You are here

Τύπος: Φορολογική ρωσική ρουλέτα

03/04/2020 06:45

Το τελεσίγραφο που απέστειλε η ρωσική κυβέρνηση ζητώντας αλλαγή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, η αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για την παροχή κρατικής εγγύησης στις τράπεζες και το κάλεσμα για εξοικονομήσεις ενόψει αναθεώρησης του προϋπολογισμού, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Φορολογική ρωσική ρουλέτα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το τελεσίγραφο που απέστειλε η ρωσική κυβέρνηση ζητώντας αλλαγή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών. Όπως αναφέρεται, στόχος της ρωσικής ομοσπονδίας είναι να μπορεί να φορολογεί μερίσματα και εισοδήματα από τόκους που καταβάλλονται σε εταιρείες στην Κύπρο σε ποσοστό μέχρι 15% αν ο τελικός αποδέκτης είναι κάτοικος Ρωσίας. Προβληματίζει μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι αλλαγές που προτείνονται στο παρόν στάδιο αφορούν μόνο την Κύπρο. Οι επαγγελματίες, σημειώνεται, θεωρούν πως αν οι αλλαγές περιοριστούν μόνο στην Κύπρο, τότε αυτόματα οι ρώσοι επιχειρηματίες θα στραφούν προς άλλους προορισμούς με πιο ελκυστικές συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι αυξάνονται οι εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές συναλλαγές στις τράπεζες λόγω κορωνοϊού, καθώς όλο και πιο πολλοί πελάτες προτιμούν να μην έχουν φυσική παρουσία στα καταστήματα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προτάσσει το δημόσιο χρέος ο Πετρίδης
  • Ορατός ο κίνδυνος να επηρεαστεί ο κυπριακός στόλος
  • Χ. Παναγιώτου: Μέλημα μας ο εργαζόμενος
  • Μπέρδεμα με ασφαλιστικές και αναστολή δόσεων

Πολίτης

 «Διαβούλευση για νέα μέτρα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για την παροχή κρατικής εγγύησης στις τράπεζες για χορηγήσεις βραχυχρόνιων δανείων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Όπως σημειώνεται, η αναβολή της συζήτησης άνοιξε ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων για την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της οικονομίας και επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, υπό μελέτη είναι προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα στήριξης, ενώ δεν εξετάζεται και κάποια παρέμβαση για τα ενοίκια. Η προοπτική πάντως λήψης νέων μέτρων δεν αποκλείεται και από την κυβέρνηση εάν η υγειονομική κρίση έχει διάρκεια, ένα ενδεχόμενο με πολλές πιθανότητες να επαληθευτεί.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι χαλαρώσεις στην εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού για συνεργασία των επιχειρήσεων λόγω των έκτακτων αναγκών που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορωνοϊού, έχει θέσει η επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού της Κύπρου από κοινού με τις υπόλοιπες αντίστοιχε αρχές της ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κρατικές εγγυήσεις ή δανεισμός;
  • Διευκολύνσεις για κάρτες – Τράπεζα Κύπρου για νέους 18-25
  • €100 δισ. για μισθούς – Η Επιτροπή προτείνει ειδικό μέσο χρηματοδότησης
  • Πτώση σε ποσοστό 3,09% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «’Στον πάγο’ αναπτυξιακά έργα για κάλυψη των μέτρων κορωνοϊού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα αναπτυξιακά έργα τα οποία προγραμματίστηκαν για το 2020 που μπαίνουν στον πάγο, καθώς και δαπάνες για αγορά εξοπλισμού που δεν σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Το υπουργείο οικονομικών έστειλε εγκύκλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος προς όλα τα υπουργεία, υφυπουργεία, γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και γενικό λογιστήριο αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα πρέπει να τύχει ριζικής αναθεώρησης έτσι ώστε να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πρόταση για επιδότηση του ενοικίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το κράτος κατέθεσε το ΑΚΕΛ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αποδεσμεύτηκαν με αστερίσκο τα €43 εκ. της ΑΗΚ για ΕΤΥΦΑ
  • Αύξηση ορίου στα 50 ευρώ για ανέπαφες συναλλαγές χωρίς PIN
  • Ζυμώσεις για ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων
  • Astrobank: Επίδομα €250 στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής

Αλήθεια

 «Κάλεσμα για εξοικονομήσεις ενόψει αναθεώρησης του προϋπολογισμού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το κάλεσμα για εξοικονομήσεις λειτουργικών και αναπτυξιακών δαπανών ενόψει της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2020 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2020-20222 λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, που απευθύνει ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών προς τα υπουργεία και υφυπουργεία. Σε κατ’ επείγουσα εγκύκλιο ο Γιώργος Παντελή υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα πρέπει να τύχει ριζικής αναθεώρησης έτσι ώστε να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι μεγάλες μειώσεις στην τιμή της βενζίνης 95, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης παρουσίασε ο Μάρτιος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναβλήθηκε η συζήτηση για τις εγγυήσεις των €2 δισ.
  • Δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικότερος τρόπος για εγγυήσεις €2 δισ. - ΚΕΒΕ
  • Εφτά ερωταπαντήσεις από το υπουργείο οικονομικών
  • Διευκρινίσεις για αναστολή δόσεων – Alpha Bank

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 36 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – Στο 3% η θνητότητα – Επιδημιολογική ανάλυση

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

HOTSPOTS ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ Η ΠΑΦΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ – Πρώτη ακτινογραφία της πανδημίας για την Κύπρο με στατιστικά στοιχεία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΟΛΛΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ – Το 72% των κρουσμάτων είναι μετάδοση από επαφές μεταξύ μας – Χωρίς τέλος ο πόλεμος

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ