You are here

Τύπος: Φορολογίες οχημάτων, δάνεια και καταθέσεις...

09/07/2003 08:58
Η πορεία των δανείων και των καταθέσεων κατά το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας και η κυβερνητική πρόθεση για ριζική αναδιάρθρωση στο σύστημα φορολογίας των αυτοκινήτων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Προσγειώνονται οι καταθέσεις» γράφει πως σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2003 παρουσιάζεται οριακή αύξηση των δανείων σε αντίθεση με τις καταθέσεις, οι οποίες υποχωρούν αισθητά. Το γεγονός αποδίδεται στην επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και στη μείωση των επιτοκίων.

Αλλού, γράφει ότι τροπολογίες στο νομοσχέδιο για το Συνεργατισμό θα καταθέσει αύριο στην Ολομέλεια της βουλής ο ΔΗΣΥ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Μεταρρύθμιση στην αγορά αυτοκινήτων» γράφει ότι η κυβέρνηση μελετά τη ριζική αναδιάρθρωση στο σύστημα φορολογίας των αυτοκινήτων, ενώ το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα παρουσιάσει σχετική μελέτη στα τέλη Ιουλίου. Το ρεπορτάζ, παρουσιάζει σε έκταση και τις σχετικές δηλώσεις επί του θέματος, του προέδρου της επιτροπής Εμπορίου της βουλής, στην οποία συζητήθηκε χθες το θέμα. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου είχε, μεταξύ πολλών άλλων, τονίσει ότι ο κύπριος πολίτης αγοράζει αυτοκίνητο στην τριπλάσια τιμή, από την πραγματική του αξία.

Αλλού, γράφει ότι ύστατο μέτρο σύμφωνα με τον ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρη Κιττένη, για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να είναι η παγοποίηση των μισθών.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τα έβαλαν όλοι με τον ΠΑΣΥΞΕ χθες» αναφέρεται στο ιστορικό της χθεσινής ημέρας, με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με υπαιτιότητα του Συνδέσμου ξενοδόχων. Αναφέρεται στο οργιώδες παρασκήνιο και τις εντατικές επαφές στο υπουργείο Εργασίας, για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες στον τουρισμό και την οικονομία του τόπου.

Αλλού, γράφει ότι «τα πάνω – κάτω» στις εργασιακές σχέσεις, φέρνουν οι εισηγήσεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.