You are here

Τύπος: Φθηνότερη η Κύπρος λόγω… έλλειψης Φ.Α.

25/11/2021 06:26

Το φθηνό ρεύμα στην Κύπρο λόγω του ότι δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή και η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Φθηνότερη η Κύπρος λόγω… έλλειψης Φ.Α.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το φθηνό ρεύμα στην Κύπρο λόγω του ότι δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή. Όπως αναφέρεται, το μεγάλο διαχρονικό μειονέκτημα της κυπριακής οικονομίας, η έλλειψη φυσικού αερίου, μετατρέπεται σήμερα σε πρόσκαιρη τύχη, καθώς στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες και σε συνδυασμό με τα συνεχή ρεκόρ που καταγράφουν οι τιμές δημοπράτησης αερίων του θερμοκηπίου, οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν ανοικτού τέλους να είναι η καθολική μείωση στο ΦΠΑ από 19% σε 9% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στην ΕΔΥ ο λόγος για την ηγεσία στον φόρο
  • Λιγότερες φέτος οι καθυστερήσεις πληρωμών
  • Φεύγουν τα + από σημάνσεις συσκευών
  • Καλή έκθεση από Κομισιόν

Πολίτης

 «’Τέλεια καταιγίδα’ για την τουρκική οικονομία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Όπως σημειώνεται, το κραχ της Τρίτης, με την ισοτιμία να υποτιμάται 15% έναντι του δολαρίου, δεν είχε συνέχεια την Τετάρτη με τη λίρα να ενισχύεται, αλλά όλα τα κομμάτια του παζλ δείχνουν ότι η κρίση δεν έχει περάσει. Αν και η γενική εικόνα της τουρκικής οικονομίας δεν είναι κακή, το πρόβλημα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και ο ισχυρός έλεγχος που ασκεί στην οικονομία, επιβάλλοντας μια ανορθόδοξη και εχθρική προς τις αγορές νομισματική πολιτική.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών της ΕΕ για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, η εξέλιξη της πανδημίας, τα οικονομικά του ΓεΣΥ και η μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συνιστούν την τριάδα των προκλήσεων για την κυπριακή οικονομία.

Αλήθεια

 «Βυθίζεται στην οικονομική κρίση η Τουρκία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η οικονομική κρίση στην Τουρκία και η κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πτώση της λίρας οδηγεί σε φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού όπως σε έλλειψη βασικών αγαθών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι φωνές κατά του Ερντογάν. Χθες το χρηματιστήριο της Τουρκίας άνοιξε με άνοδο δολαρίου φθάνοντας τις 13,15 τουρκικές λίρες, αν και προχθές το δολάριο είχε φθάσει μέχρι και τις 13,47 τουρκικές λίρες σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα άτομα που είχαν δεύτερη δουλειά στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ανέρχονται στα 11.300.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανάκαμψη οικονομίας με οδηγό την εσωτερική ζήτηση – Κομισιόν
  • Νέα ενεργειακή σήμανση από 1η Δεκεμβρίου
  • Η οικονομία και η ανεργία τα κυριότερα προβλήματα των Τ/κ – Κατεχόμενα

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

SAFEPASS ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6 ΧΡΟΝΩΝ+ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΑΠΟ 15/12 – Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για αναχαίτηση της πανδημίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΛΕΙΔΩΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ 20 ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ – Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τα αγκάθια της μεταρρύθμισης στην Τ.Α.

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ – Πιο αυστηρούς περιορισμούς αποφάσισε το υπουργικό, από αυτούς που πρότειναν οι επιστήμονες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΥΜΟ – Μέτρα χωρίς διαβούλευση και χωρίς να παρουσιαστούν δημόσια τα επιστημονικά δεδομένα