You are here

Τύπος: Φόροι – Lukoil – Υπεραγορές - GLC

21/06/2002 08:54
Η νέα συνάντηση, τρίτη μέσα σε 24 ώρες, μεταξύ κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την φορολογική μεταρρύθμιση, είναι ασφαλώς η είδηση που ξεχωρίζει στο ημερήσιο τύπο. Στη πρωινή συνεδρία, θα παραστεί και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Μουσιούττας προκειμένου να εξετασθούν και να επιλυθούν κάποια θέμα που προέκυψαν για τις συντάξεις όπως προβλέπονται στο φορολογικό πακέτο.

Είδηση που επίσης ξεχωρίζει και δημοσιεύουν μόνο οι εφημερίδες «Αλήθεια» και «Η Σημερινή» στις τελευταίες εξωτερικές τους σελίδες, είναι η κατακύρωση στη Lukoil, των 16 πρατηρίων πετρελαιοειδών της BP και EXXONMOBIL, με την προσφορά της ρωσικής εταιρίας να κυμαίνεται γύρω στα 10 εκ. λίρες. Τα 16 πρατήρια που παραχωρούνται είναι διάσπαρτα σε όλες τις πόλεις και δύο είναι στην ύπαιθρο. Στη Lukoil συμμετέχει με ποσοστό 14% η ρωσική κυβέρνηση.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» προαναγγέλλει την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης. Υπό τον τίτλο «Φορολογικό: Τέλος καλό, όλα καλά» γράφει ότι ψηφίζεται εκτός απρόοπτου, στο σύνολο του την ερχόμενη Πέμπτη το νέο φορολογικό πακέτο. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αμοιβαία είναι η επιθυμία μεταξύ κυβέρνησης και βουλής για την βελτίωση των επιδομάτων στους πολυτέκνους, αλλά και κάποιων διαφοροποιήσεων στο θέμα των συντάξεων ύστερα από τον εντοπισμό ορισμένων αδικιών.

Αλλού, προβάλλει ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας με την οποία διαψεύδει, δημοσιεύματα στις εφημερίδες που φέρουν την ΚΤ να διατηρεί εσκεμμένα σε χαμηλά επίπεδα την αξία της κυπριακής λίρας έναντι της στερλίνας.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Σύγκρουση Βουλής- Υπεραγορών» γράφει ότι βαθαίνει η ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Επιτροπής Εμπορίου της βουλής και του Συνδέσμου Μεγάλων Υπεραγορών, με αφορμή σχετική επιστολή που απέστειλε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρίστος Ορφανίδης.

Με την επιστολή ο κ. Ορφανίδης καλεί τους βουλευτές να σταματήσουν την κινδυνολογία, όπως αναφέρει, σε σχέση με το μέλλον του λιανικού εμπορίου στη Κύπρο και τους υποδεικνύει να αναζητήσουν πραγματικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν. Απαντώντας στο περιεχόμενο της επιστολής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της βουλής Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε την έκπληξη του και έστειλε το μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει στους βουλευτές να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

Αλλού, γράφει ότι σε Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ προάγεται ο Μιχάλης Πήλικος μετά την αφυπηρέτηση του Αντώνη Πιερίδη.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» ασχολείται στο βασικό του θέμα με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Υπό τον τίτλο «Τι παίρνουμε – τι δίνουμε πίσω με βάση τη φορολογική μεταρρύθμιση αναφέρεται συνοπτικά στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν αργά το απόγευμα στη βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Τα νομοσχέδια βασίζονται πάνω στις συμφωνηθέντα μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και επιτροπής Οικονομικών της βουλής, όπως π.χ. αύξηση του ΦΠΑ από 1η Ιουλίου στο 13%, αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από τις 6.000 στις 9.000 λίρες για το 2002, ενώ αυξήσεις από 1η Ιουλίου θα έχουμε στους φόρους κατανάλωσης και στα πετρελαιοειδή.

Αλλού γράφει ότι έξη μέτοχοι της GlobalSoft υπέβαλαν αγωγή εναντίον του εκτελεστικού προέδρου Λυκούργου Κυπριανού και κατά των πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.