You are here

Τύπος: Εξαήμερες διακοπές σε τράπεζες, ημικρατικούς

22/04/2019 07:08

Οι διακοπές μακράς διαρκείας που θα κάνουν τραπεζικοί, ΧΑΚ και ημικρατικοί και η αυξημένη διείσδυση που καταγράφουν τα ψηφιακά κανάλια των κυπριακών τραπεζών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Καλοκάθονται 6 μέρες, τραπεζικοί, ΧΑΚ και ημικρατικοί»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι διακοπές μακράς διαρκείας που θα κάνουν 9 χιλ. τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στο ΧΑΚ και χιλιάδες εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς ΑΗΚ και Cyta. Όπως αναφέρεται, οι τυχεροί προνομιούχοι υπάλληλοι, ευνοούνται από την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα, τις αργίες που υπάρχουν με βάση τη νομοθεσία, ενώ έρχεται να «κολλήσει» και η Πρωτομαγιά. Από τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι κλειστές οι τράπεζες και οι ημικρατικοί οργανισμοί. Οι εργαζόμενοι θα πάνε κανονικά στη δουλειά τους στις 2 Μαΐου, κάνοντας άγραφη άδεια 6 ημερών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το υπουργείο οικονομικών αναζητεί δύο θέσεις οικονομικού διευθυντή από τις οποίες η μία αναμένεται να κενωθεί από 1.8.2019 λόγω αφυπηρέτησης του κατόχου της.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η ευρωζώνη μπορεί να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο – Πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου
  • Επενδύσεις €27 δισ. σε αιολικά πάρκα στην Ευρώπη
  • Θετικά επίδρασε η ανακαίνιση για το «Ρόδον»
  • «Πάγωσε» η ελληνική αγορά – Οι τριγμοί στην οικονομία και εντείνονται αλλά και εδραιώνονται

Πολίτης

 «Κερδίζει έδαφος το QuickPay»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αυξημένη διείσδυση που καταγράφουν τα ψηφιακά κανάλια των κυπριακών τραπεζών. Ενδεικτικά, η υπηρεσία QuickPay της Τράπεζας Κύπρου, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων από κινητό σε κινητό, αριθμούσε το πρώτο τρίμηνο του 2019 περί τους 50.500 χρήστες, από 35.600 το πρώτο τρίμηνο του 2018, μια αύξηση της τάξης του 30%.  Ο μέσος όρος πληρωμών μέσω της υπηρεσίας αυξήθηκε από 1 σε 2,6, δηλαδή οι χρήστες τη χρησιμοποιούν λίγο παραπάνω από 2,5 φορές τον μήνα. Τραπεζικές πηγές σχολιάζουν ότι η αύξηση της διείσδυσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας συνάδει και με τη γενικότερη πορεία των ψηφιακών υπηρεσιών από τις τράπεζες.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των καταστημάτων Public σε Ελλάδα και Κύπρου είναι αυξημένος κατά 6,4% στα €256,4 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φόρουμ καινοτομίας – PwC Κύπρου
  • Νέα γραφεία απέκτησε η αρχή στοιχημάτων
  • Ακριβαίνει το χοιρινό – Ένας ιός στην Κίνα ωθεί τις διεθνείς τιμές σε υψηλά επίπεδα
  • Όχι σε αύξηση χρέους – Γερμανία

Χαραυγή

 «Οδικός χάρτης για ενοποίηση καταστημάτων Ελληνικής και  πρώην Συνεργατικής»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι ο οδικός χάρτης για ενοποίηση των καταστημάτων της Ελληνικής και της πρώην Συνεργατικής μέχρι τον Σεπτέμβριο.  Όπως αναφέρεται, η ενοποίηση των καταστημάτων αποδείχθηκε  πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά, κυρίως λόγω των διαφορετικών συστημάτων της Ελληνικής και της πρώην Συνεργατικής αλλά και λόγω των μεγάλων διαφορών που υπήρχαν μεταξύ των υποκαταστημάτων της πρώην Συνεργατικής.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι από το κόσκινο της Moneyval θα περάσει τις επόμενες μέρες η Κύπρος, αφού στις 13-24 Μαΐου έρχεται κλιμάκιο της επιτροπής του συμβουλίου της Ευρώπης για επιτόπιο έλεγχο σε σχέση με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την παρεμπόδιση και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • ΟΠΟΚ: Όχι στο εργοστάσιο ασφαλτικού

Αλήθεια

 «Όλο και πιο πλούσιοι οι γερμανοί»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έρευνα της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Bundesbank.  Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση των μισθών, η χαμηλή ανεργία και η έκρηξη στην αγορά ακινήτων οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε θεαματική αύξηση των περιουσιών των γερμανών κατά 9%. 

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας η τουρκική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος μόλις 0,6% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,2%.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Για ντελιβεράδες και άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης – Νέα ευρωπαϊκή οδηγία

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΟ ΤΕΡΑΣ – Φρίκη και αηδία από την αποκαλυπτόμενη κτηνώδη δράστη του serial killer «Όρέστη»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ – Καταγγελία για τις εξαφανίσεις είχε δημοσιεύσει ο «Π»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«ΕΝΙΩΣΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΑ» – Η φρικτή ομολογία που άκουγαν οι ανακριτές δεν έχει προηγούμενο στην Κύπρο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ