You are here

Τύπος: Φιάσκο στο Βασιλικό για LNG

05/01/2023 06:02

Οι ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέσα στο 2023 το τερματικό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, καθώς και το περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων το οποίο δεν επηρεάζει την προσφορά δανεισμού στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Φιάσκο στο Βασιλικό για LNG»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέσα στο 2023 το τερματικό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Όπως αναφέρεται, το έργο ανήκει στην ΕΤΥΦΑ και ανέλαβε να το εκτελέσει κοινοπραξία υπό την κινεζική China Petroleum Pipeline Company. Ανεξαρτήτως του τι διαβεβαιώνουν κατά καιρούς η κυβέρνηση και άλλες επίσημες Αρχές, τα έργα για τις υποδομές του τερματικού LNG στο Βασιλικό - και στη θάλασσα και στην ξηρά - είναι ανύπαρκτα και όσοι γνωρίζουν τη βιομηχανία μεταφοράς, παραλαβής, επεξεργασίας και παράδοσης φυσικού αερίου υποστηρίζουν έντονα ότι ακόμα κι αν αύριο ξεκινήσουν στο Βασιλικό πραγματικά και ουσιαστικά έργα για την προβλήτα (σε κοντινή απόσταση από την υφιστάμενη προβλήτα της VTTV για δεξαμενόπλοια), την υποδομή πρόσδεσης και σταθεροποίησης σε αυτήν του FSRU (που κατασκευάζεται από την COSCO στην Κίνα), τις σωληνώσεις σύνδεσης του πλοίου με σημεία στην ακτή και έξω από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ και την υποδομή για μεταφορά φυσικού αερίου σε ιδιώτες εν δυνάμει ηλεκτροπαραγωγούς στη γύρω περιοχή, είναι αδύνατο το έργο να παραδοθεί προς χρήση τέλη Ιουλίου 2023, όπως διατείνεται η ΔΕΦΑ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 έφτασε τα 16.132 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Δεκέμβριο 2022 αυξήθηκε στα 14.131 πρόσωπα, σε σύγκριση με 14.081 τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πάνω τα χρεωστικά επιτόκια, κάτω τα καταθετικά
  • Συνεχίζει την κατηφόρα η τιμή του φυσικού αερίου
  • Τριάντα έργα για €48 εκατ. εντός 2023
  • Σε παιδεία και υγεία θέλει τις επενδύσεις η πλειοψηφία

Πολίτης

 «Επιτάχυνση νέου δανεισμού»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων το οποίο δεν επηρεάζει την προσφορά δανεισμού στην Κύπρο. Όπως σημειώνεται, το Νοέμβριο του 2022, τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €413,1 εκατ., σε σύγκριση με €240,3 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Στο μέτωπο των επιτοκίων, η αυξημένη ρευστότητα στο σύστημα οδηγεί σε μείωση των επιτοκίων, ενώ καταγράφεται άνοδος των επιτοκίων στα νέα δάνεια και ειδικά στα επιχειρηματικά για ποσά άνω του €1 εκατ. Η άνοδος φτάνει στο 1% και μπορεί να ερμηνευτεί ως σημάδι περιορισμού της διάθεσης των τραπεζών για ανάληψη ρίσκου. Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 3,84%, σε σύγκριση με 3,57% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,95%, σε σύγκριση με 2,93% τον προηγούμενο μήνα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι οι μετοχές αυξήθηκαν και τα ομόλογα σημείωσαν ράλι σε όλο τον κόσμο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές μπήκαν στο νέο έτος με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από ένα βίαιο 2022, προσβλέποντας σε ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, για να ελπίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να είναι λιγότερο επιθετικές από ό,τι φοβόνταν.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Πληθωρισμός 94,51% το Δεκέμβριο - Κατεχόμενα

Χαραυγή

 «Δραματική αύξηση της ανεργίας με ρυθμό 9%»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Δεκέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφθασε στα 16.132 πρόσωπα, σε σύγκριση με 14.800 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 1.332 πρόσωπα ή ποσοστό 9%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να σχεδιάσει και να εφαρμόσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και ειδικά των δανειοληπτών ενόψει και της λήξης της αναστολής των εκποιήσεων στο τέλος Ιανουαρίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέες δυσβάστακτες αυξήσεις στα επιτόκια και τις χρεώσεις των τραπεζών
  • Το τιμητικό βραβείο στο Λουκή Πετρίδη και η ανεκπλήρωτη επιθυμία
  • Κέρδη στο ΧΑΚ

Αλήθεια

 «Το μεγάλο κληροδότημα της κυβέρνησης»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανακοίνωσε χθες ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους θα προκηρυχθούν έργα πέραν των €48 εκατ., που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου «Κύπρος το Αύριο». Μέσω του σχεδίου θα εισρεύσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι το τέλος του 2026, κονδύλια που ξεπερνούν τα €4 δισ. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται 58 μεταρρυθμίσεις και 75 επενδύσεις, εκ των οποίων τα δύο τρίτα θα αξιοποιηθούν για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 17,1% των δαπανών των πολιτών στην Κυπριακή Δημοκρατία αφορούν τη στέγη, τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα και το νερό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε αντίθετη πορεία τα επιτόκια
  • Αυξήθηκαν κατά 50 το Δεκέμβριο – Άνεργοι
  • Ετήσια αύξηση 94,51% στον πληθωρισμό – Κατεχόμενα
  • Μέτρα ανακούφισης, όπως έπραξε η Ελλάδα – Αίτημα του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ… – Θα αρχίσει άμεσα η απομάκρυνση των αποστατών από τα κόμματα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΓΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ – Τι απαντούν οι πολίτες σε έρευνα που ανέθεσε η προεδρία της Δημοκρατίας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΑΧΗ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΜΕ 101 ΟΝΟΜΑΤΑ – Οι προτείνοντες και οι σκοπιμότητες για συγκεκριμένες επιλογές

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ – Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν βλέπει χαραμάδα ελπίδας ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες