You are here

Τύπος: Εξάμηνη καθυστέρηση στην αγορά ηλεκτρισμού

30/06/2022 06:12

Η εξάμηνη καθυστέρηση που αναμένεται να υπάρξει στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, οι καθυστερήσεις και έξτρα χρεώσεις για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου και η συμπερίληψη του Μηχανισμού Επιβράβευσης για τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων σε ευρωπαϊκή οδηγία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Εξάμηνη καθυστέρηση στην αγορά ηλεκτρισμού»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η εξάμηνη καθυστέρηση που αναμένεται να υπάρξει στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, με επιστολή του προς την υπουργό Νατάσα Πηλείδου, ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης, προβλέπει ότι θα υπάρξει εξάμηνη καθυστέρηση, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί μεταθέτει την έναρξη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού για τον Απρίλιο του 2023, χωρίς ούτε αυτό το χρονοδιάγραμμα να θεωρείται ασφαλές. Ο λόγος της νέας καθυστέρησης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, είναι η καθυστέρηση στην κατάθεση από το υπουργείο ενέργειας των κανονισμών και σχεδίων υπηρεσίας που αφορούν τη στελέχωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, με βάση τη νέα οργανική διάρθρωση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι όμηρος των διαφωνιών και των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης παραμένει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος θα λάβει μέχρι €1,2 δισ. έως το 2026.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ραντεβού την Τρίτη στο προεδρικό για κατώτατο μισθό
  • Διαγράφει τις πρόνοιες των βοηθών η αντιπολίτευση
  • Πέτυχε ο διαχωρισμός της ΑΗΚ, διαβεβαιώνει η ΡΑΕΚ
  • Τι προσάπτει στο ΥΠΟΙΚ το ΑΚΕΛ

Πολίτης

 «Καθυστερήσεις και έξτρα χρεώσεις για νέα αυτοκίνητα»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι οι καθυστερήσεις και έξτρα χρεώσεις για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου. Όπως αναφέρεται, το τσουνάμι αυξήσεων στις πρώτες ύλες χτύπησε και τις τιμές των αυτοκινήτων, με αρκετούς καταναλωτές να εκφράζουν παράπονα για το γεγονός πως ενώ έχουν παραγγείλει εδώ και ένα έτος το αυτοκίνητο τους, εντούτοις εταιρείες ζητάνε επιπλέον ποσά για να τους το παραδώσουν. Μάλιστα κάποιοι εξ’ αυτών κινούνται νομικά εναντίον των εταιρειών εισαγωγής.

«Αποφύγαμε μεγάλο πλήγμα στην οικονομία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σημαντική επιτυχία που αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία η συμπερίληψη του Μηχανισμού Επιβράβευσης για τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων σε ευρωπαϊκή οδηγία στο πλαίσιο του πακέτου F-55, που αφορά τον μετριασμό της αύξησης από το κόστος καυσίμου στις αερομεταφορές. Όπως αναφέρεται, με τον μηχανισμό αυτό θα διατεθούν 20 εκατ. δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για να υποβοηθήσουν τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, έτσι ώστε να καλυφθεί η αύξηση του κόστους έναντι συμβατικών καυσίμων στο 70%. Το όφελος για την Κύπρο, σημειώνεται, ανέρχεται στο €1,1 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επαναφορά δικαστηρίου για ΜΕΔ
  • Σε καλό δρόμο το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Χαραυγή

 «Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ στρώνουν χαλί στις τράπεζες με νέες αλλαγές στα ΜΕΔ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι νέες αλλαγές που προωθούν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ στο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων ο υπουργός οικονομικών κατέθεσε σημείωμα στο οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνηση προωθεί την παραχώρηση στα ταμεία – γύπες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών και των εγγυητών από τη σύστημα Άρτεμις και στο Κτηματολόγιο, τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να αποκτήσουν και τα ταμεία – γύπες το προνόμιο το οποίο έχουν οι τράπεζες όσον αφορά τη δυνατότητα να καταθέτουν στο δικαστήριο ένα απλό αντίγραφο της κατάστασης λογαριασμού για επιβεβαίωση του ύψους του οφειλόμενου ποσού, χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται ξεχωριστά η κάθε καταχώρηση στο λογαριασμό.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το Μάιο 2022 οι συνολικές καταθέσεις κατέγραψαν μείωση €166,9 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα €50,7 δισ., ενώ τα συνολικά δάνεια κατέγραψαν αύξηση €121 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα €28,1 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ένωση Καταναλωτών: Επιτακτική ανάγκη η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
  • Αύξηση μισθών βλέπει η Στατιστική Υπηρεσία
  • Δωρεάν δικαιώματα ρύπων σε αεροπορικές
  • Καρότο με πικρή γεύση το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης»

Αλήθεια

 «Σώθηκε το 20% του τουρισμού»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Αλήθεια γράφει ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος απώλειας του 20% της ετήσιας επιβατικής κίνησης προς τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως συνέπεια του νομοθετήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κυρώσεις έναντι των αεροπορικών εταιρειών, αναλόγως των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων από τη χρήση συμβατικών καυσίμων. Όπως σημειώνεται, σκοπός είναι η ώθηση των αερογραμμών να στραφούν μαζικά στο βιώσιμο εναλλακτικό καύσιμο.

«Ηχηρές προειδοποιήσεις για νέα κρίση στην περιοχή μας λόγω Ουκρανίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι προειδοποιήσεις του δημοσιονομικού συμβουλίου για πολιτικοοικονομική κρίση λόγω της Ουκρανίας. Επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή δημιουργούνται και δυνητικές ευκαιρίες για την οικονομία, νοουμένου πάντα πως θα προετοιμαστεί η χώρα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Όπως αναφέρει, η υφιστάμενη εικόνα στη διεθνή οικονομία δημιουργεί σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές σε όλες σχεδόν τις οικονομίες. Η διάβρωση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών συνεχίζεται σε όλες, ουσιαστικά, τις οικονομίες, κάτι που αναμένεται πως θα συνεχιστεί ακόμα και σε περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κλιμακωθεί περαιτέρω.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έτσι γίνεται ο έλεγχος της τιμής των καυσίμων
  • Καλύτερος ο Ιούλιος από τον Ιούνιο στα ξενοδοχεία
  • Εργαλεία για μείωση του προβλήματος και δίκτυ προστασίας πρώτης κατοικίας
  • Ζητούν εξαιρέσεις για πληρωμές με κάρτες - Περιπτεριούχοι

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΩΘΗΚΕ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – Υιοθετήθηκαν από την ΕΕ οι κυπριακές προτάσεις για τις αερομεταφορές

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ – Πανδημία και πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασαν το κόστος αγοράς

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΥΨΟΣ – Λάθη επί λαθών ερευνώνται για το θάνατο του 27χρονου ΣΥΟΠ, που έπεσε στη θάλασσα από ελικόπτερο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΣΥ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΧΑΛΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΜΕΔ – Επιχειρούν να εκβιάσουν τα κόμματα με τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης