You are here

Τύπος: Φορομεταρρύθμισης πατρότητα...

08/08/2002 09:09
Η πλειοψηφία του ημερήσιου οικονομικού τύπου, ασχολείται σήμερα με το νέο κύκλο αντιπαράθεσης ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ – Κυβέρνησης, αναφορικά με τη πατρότητα των νομοθετημάτων για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα τέκνου.

Το μείζον θέμα με την «εμπόλεμη» κατάσταση στο τραπεζικό τομέα, παρουσιάζεται στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων, ενώ σήμερα αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Εργασίας ως προς την «εξόφθαλμη» ή όχι, παραβίαση της σύμβασης στην υπηρεσία Μηχανογράφησης στη Λαϊκή, με ευθύνη της τράπεζας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κάτω τα χέρια από το φορολογικό» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιχειρείται να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις θέσεις των κομμάτων για τη πατρότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Η ανακοίνωση αποτελεί στην ουσία μια ιστορική αναδρομή στη πορεία της μεταρρύθμισης - μέσα βεβαίως, από την οπτική γωνία του υπουργείου – ενώ χαρακτηριστικός είναι ο επίτιτλος του ρεπορτάζ «Υπουργείο Οικονομικών: Η μεταρρύθμιση ανήκει σε όλους».

Αλλού, γράφει ότι 16 χρηματιστηριακά γραφεία έχουν μερίδια αγοράς μικρότερα του 1%.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κορυφώνεται η αντιπαράθεση» αναφέρεται στο μέτωπο του νέου κύκλου διαμάχης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών. Το ρεπορτάζ προβάλλει δηλώσεις και αντιδηλώσεις του βουλευτών Σταύρου Ευαγόρου (ΑΚΕΛ) και Πρόδρομου Προδρόμου (ΔΗΣΥ) για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα τέκνου και τη νέα απόφαση για επιβολή τριών νέων φορολογιών.

Αλλού, προβάλλει την σαφή προειδοποίηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι τυχόν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΕΤΥΚ - εργοδοσίας Τραπεζών θα αποτελεί πλήγμα για την κυπριακή οικονομία, αλλά θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις και στο τραπεζικό τομέα.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό θέμα «Μελέτη εμπειρογνωμόνων και εισηγήσεις της κυβέρνησης η βάση της φορολογικής μεταρρύθμισης». Το ρεπορτάζ παρουσιάζει επίσης την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπό τον χαρακτηριστικό υπότιτλο «Το υπουργείο οικονομικών καταρρίπτει τα επιχειρήματα του ΑΚΕΛ και την προσπάθεια του να οικειοποιηθεί τα θετικά της νέας νομοθεσίας.

Αλλού, προβάλλει τις δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που έγιναν στη Stockwatch και σύμφωνα με τις οποίες νεότερα για τη διαφοροποίηση ή όχι των επιτοκίων θα γίνουν γνωστά το Σεπτέμβριο.