You are here

Τύπος: G-8, Ε.Ε. και κυπριακές τράπεζες στην Ευρώπη

10/12/2002 09:09
Η συνεισφορά των 8 πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο, το ειδικό ταμείο για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών σε περίπτωση λύσης, η ετοιμότητα της Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει τα κατεχόμενα για να βοηθήσει στην προσαρμογή τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και το μέλλον των κυπριακών τραπεζών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο οικονομικός τύπος.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» αντλεί το βασικό της θέμα από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή στο Λήδρα Πάλας και στο οποίο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, των συντεχνιών και άλλων κοινωνικών εταίρων της Ε/κ πλευράς, καθώς και εκπρόσωποι του Τ/κ επιμελητηρίου και των συντεχνιών στα κατεχόμενα. Υπό τον τίτλο «Και οι 8 μεγάλοι θα συνεισφέρουν οικονομικά στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης» γράφει ότι ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ μιλώντας κατά τη συνάντηση ανέφερε ότι θα ζητηθεί και η συνεισφορά από τους G-8 το ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί για την κάλυψη των αναγκών σε περίπτωση λύσης, αφού το ποσό το οποίο υπολογίζεται ότι απαιτείται αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Ο κ. Κοξ διαβεβαίωσε τους τουρκοκύπριους ότι η Eυρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει τα κονδύλια τα οποία έχει εξαγγείλει προς τα κατεχόμενα σε περίπτωση λύσης.

Αλλού γράφει ότι κυβέρνηση και βουλή αδυνατούν να κλείσουν την τρύπα από τα διαφυγόντα έσοδα δήμων και κοινοτήτων σε περίπτωση κατάργησης του επαγγελματικού φόρου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Πακτωλός προς τα κατεχόμενα» γράφει ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκωσία Άντριαν Βαν Ντερ Μιρ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την Κύπρο και να βοηθήσει ιδιαίτερα για την προσαρμογή των κατεχομένων περιοχών στα ευρωπαϊκά πρότυπα, μόλις επιτευχθεί λύση του κυπριακού. Ο κ. Βαν Ντερ Μιρ σύμφωνα με το ρεπορτάζ στάθηκε ιδιαίτερα στο στεγαστικό πρόγραμμα και την οικονομική ενίσχυση από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, σε όσους θα μετεγκατασταθούν από τη μια περιοχή του νησιού σε άλλη, σε περίπτωση υιοθέτησης του σχεδίου Άναν. Το ρεπορτάζ δεν παραθέτει ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς.

Αλλού γράφει ότι από τις αρχές του 2003 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς θεώρησης εισόδου στην Κύπρο (έκδοση βίζας) για τους ρώσους τουρίστες.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αναγκαιότητα οι συγχωνεύσεις» αναφέρεται στο βασικό του θέμα στο συνέδριο του Economist που διοργάνωσε ο βρετανικός εκδοτικός οίκος από κοινού με την εφημερίδα. Το ρεπορτάζ καταπιάνεται με τις ομιλίες των εισηγητών του συνεδρίου και γράφει ότι η επέκταση των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό και οι συγχωνεύσεις, αποτελούν αναγκαιότητα για τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αναφέρεται στην προσαρμοστικότητα, στα ευρωπαϊκώς ισχύοντα και το κόστος που αυτή συνεπάγεται για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και υποστηρίζεται ότι λόγω του περιορισμένου της ευχέρειας για απορρόφηση του κόστους αυτού μέσω εγχώριας ανάπτυξης, τα δεδομένα οδηγούν σε δύο μόνο επιλογές: είτε με την επέκταση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, είτε σε μεταξύ τους συγχωνεύσεις.

Αλλού γράφει ότι η Βουλή ζητά την άνευ όρων κατάργηση του επαγγελματικού φόρου ενώ η κυβέρνηση αναζητά ενδιάμεση φόρμουλα.


Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.