You are here

Τύπος: «€4,4 δισ. οι εισπράξεις του τμήματος τελωνείων

22/03/2019 06:42

Οι εισπράξεις €4,4 δισ. που είχε το τμήμα τελωνείων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιέχονται στην ετήσια έκθεση για το 2018 της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ και η αναβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας από τον οίκο Fitch, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «€4,4 δισ. οι εισπράξεις του τμήματος τελωνείων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι εισπράξεις €4,4 δισ. που είχε το τμήμα τελωνείων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του τμήματος τελωνείων, πέρσι κατέληξε στα κρατικά ταμεία ποσό €1,16 δισ., το 2017 οι εισπράξεις ήταν €1,14 δισ., το 2016 το τμήμα τελωνείων έλαβε έσοδα €1,06 δισ. και το 2015 εισέπραξε €1,04 δισ. Αναλυτικά το 2018 τα έσοδα του τμήματος αυξήθηκαν κατά 2,3% που αντιστοιχεί σε €26,2 εκ. σε σχέση με τις εισπράξεις του 2017.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πληροφορίες που διαρρέουν από το προεδρικό περιβάλλον αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέληξε σε πιθανά ονόματα που θα μπορούσαν να είναι κεντρικοί τραπεζίτες, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασίσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο καταλληλότερος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων στην ΕΚΤ
  • Φουρλής: Τα πλάνα για την κυπριακή αγορά
  • Σε ετοιμότητα η Κύπρος για ένα άτακτο Brexit
  • Έξι στόχοι για τη ναυτιλία

Πολίτης

 «Η μεγαλύτερη μείωση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιέχονται στην ετήσια έκθεση για το 2018 της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι σημαντικές τράπεζες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας κατέγραψαν του υψηλότερους δείκτες ΜΕΔ με ποσοστά 43,4%, 20,7% και 14,5% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο του 2018. Ο δείκτης ΜΕΔ μειώθηκε σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους για τις σημαντικές τράπεζες της Κύπρου (-13,3%), της Σλοβενίας (-5,3%), της Ιρλανδίας (-3,7%), της Πορτογαλίας (-3,6%), Ελλάδος (-3,2%) και της Ιταλίας (-2,5%).

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο οίκος Fitch αναβάθμισε χθες την Ελληνική Τράπεζα κατά δύο βαθμίδες, στο Β+ από το Β, με σταθερή τη μακροπρόθεσμη προοπτική της τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εξουσίες για ξέπλυμα – Αρχή Τραπεζών
  • Επαφές για εθνικό κατώτατο
  • Τρία κριτήρια για χορηγίες – Τουρισμός
  • Πάγωσε τις αυξήσεις η Fed

Χαραυγή

 «Μείωση των ΜΕΔ στις τράπεζες, αλλά ο δρόμος παραμένει μακρύς»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιέχονται στην ετήσια έκθεση για το 2018 της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ.  Όπως επισημαίνεται, τα ΜΕΔ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν κατά 13,3% το τρίτο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ωστόσο ότι παραμένει μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό ΜΕΔ (20,7%), μαζί με την Ελλάδα (43,4%) και την Πορτογαλία (14,5%).

Αλλού η εφημερίδα γράφει για την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το ΡΙΚ. Η έκθεση καταγράφει προσλήψεις από το παράθυρο και διευθυντικά στελέχη με απολαβές πέραν των €100 χιλ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Energean: Αύξηση 45% στην παραγωγή υδρογονανθράκων
  • Στο 0,13% του ΑΕΠ οι δαπάνες για περιβαλλοντική προστασία
  • Μύδροι Οικολόγων κατά του δημάρχου Λεμεσού
  • Κοινό αίτημα από τις συντεχνίες του ΡΙΚ για επαναφορά διαφημίσεων

Αλήθεια

 «Μεγάλες οι προοπτικές στην Νοτιοανατολική Ασία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η κοινή εκδήλωση του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων με θέμα «Exploring Business Avenues in East and South East Asia». Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε ομιλία του ανέφερε ότι οι μεγάλες προοπτικές για προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου παρουσιάζει η Νοτιοανατολική Ασία, σημειώνοντας παράλληλα τις προοπτικές που διανοίγονται για αύξηση του εμπορίου και προσέλκυση ξένων επενδύσεων από την περιοχή.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία της ΟΕΒ. Στη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων η θετική πορεία της οικονομίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κτυπά καμπανάκι ο Οδυσσέας…. – Έκθεση ΕΥ για ΡΙΚ
  • Δίνει υποτροφίες για μεταπτυχιακά – ΕΝΙ
  • Αναβάθμιση από Fitch – Ελληνική Τράπεζα
  • Τρία κριτήρια για τα σχέδια επιχορηγήσεων – Υφυπουργείο τουρισμού

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΟΛΑ – Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Κατρούγκαλου  - Τσαβούσογλου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 3 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ κΡΙΚος – «Ερευνητές» πληρώνονται για να γράφουν ερωτήσεις σε τηλεπαιχνίδι

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΟ ΧΑΣΜΑ – Αγκάθια στην κυπριακή ατζέντα για ενέργεια και ασφάλεια μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ