You are here

Τύπος: Εξ ακοής... υποθέσεις χειραγώγησης τιμών

18/06/2002 08:57
Η τροποποίηση του νόμου της απόδειξης, με την αποδοχή της εξ ακοής μαρτυρίας σε δικαστήρια είναι το θέμα που ξεχωρίζει στη σημερινή ειδησεογραφία του οικονομικού Τύπου και όχι μόνον. Όλα τα ρεπορτάζ εκτιμούν ότι η νέα νομοθεσία θα οδηγήσει στους δράστες παρατυπιών στο ΧΑΚ, αφού θα ανοίξει το δρόμο για υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου σε θέματα χειραγώγησης τιμών.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» παρουσιάζει το θέμα πρωτοσέλιδα, με την επισήμανση ότι «αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα για εντοπισμό των ενόχων του χρηματιστηρίου... για να καταδειχθεί κατά πόσον υπήρξε χειραγώγηση της τιμής των μετοχών για να φθάσουμε στις φούσκες». Η εφημερίδα «Αλήθεια» χαιρετίζει προφανώς την εξέλιξη, υπό τον τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος εκδίκασης υποθέσεων για χειραγώγηση τιμών στο ΧΑΚ» γράφει ότι οι αλλαγές εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, αναμένεται να εγκριθούν από τη Βουλή πριν από τις θερινές διακοπές.

Στο ένθετο «Οικονομία» του «Φ» βασικό θέμα αποτελεί ο τερματισμός στο τέλος Ιουνίου, της ευχέρειας του δημοσίου να καταφεύγει σε προνομιακό δανεισμό από την Κεντρική Τράπεζα. Υπό τον τίτλο «Επαρκής ρευστότητα για το Δημόσιο» αναφέρεται στο ρεπορτάζ ότι η εξέλιξη δεν πρόκειται να δημιουργήσει πιεστικά προβλήματα χρηματοδότησης για το Κράτος, αλλά ενδεχομένως στο μέλλον να αυξηθεί ο εξωτερικός δανεισμός.

Αλλού γράφει ότι παρατείνεται το τέλος για τις χρηματιστηριακές πράξεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Αναστάτωση στους ημικρατικούς» αναφέρεται στην αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στους ημικρατικούς οργανισμούς μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων. Με πρώτη συνέπεια, την 24ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξαν για σήμερα οι υπάλληλοι στην ΑΗΚ, οι οποίοι απειλούν ότι προτίθενται να κλιμακώσουν τα μέτρα αν δεν αλλάξει η κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρόμοια κρίση ελλοχεύει και στους κόλπους της ΑΤΗΚ.

Αλλού, γράφει ότι σε στασιμότητα παραμένει τελικά, η πολυδιαφημισμένη συνεργασία ΑΤΗΚ και ΟΤΕ, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΑΤΗΚ.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» ασχολείται στο κύριο θέμα με την συμμετοχή του προέδρου του ΔΗΚΟ και μεγαλοδικηγόρου Τάσσου Παπαδόπουλου, σε διοικητικά συμβούλια δημοσίων εταιριών. Υπό τον τίτλο «Δεύτερη παραίτηση Τάσσου από δημόσια εταιρία» γράφει ότι μετά την παραίτηση από τις Louis Cruise Lines, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την παραίτηση του και από το Δ.Σ. της εταιρίας Τσιμεντοποϊία Βασιλικού Λτδ, ενώ σε γραπτή δήλωση του προς την εφημερίδα αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο.

Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει σε εταιρία τεσσάρων κρατών για τη προώθηση φυσικού αερίου.