You are here

Τύπος: Φόβοι για ΧΑΑ και ΧΑΚ λόγω Εθνικής - Alpha

21/01/2002 08:52
Υπό τη «σκιά» της κατάρρευσης της συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Alpha και των παρενεργειών τόσο σε χρηματιστηριακό επίπεδο, όσο και στον ευρύτερο οικονομικό τομέα, αλλά και από την άρνηση του Αυξέντη Αυξεντίου να καταθέσει ενώπιον της βουλής συγκεκριμένα στοιχεία, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, αναμένεται να κινηθεί η χρηματιστηριακή ειδησεογραφία τις επόμενες ημέρες.

Ευρύτερα στον οικονομικό τομέα, η σχετική ειδησεογραφία θα εξελιχθεί και στον απόηχο των συζητήσεων για την φορολογική μεταρρύθμιση που συνεχισθεί εντατικά και αυτή την εβδομάδα, αλλά και από τις συνομιλίες, για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς που ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα με εντατικούς ρυθμούς.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος», υπό τον υπέρτιτλο «Ανησυχίες στο ΧΑΑ μετά το διαζύγιο» αναφέρεται στις συνέπειες της κατάρρευσης της συμφωνίας συγχώνευσης ανάμεσα σε Εθνική και Alpha εν σχέση με τα χρηματιστήρια δρώμενα, κυρίως στο χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στην Λευκωσία. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρία στην Σοφοκλέους, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, ότι η πορεία των μετοχών των δύο τραπεζών αναμένεται να επηρεασθεί αρνητικά.

Σε άλλες στήλες, γράφει ότι μόνο οκτώ μετοχές δεν είχαν απώλειες την εβδομάδα που πέρασε. Αναφέρει ακόμη ότι, αυξημένο κατά 14,4% ήταν το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο εξάμηνο του 2001, ότι η ανεργία αυξήθηκε μέσα στο 2001 (στοιχεία μέχρι Νοέμβριο), ενώ αύξηση σημείωσε και ο ρυθμός πληθωρισμού καθώς έφθασε στο 1,97%. Τέλος, γράφει ότι θα διατεθούν 143 χιλιάδες λίρες για την ασφάλεια του ΧΑΚ.

Η εφημερίδα «Σημερινή» στην σχετική σελίδα της Δευτέρας, φιλοξενεί οικονομικά θέματα από την διεθνή επικαιρότητα, κυρίως θέματα εν σχέση με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και το δολάριο, αλλά και την πορεία και τις προοπτικές του ευρώ. Στις εξωτερικές της σελίδες, γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές βρίσκονται σε επαφή με τρεις πολυεθνικές εταιρίες, για την ιδιωτικοποίηση του τμήματος τροφοδοσίας. (catering)

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στις εξωτερικές της σελίδες αναφέρει ότι αποσύρονται γύρω στις τέσσερις χιλιάδες αυτοκίνητα, λόγω ηλικίας, ενώ από τα 558 που πέρασαν από έλεγχο, κρίθηκαν ακατάλληλα τα 77. Γράφει ακόμη, ότι η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας του καταναλωτή, επεξεργάζεται νομοσχέδιο, με το οποίο θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή της τιμής σε όλα τα προϊόντα, παρά τις αντιδράσεις των μεγάλων υπεραγορών και μεγάλων καταστημάτων τροφίμων. Σημειώνοντας, ότι η υφιστάμενη νομοθεσία παρέχει την ευχέρεια εξαπάτησης του κοινού.