You are here

Τύπος: Φορολογικό και Επενδυτικές...

27/06/2002 09:16
Η χθεσινή συμφωνία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη επί της φορολογικής μεταρρύθμισης, κυριαρχεί στο σημερινό οικονομικό τύπο ενόψει και του γεγονότος ότι το απόγευμα θα οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δεύτερο σημαντικό θέμα, προβάλλεται η χθεσινή συνάντηση με το Διοικητή και λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας που είχαν τα μέλη της ειδικής επιτροπής της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, που ερευνούν την εξαγωγή συναλλάγματος εκατομμυρίων λιρών από κέρδη στο χρηματιστήριο τη τριετία 1999-2001.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Ο Βασιλείου τους τράβηξε το αυτί» γράφει ότι καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη στην ΕΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ενόψει του γεγονότος ότι είχαν διαφανεί από προχθές σημεία «εμπλοκής» που οδηγούσαν σε ναυάγιο τη ψήφιση – σήμερα - της φορολογικής μεταρρύθμισης. Σε υπότιτλο του ρεπορτάζ, σημειώνεται ότι η μηδενική βάση, από την οποία ξεκίνησε η μεταρρύθμιση έχει εγκαταλειφθεί σε βαθμό επικίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά.

Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με πρόταση νόμου του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους, προβλέπεται η επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές με τόκο 6%.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «“Ξεσκονίζουν” τις Επενδυτικές» αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση με το Διοικητή και λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας που είχαν τα μέλη της ειδικής επιτροπής της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, που ερευνούν την εξαγωγή συναλλάγματος εκατομμυρίων λιρών από κέρδη στο χρηματιστήριο τη τριετία 1999-2001. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ από τη πρώτη διερεύνηση προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με ξένη επενδυτική Τράπεζα, διεθνούς εκτοπίσματος η οποία φαίνεται να εξήγαγε από την Κύπρο 60 εκ. λίρες.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών της Βουλής για ενδεχόμενες παράνομες εξαγωγές συναλλάγματος, θα τεθούν 100 συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ θα εξετασθεί και η κυπριακή εταιρία η δραστηριοποίηση της οποίας ερευνάται αυτή τη στιγμή, από ποινικό ανακριτή.

Αλλού, γράφει ότι στάσιμο παραμένει το θέμα της κεφαλαιουχικής βάσης, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι δημόσιες εταιρίες να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΧΑΚ. Γράφει ακόμη ότι με σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται η προοπτική δημιουργίας μιας επιπλέον κλαδικής κατηγορίας στο χρηματιστήριο.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» ασχολείται στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της, όπως και στο ένθετο «Οικονομική» με τις κατηγορίες που προσήψε Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατά των πρώην εκτελεστικών συμβούλων της Aremisoft (Λυκούργου – Ρόη Πογιατζή) και του πρώην προέδρου της ιδίας εταιρίας Μ. Μάθιους, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λογιστική απάτη και ότι συνωμότησαν για να εξαπατήσουν μετόχους τους εταιρίας. Υπό τον τίτλο «Ελεύθεροι στην Κύπρο Λυκούργος – Ρόης, θα δικασθούν μόνο αν οι ΗΠΑ ζητήσουν διεξαγωγή της δίκης στη Κύπρο». Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του βοηθού γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης των δύο κυπρίων υπηκόων στις ΗΠΑ για να δικασθούν από αμερικανικό δικαστήριο, αφού κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλού, γράφει ότι μπορεί όλοι συμφωνούν επί της αρχής, για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές, αλλά το υπουργείο Οικονομικών, το Συμβούλιο του ΧΑΚ και οι εισηγμένες εταιρίες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκληθούν στην αγορά, λόγω του εξαναγκασμού των εταιριών για επιστροφή χρημάτων μέσα σε 7 ημέρες και με τόκο 6%.