You are here

Τύπος: Φεύγει χωρίς ανακοίνωση η Exxonmobil από Δελφύνη

10/01/2019 07:41

Η απόφαση της κυβέρνησης και της Exxomobil να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο Δελφύνη είναι το θέμα που ξεχωρίζει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Όπως αναφέρεται, δεν έγινε καμία αναφορά για τον εντοπισμό ή όχι φυσικού αερίου δημιουργώντας απορίες και δεν στάθηκε αρκετή για να αποτρέψει την πρόκληση απογοήτευσης στην κοινή γνώμη. Το γεωτρύπανο Stena IceMax μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης μετακινήθηκε 15 χιλιόμετρα βορειότερα για να ξεκινήσει τη γεώτρηση στον δεύτερο στόχο των ExxonMobil – Quatar Petroleum στο τεμάχιο 10, στον «Γλαύκος-1».

Στα οικονομικά ένθετα γίνεται αναφορά στα κοινά hedge funds που διαχειρίζονται τα προβληματικά δάνεια σε Κύπρο και Ελλάδα και στις προωθητικές ενέργειες στις οποίες προέβη ο ΚΟΤ κατά την περσινή χρονιά για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.

Φιλελεύθερος

 «Κοινά hedge funds ελέγχουν Κύπρο και Ελλάδα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα κοινά hedge funds που διαχειρίζονται τα προβληματικά δάνεια σε Κύπρο και Ελλάδα. Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο είτε πωλούνται στα ίδια ξένα επενδυτικά ταμεία, είτε αναλαμβάνουν τη διαχείριση τους με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα δεδομένα. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, τα ξένα επενδυτικά ταμεία προωθούν ένα ενιαίο δόγμα αγοράς κόκκινων δανείων από τις δύο χώρες. Τα hedge funds θέλουν να τοποθετηθούν στις δύο αγορές και απομένει να φανεί αν το ρίσκο για τις δύο χώρες είναι υψηλό, κάτι που έχει να κάνει με τις ανακτήσεις που θα επιτευχθούν κατά τη διαχείριση αυτών των δανείων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ταυτόχρονα θα γίνονται πολλαπλοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, διαφορετικών τραπεζών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χωρίς ρευστό συνεχίζονται οι αποκρατικοποιήσεις
  • Ξεκαθαρίζει το τοπίο για μετόχους της Ελληνικής
  • Στο 9,2% η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο
  • Σφήνα Οικολόγων για εκποιήσεις

Πολίτης

 «Τι έκανε ο ΚΟΤ για το ρεκόρ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι προωθητικές ενέργειες στις οποίες προέβη ο ΚΟΤ κατά την περσινή χρονιά για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο. Από την απάντηση του πρώην αρμόδιου υπουργού για τον τουρισμό Γιώργου Λακκοτρύπη, προς τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου προκύπτει πως ο ΚΟΤ έδωσε και την περσινή χρονιά σημασία στη συνεργασία του με οργανωτές ταξιδιών, αλλά και με αεροπορικές εταιρείες για ενίσχυση των αφίξεων το 2018, που ως γνωστών κατέγραψαν νέο ρεκόρ για τρίτη κατά σειρά χρονιά, ξεπερνώντας τα 3,8 εκ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο ανήλθε τον Νοέμβριο στο 9,2% από 8,8% τον Οκτώβριο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνεχίζει τις ευκολίες πληρωμής το τμήμα φορολογίας
  • Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Κύπρο – Απορρόφηση κονδυλίων
  • Μειωμένο το έλλειμμα – Εμπορικό ισοζύγιο
  • Ψάχνει ειδικούς κατά του ξεπλύματος – Διαγωνισμό για πρόσληψη εμπειρογνωμόνων προκήρυξε η ΕΚΚ

Χαραυγή

 «Μπάχαλο με τον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων στους Αγίους Βαβατσινιάς»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων στη Βαβατσινιά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κάτοικοι στην κοινότητα ζουν συντροφιά με τη δυσοσμία του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων εδώ και τέσσερα χρόνια αφού παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί η ποιότητα η οποία προνοείται στη σύμβαση που υπογράφηκε με τον ανάδοχο εργολάβο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέο νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο εμπορίου φέρνει πλαφόν στις €31 χιλ. ακαθάριστο εισόδημα νοικοκυριού το χρόνο, για ένταξη στην ειδική διατίμηση της ΑΗΚ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση των ανέργων κατά 5 χιλ. το δεύτερο εξάμηνο του 2018 στην Κύπρο
  • Αγορά υπηρεσιών από την ΕΚΚ για ξέπλυμα χρήματος
  • Σε ένδειξη τιμής τα επιδόματα στους παθόντες….
  • Ανοικτό το σχέδιο για ρύθμιση οφειλών στον φόρο μέχρι το 2015

Αλήθεια

 «Προσλαμβάνει εμπειρογνώμονες κατά ξεπλύματος»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι ο διαγωνισμός για πρόσληψη εμπειρογνωμόνων για παροχή υπηρεσιών σχετικά με εποπτεία και έλεγχο σε θέματα παρεμπόδισης ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που προκήρυξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.  Όπως αναφέρεται, οι εμπειρογνώμονες θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν τη συμμόρφωση των εποπτευόμενων οργανισμών αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση τρομοκρατών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι πρόταση νόμου που τροποποιεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας κατά τρόπο που να καθίσταται υποχρεωτικό για τις τράπεζες το σχέδιο που καταρτίζει συμβούλους αφερεγγυότητας για τους ευάλωτους δανειολήπτες θα καταθέσει αύριο στην ολομέλεια της βουλής ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 8 στους 10 παραμένουν στις επιχειρήσεις – Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
  • Βλέπει υπαλλήλους δύο κατηγοριών η ΕΤΥΚ
  • Ευχέρεια ένταξης στο σχέδιο ληξιπρόθεσμων
  • Ευρωπαϊκή  πρωτιά της Κύπρου – Κονδύλια ΕΤΠΑ

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

«ΜΙΛΗΣΕ» ΜΕ…. sms – Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τορπιλίζει τον διάλογο για το ΓεΣΥ, προκαταλαμβάνει αποφάσεις και αυτοαποκαλύπτεται

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΓΙΑ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΛΦΥΝΗ – Κυβέρνηση και ExxonMobil αποφάσισαν να μην πουν το παραμικρό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΙΝΙΓΜΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ – Η πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 έληξε, αλλά χωρίς καθαρή εικόνα για τα κοιτάσματα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΓΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΠΙΣ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ