You are here

Τύπος: H κόντρα Γαλανού –Μάρκου και το FIMAS

21/07/2003 08:32
Η πρώτη σύγκρουση μεταξύ Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) υπό τον Αλέξη Γαλανό, και του υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, είναι ασφαλώς η είδηση που ξεχωρίζει στη σημερινή ειδησεογραφία, η οποία καλύπτει επίσης την πορεία (μεγάλη πτώση) στις τουριστικές αφίξεις, αλλά και το νέο σύστημα με το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών και των κονδυλίων των υπουργείων.

Ο Μάρκος Κυπριανού, ενόψει της σημερινής συνάντησης του ΣΟΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φρόντισε να δημοσιοποιήσει την δυσαρέσκεια του, στην εκδηλωθείσα πρόθεση του Αλέξη Γαλανού να εισηγηθεί στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, όπως ορισμένα πολύ σημαντικά οικονομικής φύσεως θέματα, να συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο και να λαμβάνονται από αυτό και οι σχετικές αποφάσεις. Το θέμα μάλιστα, που προβλήθηκε στα χθεσινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, αποτελεί το βασικό κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Οι κινήσεις Γαλανού ενόχλησαν τον Μάρκο» και με υπότιτλο «στην αντεπίθεση ο υπουργός Οικονομικών για τις κινήσεις του ΣΟΕ». Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, ο κ. Κυπριανού «προσπαθεί να αποτρέψει κινήσεις καπελώματός του, από τους οικονομικούς συμβούλους του Προέδρου Παπαδόπουλου».

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Απευθείας έλεγχος δημοσίων δαπανών» γράφει ότι ηλεκτρονική επόπτευση δαπανών και εσόδων, θα είναι σύντομα σε θέση να πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Τα νέα δεδομένα στη διαχείριση και τον έλεγχο των δημοσίων χρημάτων που θα γίνεται μέσω του Financial Information Accounting System (FIMAS), επιτρέπει μεταξύ πολλών άλλων, την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού σε πιο ορθολογιστική μορφή, αλλά και την ανακατάταξη των διαφόρων κονδυλίων, με τρόπο ώστε να παρουσιάζουν το πραγματικό κόστος του κάθε έργου και να επιτρέπουν τον ενδελεχή έλεγχο των δαπανών, με στόχο να αποδίδονται λειτουργικά και πραγματικά, οι συνολικές δαπάνες.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πανωλεθρία για τον τουρισμό» γράφει στην πρώτη σελίδα, πως τη χειρότερη πορεία των τελευταίων χρόνων διαγράφει ο τουρισμός, με τη συνολική μείωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, να ανέρχεται στο 12,26% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2002. Σε σύγκριση δε, με την αντίστοιχη περίοδο του 2001, οι αφίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2003, σημειώνουν μείωση 23,73%. Η πληρότητα των πλείστων ξενοδοχειακών μονάδων, προστίθεται στο ρεπορτάζ, εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 50% - 60%, ενώ όπως σημειώνεται, η αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.