You are here

Τύπος: Χαμηλό το βιοτικό της Κύπρου μεταξύ των «15»

17/04/2003 09:06
Η αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των κυπρίων, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα των υπολοίπων εννέα υποψηφίων και των 15 κρατών – μελών της ΕΕ, η αναπτυξιακή πολιτική του, υπό τον Μάρκο Κυπριανού, υπουργείου Οικονομικών και η επαπειλούμενη κρίση στις εργασιακές σχέσεις του τουριστικού τομέα, είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός οικονομικός τύπος.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Χαμηλότερες οι τιμές και το βιοτικό επίπεδο» γράφει στο κεντρικό θέμα ότι οι τιμές στην Κύπρο είναι σαφώς χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των 15 κρατών – μελών της ΕΕ, ωστόσο, όπως σημειώνεται, αυτό δεν την κατατάσσει στην πρώτη θέση σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η Κύπρος είναι μεν φθηνότερη, αλλά η αγοραστική δύναμη των κυπρίων – δηλαδή το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, μεταφρασμένο σε τιμές αγοραστικής δύναμης, βρίσκεται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ – Eurostat – το 2001 η Κύπρος ήταν η πιο ακριβή από όλες τις υπό ένταξη χώρες, παρουσιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο τιμών που αντιστοιχούσε στο 84% της ΕΕ. Ταυτόχρονα, διέθετε και το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο μεταξύ των 10 υποψηφίων, αυτό όμως αντιστοιχούσε μόλις στο 74% των «15» της Ένωσης.

Αλλού, γράφει ότι αρκετά από τα χρηματιστήρια των «10» υποψηφίων χωρών αγνόησαν το σημαντικό γεγονός της ένταξης των χωρών τους στην ΕΕ και έκλεισαν με απώλειες.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Δοκιμάζεται η ειρήνη στα ξενοδοχεία» καταπιάνεται με την όξυνση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, μετά την προχθεσινή τοποθέτηση του ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση, στην επίθεση κατά του ΠΑΣΥΞΕ πέρασε χθες και η ΣΕΚ, κατηγορώντας τον συγκεκριμένο σύνδεσμο ξενοδόχων ότι συμπεριφέρεται ανεύθυνα. Η ΠΕΟ είχε απειλήσει τον ΠΑΣΥΞΕ ότι αν εμμείνει στην θέση για μη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και για ομαδικές απολύσεις, τότε θα επέλθει σοβαρή ρήξη στις εργασιακές σχέσεις.

Αλλού, γράφει ότι ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο όνομα της αλλαγής, θα οδηγήσει σε μαρασμό της ΑΤΗΚ.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Δαπάνες και όχι έργα αφορούν κατ’ αρχήν οι περικοπές» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη σχετική εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς όλα τα υπουργεία και η οποία ερμηνεύθηκε από μερίδα του τύπου, ως περικοπή αναπτυξιακών δαπανών. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, θέμα αναστολής στην υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων για το 2004, «θα μελετηθεί αν, και όταν, αυτό χρειασθεί». Η απόφαση μέχρι στιγμής, προστίθεται, είναι να προχωρήσουν τα αναπτυξιακά σχέδια τα οποία έχουν ήδη τροχοδρομηθεί, έχουν ξεπεράσει το στάδιο της μελέτης και τα οποία βρίσκονται στο δρόμο υλοποίησης.

Αλλού, γράφει ότι δόθηκαν χθες οι 17 πρώτες άδειες λειτουργίας ΚΕΠΕΥ.