You are here

Τύπος: «Φως» στα κατεχόμενα και μισθολόγιο ημικρατικών ξεχωρίζουν

26/11/2002 09:09
Το κόστος για τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου δικτύου ηλεκτροδότησης των περιοχών που θα επανέλθουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, σε περίπτωση λύσης σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ και το ύψος του μισθολογίου των εργαζομένων σε διάφορους ημικρατικούς οργανισμούς και ανεξάρτητες υπηρεσίες του Κράτους, μέσα από στοιχεία που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Γενικού Ελεγκτή για το 2001, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Οι πλέον ακριβοπληρωμένοι στο ΡΙΚ» ασχολείται στο κύριο θέμα με το μισθολόγιο των εργαζομένων σε διάφορους ημικρατικούς οργανισμούς και ανεξάρτητες υπηρεσίες του Κράτους, μέσα από στοιχεία που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Γενικού Ελεγκτή για το 2001. Όπως αναφέρεται το μέσο ετήσιο κόστος για κάθε μόνιμο υπάλληλο του ΡΙΚ ανέρχεται στις £27.948, μέσος όρος που είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο της Κεντρικής Τράπεζας (£27.220), της ΑΗΚ (£20.357), της ΑΤΗΚ (£19.605), της Αρχής Λιμένων (£25.083), του ΚΟΑ (£22.291), του ΘΟΚ (£21.168). Σημειώνεται ακόμη, ότι οι δαπάνες προσωπικού για την Κεντρική Τράπεζα ανήλθαν για το 2001 στα £8,05 εκατ. ενώ για το ΡΙΚ και για μικρότερο αριθμό εργαζομένων οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν στα £8,9 εκατομμύρια. Οι δαπάνες προσωπικού για μισθούς, επιδόματα, υπερωρίες, εργοδοτικές εισφορές και άλλα ωφελήματα ανήλθαν σε £8.057.000 σε σύγκριση με £7.683.350 το 2000, σημειώθηκε αύξηση δηλαδή κατά 4,86%.

Αλλού, γράφει ότι εκσυγχρονίζονται οι κανονισμοί πληρωμής τόκων και κεφαλαίων των ονομαστικών χρεογράφων ανάπτυξης που εκδίδει η κυβέρνηση.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» ασχολείται στο βασικό θέμα με το κόστος για τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου δικτύου ηλεκτροδότησης των περιοχών που θα επανέλθουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, σε περίπτωση λύσης σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Υπό τον τίτλο «Το ηλεκτροσόκ της λύσης...» αναφέρεται σε προσχέδιο επέκτασης του δικτύου της ΑΗΚ στις περιοχές που προβλέπονται στους δύο χάρτες επί του εδαφικού που κατέθεσε ο Κόφι Άναν και καταγράφει τις αναφορές ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής από το Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ Κώστα Ιωάννου, σύμφωνα με τον οποίο το κόστος για την επαναηλεκτροδότηση της Αμμοχώστου θα ανέλθει στα £25 με £30 εκατομμύρια, ενώ πληροφορίες για το συνολικό κόστος επαναηλεκτροδότησης των κατεχομένων σήμερα περιοχών που θα επανέλθουν υπό Ε/κ διοίκηση θα ανέλθει στα £100 εκατομμύρια.

Αλλού, γράφει ότι η δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας θα δοθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η μαύρη λίστα στο φως από την Κεντρική Τράπεζα» αναφέρεται στη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δώσει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, κατά την οποία θα παρουσιαστούν στα ΜΜΕ στις νέες οδηγίες που θα διέπουν τη λειτουργία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) και της Διαχειριστικής Επιτροπής για τις ακάλυπτες επιταγές. Το ρεπορτάζ αναφέρεται εκτενώς στις σχετικές οδηγίες και τους Κανονισμούς που έχουν ήδη δημοσιευθεί.

Αλλού, γράφει ότι βρίσκονται στο «φουλ» οι προετοιμασίες της ΑΗΚ για την ηλεκτροδότηση του κοινού κράτους.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.