You are here

Τύπος: Έβαλαν στα ταμεία τους €1,81 δισ. από δάνεια

25/01/2022 06:27

Τα μετρητά και ακίνητα ύψους €1,81 δισ. που εισέπραξαν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων από την ημέρα της λειτουργίας τους και οι αυξήσεις στις χρεώσεις στο λιμάνι Λεμεσού που αποφάσισε η P & O Maritime, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έβαλαν στα ταμεία τους €1,81 δισ. από δάνεια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα μετρητά και ακίνητα ύψους €1,81 δισ. που εισέπραξαν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων από την ημέρα της λειτουργίας τους. Όπως σημειώνεται, οι περισσότερες εισπράξεις ύψους €965 εκατ. προήλθαν από δάνεια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα έσοδα ύψους €835 εκατ. αφορούσαν δάνεια νομικών προσώπων. Με βάση εμπιστευτικό σημείωμα της Κεντρικής Τράπεζας που στάλθηκε στη βουλή, οι εισπράξεις των συγκεκριμένων εταιρειών σε μετρητά ήταν €1,07 δισ. και των ακινήτων ήταν €739 εκατ. Από το σύνολο των εισπράξεων που είχαν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ποσό €1,16 δισ. αφορά δάνεια που βρίσκονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το ΚΕΒΕ προτείνει τρία στοχευμένα μέτρα στον υπουργό οικονομικών για ελάφρυνση των επιχειρήσεων με στόχο να διατηρηθούν στη ζωή, να ενισχυθεί η ρευστότητα τους και να μην γίνουν απολύσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κάλεσμα ανάληψης ευθυνών για τις τραπεζικές χρεώσεις
  • Μπαίνουν στα βαθιά για διαλογή εγγεγραμμένων άνεργων
  • Σκόπελοι στην εκταμίευση των €85 εκατ. της δεύτερης δόσης
  • Ρεκόρ 13 ετών για κερδοφορία της Cyta

Πολίτης

 «Μετά την DP World σειρά πήρε η P & O Maritime»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι αυξήσεις στις χρεώσεις στο λιμάνι Λεμεσού που αποφάσισε η P & O Maritime. Όπως αναφέρεται, παρά τις αντιδράσεις από οργανωμένα επιχειρηματικά σύνολα όπως το ΚΕΒΕ αλλά και τις παραινέσεις του υπουργείου μεταφορών προς τις εταιρείες ώστε να αποφύγουν σημαντικές αυξήσεις, δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπούν οι αποφάσεις των εταιρειών. Οι εταιρείες επιμένουν πως οι αυξήσεις βασίζονται στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ αυτών και του κράτους. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ρεκόρ κερδοφορίας δεκατριών ετών αναμένεται να πετύχει η Cyta σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συμμαχία γιγάντων για ηλεκτροκίνηση – Αυτοκίνητα
  • Βάζει πίεση το ΥΠΟΙΚ για ψήφιση του νομοσχεδίου – Συνεδρία στην επιτροπή οικονομικών για διαχείριση δανείων από εταιρείες

Χαραυγή

 «Πληρώνουμε ακριβά το λογαριασμό της σκανδαλώδους συμφωνίας για το λιμάνι»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι νέες αυξήσεις φωτιά μέχρι 95% στις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εταιρείες που διαχειρίζονται το λιμάνι επικαλούνται μια ρήτρα η οποία υπάρχει στα συμβόλαια τα οποία υπέγραψαν με την κυβέρνηση, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης των εργασιών του λιμανιού, η οποία όπως υποστηρίζουν, τους δίνει το δικαίωμα να επιβάλουν αυξήσεις της τάξης του 16% κατά μέσο όρο σε όλες τις ταρίφες.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση πήρε πίσω το νομοσχέδιο το οποίο έδινε δικαίωμα χρήσης του υπηρεσιακού οχήματος επί 24ωρου βάσεως με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε ακόμη επτά κρατικούς αξιωματούχους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θάφτηκαν για πάντα τα μυστικά του πορίσματος για «χρυσά» διαβατήρια
  • Cyta: €1 δισ. στο κράτος και κέρδη ρεκόρ για το 2021
  • «Κόλλησε» το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό στο δημόσιο

Αλήθεια

 «Βουλή: Ανεπίτρεπτο να υπάρχει πρόσβαση σε δεδομένα εγγυητών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης δανείων να έχουν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των εγγυητών, των παρόχων εξασφάλισης και των συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων, στα δάνεια τα οποία διαχειρίζονται. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συζητήθηκε εκ νέου χθες στην επιτροπή οικονομικών της βουλής. Σημειώνεται ότι τροπολογία που κατέθεσαν τα κόμματα ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, έχει στόχο την αφαίρεση του δικαιώματος πρόσβασης στις εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων, στη βάση δεδομένων Άρτεμις, καθώς και βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύσκεψη για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας πραγματοποιείται σήμερα στο προεδρικό μέγαρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μόνο με κρατική χορηγία μπορεί να συνεχίσει το ΡΙΚ
  • Ρεκόρ 13 ετών η κερδοφορία της Cyta το 2021
  • Καταναλωτές: Ανάληψη ευθυνών από τους αρμόδιους για χρεώσεις τραπεζών

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΑΤΑΡ ΑΠΟΧΗ – Αποχή – ρεκόρ 42% στα κατεχόμενα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ASTRASOL – Αποσύρθηκε λόγω «επικείμενης αφυπηρέτησης» η πρόεδρος του ανωτάτου και ορίστηκε νέα ημερομηνία για προγραμματισμό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ “TEST TO STAY” – Θα το εφαρμόσουν στα νοσηλευτήρια και στην αστυνομία, ενώ σκέφτονται και άλλες υπηρεσίες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ – Νέες αυξήσεις μέχρι και 95% στις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού