηση ωφελημάτων σε αξιωματούχους, σε περίπτωση καταδίκης για αδικήματα διαφθοράς.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, οι επενδυτές αισθάνονται ότι η Κύπρος παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μόνο διαδικτυακές πλέον οι πληρωμές οφειλών – Τράπεζα Κύπρου
  • Έτοιμη να στηρίξει επενδύσεις στον τομέα της υγείας – Ελληνική
  • Ταχεία ολοκλήρωση ερευνών για πολιτογραφήσεις – Δήμητρα Καλογήρου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΡΙΠΗΣ – Δεν υπάρχει ούτε για δείγμα στα φαρμακεία, εξαντλήθηκαν σε ριπή οφθαλμού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ – Προσβλητική επιστολή επιτρόπου δικαιοσύνης στον υπουργό εξωτερικών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΚΛΗΡΟΙ ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΤΑΡ – Οι πρώτες απαιτήσεις ενώπιον Αναστασιάδη, η συνέχιση του ψευδοκράτους και των εγγυήσεων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΑΜΩΜΟΣ» ΛΕΕΙ…. ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ