You are here

Τύπος: Γερμανική φόρμουλα για ενίσχυση της ρευστότητας

20/03/2020 06:42

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που έφθασαν τους 67 ασθενείς, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι ότι ο ιός έχει χτυπήσει καίρια γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και τα επιπρόσθετα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων στη σημερινή ειδησεογραφία. Χθες το υπουργείο υγείας προχώρησε σε έκδοση διατάγματος για την επιστράτευση όλων των εγγεγραμμένων γιατρών και νοσηλευτών της Κύπρου προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό όπου παραστεί ανάγκη.

Φιλελεύθερος

 «Γερμανική φόρμουλα για ενίσχυση της ρευστότητας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα επιπρόσθετα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται, τα μέτρα θα είναι βασισμένα στο γερμανικό μοντέλο μέτρων που λήφθηκε πρόσφατα και θα αποτελέσουν δίκτυ ασφαλείας για τη διασφάλιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Το νέο πακέτο μέτρων θα στοχεύει στην τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω εγγυημένων δανείων ή επιδότησης τόκων. Ο υπουργός οικονομικών αναμένεται να έχει διαβουλεύσεις με τις τράπεζες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σειρά διευκρινίσεων ζητούν οι τραπεζίτες, μετά τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας με τις οποίες «προτρέπει» τις τράπεζες να παραχωρήσουν πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία, να δεχθούν αναστολή πληρωμής δόσεων να μειώσουν επιτόκια και χρεώσεις σε νέες διευκολύνσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψηφιακή στροφή στο επιχειρείν
  • Στον αέρα οι κρουαζιέρες
  • Θέλουν να αποφύγουν απολύσεις – Κανένας εργοδότης δεν θα εντάσσεται στα σχέδια εάν προχωρεί σε αυθαίρετες ενέργειες
  • Απαντήσεις στα εργασιακά λόγω κορωνοϊού στο 1433

Πολίτης

 «Χορηγήσεις δανείων με κρατική στήριξη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το νέο πακέτο που ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το υπουργείο, σημειώνεται, μελετά μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, είτε μέσω εγγυημένων δανείων, είτε μέσω επιδότησης τόκων, είτε μέσω συνδυασμού και των δύο, αξιοποιώντας το εργαλείο της κρατικής στήριξης. Από πλευράς Κεντρικής, ο διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου έκανε γνωστό ότι έρχεται και η δεύτερη δέσμη μέτρων που θα έχουν επίσης στόχο τη διευκόλυνση της βραχυχρόνιας χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε αποκλειστικό της άρθρο στην εφημερίδα, για την Κύπρο, μεταφέρει τη σαφή δέσμευση της ΕΚΤ να διασφαλίσει ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας θα ωφεληθούν από τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ετοιμάζονται οι τράπεζες
  • Πτώση σε ποσοστό 0,94% - ΧΑΚ
  • Κέρδη της τάξης του 7,78% - ΧΑ

Χαραυγή

 «Οι προϋποθέσεις για την ειδική άδεια και επίδομα ασθενείας λόγω κορωνοϊού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι ο οδηγός με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την ειδική άδεια και το επίδομα ασθενείας λόγω του κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο εργασίας. Όπως αναφέρεται, η περίοδος κάλυψης είναι μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, ενώ οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά με διαδικασία η οποία θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο οίκος Moody’s προβλέπει σημαντική επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση 10% στους λογαριασμούς ρεύματος για δύο μήνες
  • Οι πολιτικοί μηχανικοί ζητούν αναστολή λειτουργίας των εργοταξίων
  • Ταξιδιωτικοί πράκτορες: Πολύ δύσκολη η επιστροφή χρημάτων
  • Μεμονωμένες παραβιάσεις των συμφωνηθέντων από εργοδότες

Αλήθεια

 «Πως θα επωφεληθούν πολίτες και επιχειρήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σειρά μέτρων που λαμβάνουν οι αρμόδιοι φορείς με στόχο να απαμβλυνθούν οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες πακέτο μέτρων, ενώ χθες ακολούθησε η ΑΗΚ η οποία μετά από οδηγία της ΡΑΕΚ προχώρησε σε μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 10%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στη λύση κατ’ οίκον παράδοσης στρέφονται οι καταναλωτές, στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τις εξόδους τους λόγω του ιού Covid-19.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θετικά τα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία – Moody’s
  • Καταγγελίες για παράτυπες απολύσεις εργαζομένων – Συντεχνίες
  • Εγκύκλιοι από ΣΕΚ και ΕΤΥΚ για μέτρα πρόληψης – Τράπεζες
  • Κανονικά οι εμπορικές δραστηριότητες – DP World Limassol

ΑΛΗΘΕΙΑ

STOP ΣΤΑ FAKE NEWS – Ανεύθυνες διαδόσεις αναστάτωσαν την Κύπρο και προκάλεσαν πανικό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ – Στα σκαριά νέο πακέτο από το υπουργείο οικονομικών για ρευστό στις επιχειρήσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΓΟΝΑΤΙΣΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – Φτάσαμε στους 67 ασθενείς, αλλά το μεγάλο μας πρόβλημα είναι τα πλήγματα στα νοσοκομεία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ Ο ΟΚΥΠΥ… ΟΛΙΓΩΡΟΥΝ!