You are here

Τύπος: Φορο-μεταρρύθμισης συνέχεια...

02/07/2002 08:39
Οι συνέπειες και οι... «παρενέργειες» της φορολογικής μεταρρύθμισης, αποτελούν τα βασικά θέματα του σημερινού ημερήσιου οικονομικού τύπου. Παράλληλα, ο τύπος καταγράφει τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν χθες και τα υπόλοιπα που αναμένεται να ψηφιστούν την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ προβολή δίνεται και στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά των κομμάτων της Τριμερούς ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ποιοι θα την πληρώσουν ακριβά» αναφέρεται στη ψήφιση χθες, της φορολογικής μεταρρύθμισης από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο τίτλος ωστόσο, δεν αιτιολογείται πουθενά στο σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο περιορίζεται σε καταγραφή των νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν, με τις αυξήσεις σε είδη κατανάλωσης, τις καταργήσεις, τις χορηγίες κ.ο.κ.

Αλλού, γράφει ότι ΧΑΚ – ΧΑΑ καθορίζουν κοινά κριτήρια για τα ενημερωτικά δελτία.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» αναφέρεται επίσης στη ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Υπό τον τίτλο «Με “δόσεις”... η φορο-μεταρρύθμιση» γράφει ότι σε νέα έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται να ψηφισθούν τα επιδόματα για τις συντάξεις, το επίδομα τέκνου που θα καλύπτει και τις χορηγίες προς τους πολυτέκνους και τις αυξήσεις των δημοσίων βοηθημάτων. Στο ρεπορτάζ, προβάλλονται εκτενώς, οι δηλώσεις του βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου (ΔΗΣΥ) με τις οποίες άφησε σαφείς αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι έθεσαν στο «βωμό» των προεκλογικών σκοπιμοτήτων ενόψει των προεδρικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα αδιαφορώντας αν αυτό αυξηθεί μέσα από τις προτάσεις τους για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Αλλού, γράφει ότι ο τιμάριθμος αποζημιώνει τους μισθωτούς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι ο τιμάριθμος θα αυξηθεί κατά 1,5% από την 1η Ιανουαρίου 2003.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κέρδος 17 εκ. λίρες από αλλαγές στο κρατικό μισθολόγιο» γράφει ότι το «κέρδος» αφορά εξοικονόμηση από τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία, εφόσον υιοθετηθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή για την αναθεώρηση του κρατικού μισθολογίου. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών η μέση μακροπρόθεσμη δαπάνη από την αύξηση των κλιμάκων μισθοδοσίας των υφισταμένων δημοσίων υπαλλήλων θα είναι της τάξης των 6,5 εκ. λιρών για τη δημόσια υπηρεσία και 4 εκατομμυρίων λιρών για την αστυνομία και το στρατό.

Αλλού, προβάλλει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη σύμφωνα με τον οποίο, ο κύπριος πολίτης θα αισθανθεί τη φορολογική μεταρρύθμιση σε δύο χρόνια.