You are here

Τύπος: Φουσκώνουν κατά 20% οι τιμές

15/10/2021 06:29

Οι αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής, η προειδοποίηση του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία προς τις τράπεζες για τα ΜΕΔ και το μνημόνιο συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Φουσκώνουν κατά 20% οι τιμές»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής. Όπως αναφέρεται, χθες μια εκ των μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών του τόπου ενημέρωσε τους λιανοπώλες για την αύξηση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος στην αγορά κατά 3% από την 1η Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι υπάρχουν αυξήσεις 5% στο καλάθι της νοικοκυράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης θα συνεχισθούν και τους επόμενους μήνες και θα κορυφωθούν την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Υπερβολικά αισιόδοξες οι τράπεζες για τα ΜΕΔ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η προειδοποίηση του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία προς τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο ευρωπαίος επόπτης, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται οι συστημικές τράπεζες της Κύπρου, υπογράμμισε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ξεπέρασαν την καταιγίδα του κορωνοϊού αρκετά καλά, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν κρύβεται καμιά ζημιά κάτω από την επιφάνεια. Προειδοποίησε επίσης ότι ενώ οι αριθμοί των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να φαίνονται ευνοϊκοί, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων επιδεινώνεται.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χιλιάδες «κλαίγονται» για το ακριβό ρεύμα αλλά σνομπάρουν το -20%
  • Δεν κάθονται στα θρανία οι πλείστοι δημόσιοι υπάλληλοι
  • Μεγάλο ενδιαφέρον για ενεργειακές χορηγίες στα ορεινά
  • Χτυπά ρέστα για χειμερινό τουρισμό

Πολίτης

 «Κοινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το μνημόνιο συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου που θα υπογραφεί το Σάββατο στη Λευκωσία. Το μνημόνιο θα υπογράψουν εκ μέρους της Κύπρου η υπουργός ενέργειας και εκ μέρους της Αιγύπτου ο υπουργός ηλεκτρισμού και ανανεώσιμων πηγών. Όπως σημειώνεται, η συμφωνία βελτιώνει την ασφάλεια εφοδιασμού και υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση, επιτρέποντας σε όλες τις πλευρές να αυξήσουν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών, μετά την παραλαβή της ετήσιας έκθεσης του συμβουλίου οικονομίας, εξέφρασε τις ανησυχίες του όσον αφορά τις αυξητικές πιέσεις τιμών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα βουτιά για τη λίρα – Τουρκία
  • Στα χέρια της CVC Capital Partners το Απολλώνειο

Χαραυγή

 «Αρνούνται τον έλεγχο καθυστερώντας να απαντήσουν»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι καθυστερήσεις που φθάνουν μέχρι και τα έξι χρόνια σε απαντήσεις επιστολών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από υπουργεία, υπηρεσίες, τμήματα του κράτους, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν καταγραφεί από την αρμόδια υπηρεσία τα τελευταία χρόνια. Όπως ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ελέγχου ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, πρωταθλητής στις καθυστερήσεις είναι το τμήμα φορολογίας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου ανθεκτικότητας και ανάκαμψης.

Αλήθεια

 «Ανησυχία για επιπτώσεις στην οικονομία από αυξήσεις τιμών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ανησυχία που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις συνέπειες που ενδεχομένως να έχει στην οικονομία η αύξηση των τιμών. Όπως προκύπτει, οι αυξήσεις φαίνεται να είναι αναπόφευκτές και θα επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, δεδομένου ότι είναι πολλές και οι αιτίες που προκαλούν αυτές τις αυξήσεις. Ο υπουργός οικονομικών χθες αναφέρθηκε ενδεικτικά στο φαινόμενο του πληθωρισμού που συνδέεται με τις αυξήσεις.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο βρίσκεται από χθες στα χέρια του αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικού fund CVC Capital Partners.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυτά τα αυτοκίνητα αγοράζουν οι κύπριοι
  • Στις δρομολογημένες πτήσεις το βάρος για τον τουρισμό το χειμώνα
  • Έκκληση ΣΕΚ σε ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για διάλογο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΙΩΠΗΣΕ ΤΟ ΑΚΕΛ, ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ IGOR KESAEV – Το παρασκήνιο και οι εξελίξεις

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ – Σε συνθήκες πλήρους αποτελμάτωσης της διαδικασίας λύσης χάνεται και η Αμμόχωστος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ 20% ΟΙ ΤΙΜΕΣ – Ξεκινούν σε βασικά προϊόντα διατροφής και η κορύφωση των αυξήσεων αναμένεται τα Χριστούγεννα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΒΑΡΩΣΙ ΚΑΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ – Αν αυτό ενοχλεί, τότε πρόβλημα των κυβερνώντων είναι το ΑΚΕΛ και όχι η διχοτόμηση