You are here

Τύπος: Έτοιμοι για Εστία 650 πελάτες της Τρ. Κύπρου

19/07/2019 06:41

Oι 650 πελάτες της Τρ. Κύπρου που μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο Εστία και οι προειδοποιήσεις του οίκου Moody’s σε σχέση με τις αλλαγές που επέφερε κατά πλειοψηφία η βουλή στο πλαίσιο εκποιήσεων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έτοιμοι για Εστία 650 πελάτες της Τρ. Κύπρου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι 650 πελάτες της Τρ. Κύπρου που μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο Εστία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μετά και την έγκριση του σχεδίου Εστία από το υπουργικό συμβούλιο στις 26 Ιουνίου, σε προχωρημένο στάδιο συλλογής των απαραίτητων στοιχείων είναι η Τρ. Κύπρου για 650 πελάτες της. Για να μπορέσει να δεχτεί τις επίσημες απαιτήσεις από τους πελάτες, θα πρέπει πρώτα να υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ κράτους/αρμόδιου υπουργείου και τραπεζών. Μέσα από ανάλυση της Τρ. Κύπρου έχει καταλήξει σε έναν πληθυσμό περίπου 4 χιλ. υποψήφιων πελατών σήμερα. Η συνολική αξία των δανείων είναι €850 εκ. και ο μέσος όρος €200 χιλ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σήμερα ή το αργότερο αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιστρέψει στη βουλή τους νόμους για τις εκποιήσεις και την παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άντρες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέο καμπανάκι προς τράπεζες για τις εκποιήσεις
  • ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βλέπουν διαφορετικά το θέμα
  • Πρώτη αποτίμηση ΓεΣΥ από εργοδότες
  • Αναμένουν απάντηση για ακτοπλοϊκή σύνδεση

Πολίτης

 «Καμπανάκι… υποβάθμισης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι προειδοποιήσεις του οίκου Moody’s σε σχέση με τις αλλαγές που επέφερε κατά πλειοψηφία η βουλή στο πλαίσιο εκποιήσεων. Ο οίκος εκτιμά πως το πλαίσιο εκποιήσεων, όπως αυτό τροποποιήθηκε από τη βουλή, εμποδίζει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 30% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2018 και επίσης καθιστούν λιγότερο ελκυστικές τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επενδυτές. Η αναπομπή, σημειώνεται, θεωρείται πάντως μονόδρομος μετά και τις χθεσινές προειδοποιήσεις του οίκου Moody’s.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν τελεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανάγκη επανεξέτασης – Σύνδεσμος Τραπεζών
  • Τοποθετήσεις για «βλάκες» και για κακοπληρωτές – Κλιμακώνεται και η πολιτική αντιπαράθεση για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις
  • Όλα δείχνουν νέα μέτρα – Έτοιμη να αναλάβει δράση η ΕΚΤ επανέλαβε και ο Μπενουά Κερέ
  • Απώλειες σε ποσοστό 0,33% - ΧΑΚ

Αλήθεια

 «Καμπανάκι από Moody’s»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το καμπανάκι κινδύνου σε σχέση με το νέο πλαίσιο εκποιήσεων που έκρουσε χθες ο οίκος Moody’s.  Σε έκθεση του ο οίκος σημειώνει ότι το νέο πλαίσιο εκποιήσεων εμποδίζει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια αλλά και πιθανόν να προκύψουν αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου για τις τράπεζες. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει είτε σε αναπομπή του νόμου, είτε σε αναφορά στο ανώτατο, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τη νομική υπηρεσία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η υφυπουργός ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι απάντηση από την Κομισιόν αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία στο αρχικό ερώτημα που υπέβαλε μέσω του εφόρου κρατικών ενισχύσεων για το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν παραλείφθηκε ακόμη στη StockWatch.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΜOODYS – Μας υποδεικνύει τους πιθανούς κινδύνους και  περιπέτειες από το νέο νομικό πλαίσιο εκποιήσεων, που «πέρασε» η πλειοψηφία της βουλής

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΟΙΝΟ ΣΙΝΙΑΛΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΗΓΕΤΕΣ – Θέτει προϋποθέσεις ο ΟΗΕ για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΑΚΚΙΝΤΖΙ – Ο πρόεδρος δηλώνει έτοιμος για συνάντηση και παραπέμπει στην επιστολή της 14ης Ιουνίου