You are here

Τύπος: Φορολογικό και ερωτήματα για ΚΑ

30/05/2002 09:02
Η πορεία της φορολογικής μεταρρύθμισης και η εξέταση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και της αρμόδιας επιτροπής στα συλλογικά όργανα των κομμάτων και οι διαδικασίες κατακύρωσης προσφορών στις ΚΑ, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στο βασικό του θέμα, με την φορολογική μεταρρύθμιση. Με υπέρτιτλο «Επισπεύδεται η διαδικασία και με υπότιτλο «οι τρεις πρώτες φορολογίες ενώπιον του Υπουργικού» το ρεπορτάζ υποστηρίζει πως ήδη, τρία κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΚΙΣΟΣ, ενέκριναν τη φιλοσοφία και τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ επιτροπής Οικονομικών της βουλής και του υπουργού Οικονομικών. Γράφει ακόμη, πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μικροδιαφοροποιήσεων στο φορολογικό πακέτο, με το ΑΚΕΛ να φέρεται ως ο πιθανότερος πολιτικός φορέας, που θα προωθήσει τέτοιες αλλαγές.

Αλλού, γράφει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΧΑΚ δεν αποτελούν αποκλειστικά κυπριακό «προνόμιο», αλλά τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται σε όλες τις διεθνείς χρηματαγορές.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Ερωτήματα για τις ΚΑ»αναφέρεται στις καταγγελίες του βουλευτή Κίκη Γιάγκου για την κατακύρωση προσφοράς για την προμήθεια 400 ηλεκτρονικών υπολογιστών στο κρατικό μας αερομεταφορέα. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη βουλή, τελικοί διεκδικητές ήταν εταιρία που ανήκει στο μέλος (Τώνη Αντωνίου) του ΔΣ των ΚΑ - η οποία ήταν και ο νικητής - και η εταιρία αδελφοί Γαλαταριώτη. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση, παρόλο που οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν «διαφανείς και νόμιμες», εντούτοις υπάρχει μέγα θέμα ηθικής τάξης, σύμφωνα με το σύνολο των βουλευτών της επιτροπής Ελέγχου, ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται». Πάντως, από πλευράς νομικών συμβούλων, αλλά και του ιδίου του προέδρου του ΔΣ των ΚΑ υποστηρίχθηκε ότι η εταιρία δεν μπορούσε από νομικής και συνταγματικής πλευράς, να αποκλείσει το μέλος του ΔΣ από την συμμετοχή του στη διαδικασία των προσφορών.

Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος συγκεντρώνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών των υποψηφίων για ένταξη χωρών, που θα ήθελαν να ζήσουν μόνιμα ή να εργαστούν οι πολίτες της ΕΕ.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει στο βασικό του θέμα ως υπέρτιτλο «Ισχυρισμοί για συνωμοσία από Λευκόνοικο – Lawford για απόσπαση της CNH». Το ρεπορτάζ καταγράφει τα διαδραματισθέντα στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας στη συνεχιζόμενη ακροαματική διαδικασία της αίτησης του χρηματιστή Κ. Χατζηγαβριήλ εναντίον της Lawford όσο και εναντίον της «Λευκόνοικο».

Αλλού, γράφει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, αρνείται να σχολιάσει δημοσίευμα που φέρει την Κεφαλαιαγορά να διεξάγει έρευνα εναντίον πρώην προέδρου εισηγμένης εταιρίας, για ξεφόρτωμα εκατομμυρίων μετοχών μέσω άλλων προσώπων.