You are here

Τύπος: Φερχόϊγκεν και Αναλογιστής

08/03/2002 08:51
Στο περιθώριο των σημαντικών και αποκαλυπτικών δηλώσεων του Κοινοτικού αξιωματούχου Γκίντερ Φερχόιγκεν για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κινείται σήμερα ο οικονομικός τύπος.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Ένωσης, στόχος της ΕΕ είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα, ότι αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση. «Το ρολόι τρέχει και η ΕΕ ενθαρρύνει τις δύο κοινότητες να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εξεύρουν μια συμφωνία, τουλάχιστον στις βασικές αρχές, πριν από τη διακοπή του καλοκαιριού». Σε αυτή την περίπτωση, ανακοίνωσε ο Γκίντερ Φερχόϊγκεν, θα δοθεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια 70 περίπου εκ. ευρώ (πέραν των 206 εκ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί) για τις κατεχόμενες περιοχές.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» μετά το θόρυβο που ξέσπασε για τα χρέη των προσφύγων ξενοδόχων που συνήφθησαν με ευνοϊκούς όρους μετά το 1974, αναφέρεται στα χρέη των μη προσφύγων ξενοδόχων. Υπό τον υπέρτιτλο «Χρωστούν εκατομμύρια οι ξενοδόχοι» γράφει ότι οι μη πρόσφυγες οφείλουν στους Δανειστικούς Επιτρόπους, ποσά που φθάνουν τα 5,2 εκ. λίρες εκ των οποίων τα 2,6 εκ. λίρες αποτελούν καθυστερημένα χρέη.

Αλλού, γράφει ότι με απόφαση της Βουλής, επεκτείνεται η «κλειστή περίοδος» κατά την οποία απαγορεύεται η διενέργεια συναλλαγών από διοικητικούς συμβούλους και το προσωπικό εταιριών που μπορεί να κατέχει προνομιακές εμπιστευτικές πληροφορίες. Ερμηνεύει επίσης, την πέμπτη συνεχόμενη άνοδο στο ΧΑΚ, ως «ακόμη μια ευκαιρία των επενδυτών προς το χρηματιστήριο».

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Επενδύστε το αποθεματικό του Τ.Κ.Α.» γράφει ότι αυτό εισηγήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ο σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Συμβούλου με τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, εξήχθη το συμπέρασμα είναι βασικά βιώσιμο, ωστόσο, «επισημάνθηκε η αναγκαιότητα για τη λήψη κάποιων μέτρων έτσι ώστε, να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ταμείου».

Αλλού, γράφει ότι η πρόσφατη αύξηση των τελών από την ΑΤΗΚ, προκάλεσε την ανησυχία και την δυσφορία κοινοτικών αξιωματούχων, ωστόσο, όπως προστίθεται στο ρεπορτάζ, η Αρχή υποστηρίζει ότι μετά τις νέες αλλαγές, έχει εναρμονισθεί πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» αναφέρεται επίσης στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, με τον σύμβουλο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπό τον υπέρτιτλο «ΤΚΑ: Ο αναλογιστής επιμένει για μέτρα» γράφει ότι ο σύμβουλος της Δημοκρατίας επαναφέρει με κάποια νέα στοιχεία, τις εισηγήσεις του για διασφάλιση του ταμείου, το οποίο, όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ, «τα τελευταία χρόνια δέχεται σοβαρές πιέσεις». Στις εισηγήσεις, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, τα ωφελήματα να αυξάνονται με βάση τον τιμάριθμο, αντί των μισθών, η μείωση της κυβερνητικής εισφοράς στο ΤΚΑ και η επένδυση μέρους του αποθεματικού στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλού, γράφει ότι τελικά θα απελευθερωθούν την 1/1/2003 οι εξασφαλίσεις ασφαλιστικών υπηρεσιών από το εξωτερικό, για ενήλικους κυπρίους, στα πλαίσια της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.