You are here

Τύπος: Γρίφος οι αλλαγές για ξένους εργάτες

15/02/2023 06:02

Οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου ότι δεν προτίθεται να ρίξει λάδι στη φωτιά όσον αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή του για νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών, καθώς και η άρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα κράτη μέλη στην οποία κινείται το Eurogroup, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Γρίφος οι αλλαγές για ξένους εργάτες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου ότι δεν προτίθεται να ρίξει λάδι στη φωτιά όσον αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή του για νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών.  Όπως αναφέρεται, οι δηλώσεις του υπουργού δεν μεταφράζονται σε απόσυρση της πρότασής του, κάτι που ζήτησαν ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ με επιστολές τους προς τον ίδιο, προκειμένου το θέμα να αφεθεί να συζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση. Το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί το υπουργείο Εργασίας, ενώ οι δηλώσεις του υπουργού πως δεν προτίθεται να ρίξει λάδι στη φωτιά καταγράφουν την πρόθεσή του να μην απαντήσει, γραπτώς τουλάχιστον, στις επιστολές που έλαβε από το συνδικαλιστικό κίνημα για το θέμα.  Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν πως ο υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται την πολιτική του για την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Ως αποτέλεσμα, η κατάθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένης πρότασης για το θέμα πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης δεν πρέπει να αποκλείεται. Αυτό, όμως εάν συμβεί, αναμένεται από βδομάδας και όχι στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι για τα επόμενα βήματα της Κομισιόν σε σχέση με το μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας αναμένεται να ενημερωθούν τη Δευτέρα τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψήνονται διευκολύνσεις και παράταση για το μητρώο Airbnb

  • Μειονεκτική η θέση μικρομεσαίων

Πολίτης

 «Με ημερομηνία λήξης η στήριξη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η άρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα κράτη μέλη στην οποία κινείται το Eurogroup. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια εξέλιξη με αντίκτυπο στην Κύπρο, καθώς εφαρμόζεται μέτρο απευθείας επιδότησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ελήφθησαν μέτρα ύψους €400 εκατ. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων. Το ποσό περιλαμβάνει και μέτρα υπέρ των ευάλωτων τα οποία θα διατηρηθούν. Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, τα μέτρα σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ήταν μεταξύ άλλων η κλιμακωτή επιδότηση κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ενθαρρύνεται η εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και τη βιομηχανία καθώς, και ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας, με κόστος €81 εκατ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι οι αξιοσημείωτες οικονομικές επιδόσεις που πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντικές, σε μια περίοδο παγκόσμιας μακροοικονομικής αστάθειας, τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Paul Hilbers στον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος με τη σειρά του τον διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή οικονομία έχει μπει πλέον σε μια πορεία σταθερότητας και έχει αλλάξει διαρθρωτικά.

Χαραυγή

 «Γέρνει προς τα κάτω ο ρυθμός ανάπτυξης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ανήλθε στο 4,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Σημειώνεται επίσης ότι μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίστηκε στο 4,4%. Αναφέρεται ότι ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια, Μεταφορές και Αποθήκευση, Ενημέρωση και Επικοινωνίες, Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων, Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία και Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μόνο το 30% των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων έκαναν αίτηση για να εγγραφούν στο μητρώο, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν χθες σε συνεδρία της επιτροπής εμπορίου της βουλής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η ΕΕ πρόσθεσε τη Ρωσία στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων

  • ΣΥΠΡΟΔΑΤ: «Προκλητική απραξία της απερχόμενης κυβέρνησης»

Αλήθεια

 «Συγχαρητήρια με προειδοποιήσεις για κόκκινα δάνεια κι εκποιήσεις»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών ζήτησε χθες την υλοποίηση των υπεσχημένων από τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τον ν’ αντιμετωπίσει «την οικονομική λαίλαπα που μας κυρίευσε λόγω πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων, καθώς και υψηλών τιμών ενέργειας και αγοράς αγαθών». Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ κάλεσε επίσης τον κ. Χριστοδουλίδη να στοχεύσει σε διάλογο με τα πιστωτικά ιδρύματα με στόχο την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, αφού εξέφρασε χθες την πίστη ότι αυτά που ξεκίνησε το υφυπουργείο τουρισμού επί δικής του θητείας θα συνεχιστούν και με τη νέα κυβέρνηση, τόνισε την ανάγκη η βουλή να συνεχίσει, όχι μόνο να είναι συμπαραστάτης του νέου υφυπουργού τουρισμού, αλλά και ελεγκτής του έργου που επιτελείται.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Να προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση το συντομότερο

  • ΔΝΤ προς Πετρίδη: Σημαντικές οι αξιοσημείωτες επιδόσεις σας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΖΗΤΗΣΕ ΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ – Προσπάθησε να καθησυχάσει ανησυχίες και συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στήριξαν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΙΕΖΟΥΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ – Οι διεργασίες για το υπουργικό συμβούλιο Νίκου Χριστοδουλίδη φέρνουν διαφωνίες και σύννεφα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΦΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ – Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζητά τη φόρμουλα επιλογής για 17 υπουργικές θέσεις, όχι όμως ονόματα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΥΣΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ… ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΛΑΒΕΙΝ ΤΟΥΣ – ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Αλληλεγγύη ετοίμασαν λίστες ονομάτων και πιέζουν για διορισμό των δικών τους ατόμων