You are here

Τύπος: Χαστούκι από τους ελεγκτές

19/05/2021 06:30

Το χαστούκι στην κυβέρνηση από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ για τις έρευνες για τα διαβατήρια και η αναθεώρηση των προβλέψεων του υπουργείου οικονομικών για την οικονομία το 2021, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Χαστούκι από τους ελεγκτές»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το χαστούκι στην κυβέρνηση από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα. Με δηκτικό τρόπο καλούν την κυπριακή κυβέρνηση να σεβαστεί το συνταγματικό ρόλο της της Ελεγκτική Υπηρεσίας της κυπριακής Δημοκρατίας και το κοινοτικό κεκτημένο σε ότι αφορά την άσκηση ελέγχου και να τη διευκολύνει στην εκτέλεση της εντολής της, στην προκειμένη περίπτωση σε ότι αφορά το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα. Αναφέρεται ότι κάθε απόπειρα παρακώλυσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργήσει ορθά τους ελέγχους της, αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ του κοινοτικού κεκτημένου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα τρέξουν στην Κύπρο 76 αναπτυξιακά έργα μέσω των κονδυλίων συνολικού ύψους €1,2 δισ. που θα αντλήσει η χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πάνε κι έρχονται οι προσφυγές του γενικού εισαγγελέα
  • Άσκηση διαφάνεια και κινδύνων για τις τράπεζες
  • Μαίνεται αντιπαράθεση για το ταμείο ανάκαμψης
  • Οδεύει προς ανάπτυξη έως 5% η Κύπρος το 2021

Πολίτης

 «Άλμα ανάκαμψης 4,5%-5% στο ΑΕΠ κατά το 2021»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αναθεώρηση των προβλέψεων του υπουργείου οικονομικών για την οικονομία το 2021. Το ΥΠΟΙΚ αναμένει πλέον ανάπτυξη μεταξύ 4,5% και 5%, εκτίμηση που αν επαληθευτεί σημαίνει ότι οι απώλειες της πανδημίας θα καλυφθούν νωρίτερα. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του υπουργείου στηρίζονται στην υπόθεση της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης σε μια μερική ανάκαμψη του τουρισμού.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τις λεπτομέρειες των σχεδίων για νέα επιχειρηματικότητα παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου το υπουργείο ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας. Τα σχέδια έχουν συνολικό προϋπολογισμό €30 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα πρόταση ΕΕ για επιχειρήσεις – Φορολογία
  • Το 47% των νοικοκυριών διατήρησε τα εισοδήματα του – Έρευνα Τράπεζας Κύπρου

Χαραυγή

 «Χαστούκι στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ από τους ελεγκτικούς θεσμούς της ΕΕ »

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το χαστούκι που εισέπραξαν η κυβέρνηση και ο γενικός εισαγγελέας από τους ελεγκτικούς θεσμούς της ΕΕ για τις έρευνες για τα διαβατήρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Επιτροπή Επαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατήγγειλε χθες τα εμπόδια τα οποία θέτουν η κυβέρνηση και ο γενικός εισαγγελέας στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με τον έλεγχο των φακέλων για τα χρυσά διαβατήρια από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εμπορικό έλλειμμα -1,4 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με -1,3 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Ύφεση της οικονομίας για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο

Αλήθεια

 «Αισιοδοξία για τη νέα τουριστική περίοδο στην Κύπρο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η αισιοδοξία του προέδρου της Δημοκρατίας για τη νέα τουριστική περίοδο στην Κύπρο. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «βρισκόμαστε σε δρόμο που οδηγεί με ελπίδα σε μια σημαντική ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα ατού της κυπριακής οικονομίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων σε ανακοίνωση του αναφέρεται στη συμβολή του κατασκευαστικού τομέα στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κονδύλια €30 εκ. για ενίσχυση επιχειρηματικότητας
  • Κοντά στην επιχειρηματικότητα Πηλείδου και Αβέρωφ
  • Στο 4,5%-5% η ανάπτυξη το 2021, δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ
  • Όχι διακοπές στις πορτοκαλί χώρες – Μπόρις Τζόνσον

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΖΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ – Ανοικτό το ενδεχόμενο για βέτο κατά της Τουρκίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ – Με χαρακτηρισμούς, ατάκες και στείρα αντιπαράθεση η πορεία προς τις κάλπες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ – Ελεγκτικό συνέδριο και ελεγκτικές υπηρεσίες της ΕΕ στηρίζουν Οδυσσέα και αδειάζουν κυβέρνηση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΣΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ – Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει παρεμπόδιση των ελέγχων για «χρυσά» διαβατήρια