You are here

Τύπος: «Γόρδιος δεσμός» το απόρρητο

22/01/2002 09:11
Κυρίαρχο θέμα στο σημερινό οικονομικό τύπο το θέμα με το τραπεζικό απόρρητο, το οποίο προέκυψε, μετά την απαίτηση της επιτροπής ελέγχου της Βουλής η Κεντρική Τράπεζα να της καταθέσει ονομαστικά στοιχεία για την εξαγωγή συναλλάγματος τη διετία 1999- 2000.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» κυριαρχούν οι προεκτάσεις της αποτυχίας συγχώνευσης των τραπεζικών οργανισμών Εθνικής και Alpha. Υπό τον υπέρτιτλο «Αναζητούν νέους συμμάχους» τονίζεται ότι η αναζήτηση γίνεται εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ επισημαίνεται η ψυχραιμία με την οποία το Χρηματιστήριο στην Σοφοκλέους, αντιμετώπισε χθες Δευτέρα το «διαζύγιο» στην πρώτη του συνεδρία μετά την επισημοποίηση του.

Αλλού, και υπό τον τίτλο «τραπεζικό απόρρητο: Ο λόγος στον Αλ. Μαρκίδη» αναφέρεται στο θέμα το οποίο προέκυψε, μετά την απαίτηση της επιτροπής ελέγχου της Βουλής η Κεντρική Τράπεζα να δώσει τα στοιχεία και τα ονόματα για την εξαγωγή συναλλάγματος τη διετία 1999- 2000. Γράφει ακόμη, ότι στο φορολογικό έχει σμικρυνθεί η διαφορά στις θέσεις ΠΕΟ και κυβέρνησης.

Στις εξωτερικές του σελίδες, γράφει ότι ο συνεταίρος με τον οποίο οι Κυπριακές Αερογραμμές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με στόχο την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας στην Ελλάδα είναι η «Aegean – Cronous».

Η εφημερίδα «Σημερινή» στο ένθετο «Οικονομία – χρηματιστήριο» στο κύριο της θέμα και υπό τον τίτλο «το απόρρητο ταλαιπωρεί τη Διερευνητική» προβάλλει την αδυναμία των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, που διερευνούν τα δρώμενα στο ΧΑΚ τη διετία 1999 –2000, να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι μετά την άρνηση της Κεντρικής Τράπεζας να καταθέσει τον ονομαστικό κατάλογο των ξένων και κύπριων επενδυτών που εξήγαγαν συνάλλαγμα στο εξωτερικό, δυσκολεύεται αφάνταστα η διερεύνηση των φακέλων τριών εταιριών.

Αλλού, προβάλλει τις δηλώσεις του προέδρου της Αρχής Λιμένων στη Βουλή, για τους απηρχαιωμένους νόμους που εγκλωβίζουν την Αρχή σε οικονομικό μαρασμό, προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών για την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ αναφέρεται σε «πόλεμο μέχρις εσχάτων» στην ξυλουργική βιομηχανία.

Κυρίαρχο θέμα και στο ένθετο «οικονομία» της εφημερίδας «Αλήθεια» είναι το θέμα του τραπεζικού απορρήτου, υπό τον τίτλο «εντός της εβδομάδας η γνωμάτευση Μαρκίδη για το τραπεζικό απόρρητο». Αναφέρεται και στις δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες με την γνωμάτευση θα καταδειχθεί «ποιος νόμος υπερισχύει: Αυτός για το απόρρητο ή ο άλλος για την κατάθεση στην Βουλή».

Αλλού, γράφει ότι «ακονίζουν μαχαίρια οι αγελαδοτρόφοι» λόγω του προβλήματος διάθεσης του γάλακτος και τονίζεται ότι αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα τότε φέρονται αποφασισμένοι να σφάξουν τις επιπλέον αγελάδες. Γράφει επίσης, ότι υπάρχει κόντρα Λεμεσού – Λάρνακας «με κόστος εκατομμυρίων για το φορολογούμενο» με επίκεντρο την ανάπτυξη και εξειδίκευση των δύο λιμανιών.