You are here

Τύπος: Χαμηλοί οι τόνοι για τον προϋπολογισμό του ‘22

19/10/2021 06:24

Η χθεσινή έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών και η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο ΚΕΒΕ με εισηγήσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αναβάθμισης της οικονομίας, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Χαμηλοί οι τόνοι για τον προϋπολογισμό του ‘22»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών. Όπως αναφέρεται, το κλίμα δεν ήταν τεταμένο στη συζήτηση, όπως τις προηγούμενες χρονιές, ενώ η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, έριχνε με το γάντι τις βολές στην κυβέρνηση. Η μόνη στιγμή που ανέβηκαν οι τόνοι ήταν όταν διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού οικονομικών και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού για τα επίπεδα φτώχιας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η αντιπολίτευση αναζητά τρόπους για να σταματήσει η εκμετάλλευση του μειωμένου ΦΠΑ 5% για πωλήσεις πολυτελών επαύλεων και άλλων ακριβών οικοδομών, πέραν των 200 τ.μ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ελέγχους για καύσιμα από τα κατεχόμενα ζητά ο ΥΠΟΙΚ
  • Συνεχώς πάνω τα διαμερίσματα
  • Ερευνάται η σχέση τραπεζών και κλιματικής κρίσης, από την ΕΚΤ
  • Κάποιος να χτυπά καμπανάκι

Πολίτης

 «66 εισηγήσεις για τις ξεχασμένες μεταρρυθμίσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο ΚΕΒΕ με εισηγήσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αναβάθμισης της οικονομίας. Στη μελέτη αναδεικνύονται τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρας μας, ενώ παρατίθενται σημεία με εισηγήσεις για τη βελτίωση των προβλημάτων αυτών. Η μελέτη με τίτλο «Μετά πανδημία Εποχή» κινείται σε πέντε βασικούς άξονες μεταξύ των οποίων η εφαρμογή μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου το οποίο θα μείνει μακριά από εκλογικές σκοπιμότητες και στο οποίο θα υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός εποπτείας για την υλοποίηση του.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι επιβράδυνση κατάγραψε ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ως αποτέλεσμα μικρής μείωσης της τιμής των οικιών και αύξησης της τιμής των διαμερισμάτων.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Πρόβα για τον προϋπολογισμό και όχι μόνο

Χαραυγή

 «Προϋπολογισμός κοινωνικών ελλειμμάτων και αβεβαιότητας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 στην επιτροπή οικονομικών της βουλής. Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού επεσήμανε ότι σε μία περίοδο που διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αποτυγχάνει να δώσει λύσεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών εξαπέλυσε χθες επίθεση στην ΠΑΣΥΔΥ για το θέμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αιτήματα ΣΥΚΑΛΑ προς πρόεδρο, γενικό εισαγγελέα και Κεντρική Τράπεζα
  • Κεντρική Τράπεζα: «Αυξημένη αβεβαιότητα στον τομέα των ακινήτων»

Αλήθεια

 «Πρωτιά στην ανάπτυξη»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης που αναμένεται να καταγράψει η κυπριακή οικονομία το 2021. Ειδικότερα, ο χρόνος θα κλείσει με 5,5% ανάπτυξη μετά από ύφεση 5,1% το 2020. Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου θα είναι 0,8% με 1% υψηλότερος από το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης που είναι 4,8% σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι χιλιάδες δικαιούχοι δεν αιτήθηκαν έκπτωσης 20% στο ρεύμα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Κοινωνικό συμβόλαιο» για μετάβαση στη μετά την πανδημία εποχή
  • Μείωση στις τιμές οικιών, αύξηση στα διαμερίσματα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Υπουργός οικονομικών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

91.000 ΑΤΟΜΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ €284 ΕΚΑΤ. «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ» ΜΟΝΟ ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΗ – Έκθεση ΕΥ για ανείσπρακτα εντάλματα.  Δεν πληρώνουν πολιτικοί, επιχειρηματίες, αστυνομικοί

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ – Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να ετοιμάσουν λίστα με μέτρα κατά της Τουρκίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΑΚΕΛ: Ευθύνη της κυβέρνησης να παρέμβει στην κρίση με σιτηρά και ακρίβεια