You are here

Τύπος: Φορολογικές οφειλές ύψους €1,4 δισ.

17/01/2018 07:24

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το τμήμα φορολογίας για να εισπραχθούν φορολογικές οφειλές ύψους €1,4 δισ., το σχέδιο αυξημένης αναπλήρωσης της απώλειας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών των ταμείων προνοίας και συντάξεων και οι ελλείψεις στο εποπτικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων από την ΕΚΤ, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

«Φόροι που δεν θα εισπραχθούν ποτέ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το τμήμα φορολογίας για να εισπραχθούν φορολογικές οφειλές ύψους €1,4 δισ. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση προόδου του τμήματος φορολογίας για την κατάσταση των αμέσως απαιτητών οφειλόμενων ποσών, για το τρίτο τρίμηνο του 2017, είναι δύσκολη έως απίθανη η είσπραξη οφειλόμενων φόρων ύψους €172,5 εκ. Αναλυτικά, μεταξύ άλλων ποσό €102,8 εκ. δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ καθώς πέραν των 15 χιλ. οφειλετών έχουν ακυρωθεί από το μητρώο του ΦΠΑ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας παρουσίασε χθες τα νέα προγράμματα του «Ορίζοντας 2020» ύψους €30 δισ. και γενικότερα τις ευκαιρίες διεκδίκησης χρηματοδότησης από την ΕΕ για έργα έρευνας και καινοτομίας από κυπριακές επιχειρήσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Εγκλωβισμένο» το νομοσχέδιο για τους «εγκλωβισμένους»
  • Καταβολή αποζημίωσης κουρεμένων ταμείων
  • Ανάγκη νέας κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής
  • Κενά στις διαδικασίες εποπτείας ΕΚΤ

Πολίτης

 «Αιτήσεις για ταμεία  προνοίας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το σχέδιο αυξημένης αναπλήρωσης της απώλειας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών των ταμείων προνοίας και συντάξεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το γενικό λογιστήριο, σε πρώτη φάση τις σχετικές αιτήσεις θα υποβάλουν οι διαχειριστικές επιτροπές των επηρεαζόμενων ταμείων στο γενικό λογιστήριο, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα ανοίξει η διαδικασία για την καταβολή των ποσών στα μέλη των ταμείων. Σημειώνεται πως οι πληρωμές προς τα επηρεαζόμενα μέλη θα αρχίσουν το 2018.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε σε συμφωνία με την EBRD για συμμετοχή της σε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους $10 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο +5% οι πωλήσεις – Jumbo
  • Ρεκόρ σε παραδόσεις – Μπίρα
  • Έφεραν €88,18 εκ. – Πρωτιά Κύπρου στην άντληση κονδυλίων από το «Ορίζοντας 2020»
  • Καρότο και μαστίγιο  - Πολλαπλά μηνύματα Βρυξελλών προς το Λονδίνο

Χαραυγή

 «Ελλείψεις στο εποπτικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων από την ΕΚΤ»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη χθες ότι το εποπτικό πλαίσιο  διαχείρισης κρίσεων από την ΕΚΤ είναι μεν ένα ουσιαστικό πλαίσιο, αλλά παρουσιάζει ελλείψεις. Σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το ΕΕΣ, η ΕΚΤ έχει μεν δημιουργήσει ένα ουστιαστικό πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων, αλλά το πλαίσιο εξακολουθεί και έχει ορισμένα μειονεκτήματα και ως εκ τούτου συνιστά όπως ενισχυθούν οι οδηγίες για το προσωπικό για τις αξιολογήσεις  πρώιμης παρέμβασης, καθώς και για τις αξιολογήσεις  που δεν ανταποκρίνονται ή ενδέχεται να αποτύχουν.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι  πέντε συνολικά μάρτυρες μεταξύ των  οποίων και ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, κατέθεσαν χθες στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ – Πάφου από το μόνιμο κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Ελληνική συμμετέχει σε κοινοπρακτικό δάνειο της EBRD
  • Ξεπέρασε την Boeing η Airbus για 5η συνεχή χρονιά
  • 4.817 άδειες οικοδομής μέχρι τον Οκτώβριο
  • Νέα υπηρεσία Business Class από Κύπρος προς Αθήνα

Αλήθεια

«Σε επίπεδα προς κρίσης, τιμές και πωλήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι πωλήσεις ακινήτων στην κυπριακή αγορά.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, οι πωλήσεις έφθασαν τα επίπεδα του 2009 καταγράφοντας παγκύπρια άνοδο 24%.  Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2016 οι πωλήσεις ακινήτων ήταν 7063, ενώ το 2017 έφθασαν τις 8734.  Ο μήνας με τις πιο υψηλές πωλήσεις ακινήτων για το 2017 ήταν ο Δεκέμβριο με 1537 πωλήσεις και ακολουθεί ο Νοέμβριος με 906.  Συνολικά για τα έτη 2016-2017 σημειώθηκαν 15797 πωλήσεις ακινήτων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε χθες την ανάγκη όπως βρεθούν λύσεις για τη νέα γενιά ώστε από την μια να υπάρχουν προσιτέ τιμές για τη δημιουργία της κατοικίας τους και από την άλλη η πολιτεία με εθνικές στρατηγικές να προσφέρει τις απαραίτητες κοινωνικές κατοικίες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα δεδομένα για έρευνα και καινοτομία
  • Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την αποκατάσταση τους – Ταμεία προνοίας
  • Συμμετοχή σε δάνειο της EBRD – Ελληνική
  •  

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΠ’ ΟΛΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΡΙ – Προεκλογικός με πλούσια ατζέντα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ CRASH TEST ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ – Πιο μαζική η συγκέντρωση Μαλά από τη χθεσινοβραδινή Νικόλα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΤΩΠΑ – Δημιουργούν συγκρούσεις επενδύοντας στη συσπείρωση των τελευταίων ημερών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΔ