You are here

Τύπος: Φοβούνται επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα

28/09/2021 06:35

Η ανακοίνωση της υπουργού εργασίας ότι τα έκτακτα σχέδια στήριξης της πανδημίας ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, το άνοιγμα των αρχείων του κράτους για τράπεζες και επενδυτικά ταμεία και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από επενδυτές για αναπτύξεις στην περιοχή Ορόκλινης – Δεκέλειας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

«Φοβούνται επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ανακοίνωση της υπουργού εργασίας ότι τα έκτακτα σχέδια στήριξης της πανδημίας ολοκληρώνουν τον κύκλο τους τέλος Οκτωβρίου. Οι υπουργοί εργασίας και οικονομικών εξήγησαν πως όσον αφορά τα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής, την ολοκλήρωση της έκτακτης στήριξης λόγω της πανδημίας θα αντικαταστήσουν τα σχέδια ολικής ή μερικής αναστολής εργασιών που εφαρμόζονται κάθε χρόνο. Το συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζει ανησυχία για την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου στην επικείμενη διακοπή των επιδοτήσεων. Ο γγ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και να υπενθυμίσει στους εργοδότες τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει με τη στήριξη που πήραν, προκειμένου να μην ξεκινήσει μια νέα επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα, με πρόσχημα τη διακοπή της επιδότησης.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι συνολικές καταθέσεις τον Αύγουστο 2021 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €495,6 εκ. σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €52,1 εκ. τον Ιούλιο 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θέλει προστασία δεδομένων δανειοληπτών η αντιπολίτευση
  • Συνέχιση της στήριξης στοχευμένα, ζητούν οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι
  • Παρατείνεται κι άλλο το απαγορευτικό απολύσεων
  • Έδωσε μισό δισ., χρωστά άλλα 3 – Η αποπληρωμή από την ΚΕΔΙΠΕΣ έχει σχέση και με το σχέδιο για bad bank

Πολίτης

 «Προς το τέλος τους τα σχέδια στήριξης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα έκτακτα σχέδια στήριξης της πανδημίας τα οποία βαίνουν προς το τέλος τους. Από τους 220 χιλ. εργαζόμενους που επιδοτήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 πλέον ένας πολύ μικρότερος αριθμός εντάσσεται στα σχέδια στήριξης. Αναφέρεται ότι στον ευρύτερο τουριστικό τομέα και σε κλάδους που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία στοχεύουν πέντε ειδικά σχέδια στήριξης του υπουργείου εργασίας για την περίοδο του Σεπτεμβρίου. Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν μείωση κύκλου εργασιών πέραν του 50% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2019.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται στο Cyprus Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου και επιδιώκει να συνενώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά την κοινωνία των πολιτών, τους θεσμούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • «Έκρηξη» καταθέσεων, μείωση δανείων

Χαραυγή

 «Ανοίγουν τα αρχεία του κράτους για τράπεζες και επενδυτικά ταμεία»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε χθες στην επιτροπή οικονομικών και δίνει στις τράπεζες και στα ταμεία-γύπες απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των δανειοληπτών και των εγγυητών τους από τη βάση δεδομένων Άρτεμις, καθώς και στη βάση δεδομένων του τμήματος Κτηματολογίου. Η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι η παραχώρηση των δεδομένων προς τράπεζες και τα ταμεία-γύπες θα βοηθήσει στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων, παρά ταύτα, μέλη της επιτροπής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τον πιο πάνω ισχυρισμό.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ κατέβαλε προς το κράτος πέραν του μισού δισεκατομμυρίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Κομισιόν ξεκινά πρόγραμμα παρακολούθησης της ιδιοκτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης
  • Πρωταθλήτρια ξανά η κυβέρνηση Αναστασιάδη στη διαφθορά
  • Αύξηση καταθέσεων και μείωση δανείων
  • Απαισιοδοξία και υποχώρηση του οικονομικού κλίματος

Αλήθεια

 «Έρχονται επενδύσεις στην περιοχή Ορόκλινης - Δεκέλειας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από επενδυτές για αναπτύξεις στην περιοχή Ορόκλινης – Δεκέλειας. Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης, δήλωσε χθες ότι από το 2023 και μετά η περιοχή αναμένεται να εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία, ενώ εξήγησε ότι πριν το τέλος του χρόνου θα έχουν μετακινηθεί όλες οι δεξαμενές καυσίμων από τη παραλιακή περιοχή Ορόκλινης – Δεκέλειας και θα ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού της περιοχής.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι υποχώρηση παρουσίασε το Σεπτέμβριο 2021 το οικονομικό κλίμα, με το δείκτη οικονομικής συγκυρίας να μειώνεται κατά 1,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αλλαγές στο πλαίσιο ΜΕΧ μέχρι το τέλος του έτους
  • Στα €7 εκ. τα κέρδη εξαμήνου – Δήμητρα
  • Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις – Κεντρική Τράπεζα
  • Τέλος στις δηλώσεις για διακοπές χαμηλοσυνταξιούχων – Υπουργείο εργασίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΒΓΑΙΝΕΙ ΨΕΥΤΗΣ Ο ΤΑΤΑΡ; Ο ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ – Άτυπη τριμερής

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΚΑΙ… ΒΛΕΠΟΥΜΕ – Μια ακόμα «δημιουργική» τριμερής που κατέγραψε τις υφιστάμενες διαφωνίες που παραμένουν

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ – Ανακοινώνεται σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος με αποστολή να βγάλει το κυπριακό από το τέλμα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ – Η κυβέρνηση επανέρχεται δριμύτερη σε βάρος των δανειοληπτών…