You are here

Τύπος: Ευρωζώνη και FED έχουν την τιμητική τους...

11/03/2002 08:56
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, έχουν την τιμητική τους στον οικονομικό τύπο της Δευτέρας.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» βασικό θέμα αποτελεί, η πορεία της οικονομίας στις χώρες της ευρωζώνης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπό τον τίτλο «Επίκειται οικονομική ανάκαμψη σε ευρωζώνη και ΗΠΑ» το ρεπορτάζ προβάλλει τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία Ιανουαρίου, στις σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές σε σύγκριση με την πορεία του πληθωρισμού και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του ευρώ. Αναφέρεται ακόμη στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) των ΗΠΑ, Alan Greenspan, σύμφωνα με τις οποίες, σύντομα θα αρχίσει η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Αλλού, αναφέρεται στο πρώτο συνέδριο, της Κύπρου Ασφαλιστικής – υποκαταστήματος Ελλάδος και των Γενικών Ασφαλειών Κύπρου, μέλους του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου - το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα.. Όπως γράφει το συνέδριο που είχε ως κεντρικό θέμα «Άλμα στο μέλλον» σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» στη πρώτη της σελίδα, γράφει για τη πορεία των ερευνών της Διερευνητικής Επιτροπής, η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει τα όσα έγιναν στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000. Υπό τον τίτλο «Εντοπίζονται οι πωλήσεις μεγάλων πακέτων στο ΧΑΚ» γράφει ότι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που αποκτά εντός της εβδομάδας η ΔΕ, θα βοηθήσει στην ταχύτερη διεξαγωγή των ερευνών και ότι σε αυτό θα ενσωματωθούν σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για τα μητρώα όλων των εισηγμένων εταιριών.

Αλλού και συγκεκριμένα στις οικονομικές στήλες, γίνεται αναφορά σε ευρωπαϊκές και ευρύτερα στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις με επίκεντρο την ανάκαμψη της οικονομίας στις χώρες της ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» προβάλλει στην πρώτη της σελίδα τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με τις τουρκικές αντιδράσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Ο Γ. Παπανδρέου συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η αντίδραση της ΕΕ, θα είναι ανάλογη της τουρκικής αντίδρασης σε περίπτωση υλοποίησης των απειλών της Άγκυρας σε περίπτωση ένταξης χωρίς την προηγούμενη λύση του κυπριακού ζητήματος. Γράφει ακόμη, ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τις επαφές στην Κύπρο, του Κοινοτικού Επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόϊγκεν.