You are here

Τύπος: Χάθηκαν στις Βρυξέλλες οι… επείγουσες εγγυήσεις

25/06/2021 06:35

Ο νόμος με τον οποίο θα παραχωρηθούν κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους ύψους €1 δισ. και η ανάκαμψη που παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2021, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Χάθηκαν στις Βρυξέλλες οι… επείγουσες εγγυήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο νόμος με τον οποίο θα παραχωρηθούν κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους ύψους €1 δισ.  Όπως αναφέρεται, η Κύπρος δεν έλαβε απάντηση από την Κομισιόν για την εφαρμογή της νομοθεσίας, που είχε θεωρηθεί επείγουσα την προεκλογική περίοδο, μάλλον μετατίθεται χρονικά για το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση, σημειώνεται, επεδίωκε ο νόμος να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν πως οι σχεδιασμοί μετατίθενται για το φθινόπωρο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι τιμές των ακινήτων δεν καταλαβαίνουν από πανδημία και οικονομική κρίση, ενόσω παρατηρείται αυξημένη ζήτηση διαμερισμάτων, κυρίως από κύπριους, αλλά και λόγω αγοράς εξοχικών κατοικιών με σκοπό την ενοικίαση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θα ισχύει κανονικά το Cyprus Flight Pass και μετά το πιστοποιητικό
  • Μόνο με PCR οι αφίξεις – επιστροφές ανεμβολίαστων στην Κύπρο
  • Νέα ταμεία από ΕΕ για την περιφερειακή ανάπτυξη
  • Ακάλυπτοι οι καταναλωτές

Πολίτης

 «Οι κύπριοι κράτησαν την αγορά ακινήτων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δείχνουν ότι οι κύπριοι αγοραστές φαίνεται να κρατούν πλέον τον κατασκευαστικό τομέα ανθεκτικό. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας στο Δελτίο Τιμών Κατοικιών, οι κύπριοι επιλέγουν ως επί το πλείστον διαμερίσματα μικρότερου μεγέθους και αξίας. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2% ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Ο αριθμός των εγκεκριμένων αδειών οικοδομής για τα οικιστικά ακίνητα σημείωσε ετήσια αύξηση της τάξης του 1,8% τους πρώτους δύο μήνες του 2021.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι δέσμη δέκα προτάσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία κατάθεσε ο ΣΕΛΚ στο πλαίσιο των εργασιών της 60ης ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών του.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περαιτέρω βελτίωση – Οικονομικό κλίμα
  • Στρατηγικό deal 29 εκατ. ευρώ για Petrolina

Χαραυγή

 «Ανάκαμψη στις τιμές των κατοικιών βλέπει η ΚΤ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η ανάκαμψη που παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ο ΔΤΚ κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,5% σε σχέση με μείωση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,9%. Αναφέρεται επίσης ότι η άνοδος του Δείκτη οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 1,2% στις τιμές διαμερισμάτων, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι προοπτικές για πράσινη μετάβαση των ξενοδοχείων συζητήθηκαν σε διαδικτυακή ημερίδα, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Hotels4Climate.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΣΕΛΚ: Δέκα προτάσεις για περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας
  • Βουλή: Πρεμιέρα με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Αλήθεια

 «Προτίμηση σε διαμερίσματα και μικρές κατοικίες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ανάκαμψη που παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, ο ΔΤΚ κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,5% σε σχέση με μείωση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,9% σε σχέση με 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Η άνοδος του Δείκτη, σύμφωνα με την ΚΤ, οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 1,2% στις τιμές διαμερισμάτων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, για σκοπούς ταξιδιού προς τα αεροδρόμια της θα δέχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τα πιστοποιητικά ανάρρωσης, ενώ θα γίνονται αποδεκτά και τα ψηφιακά πιστοποιητικά εργαστηριακών εξετάσεων PCR.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεκάλογος ΣΕΛΚ για προκλήσεις και προοπτικές οικονομίας – Γενική συνέλευση
  • Να παραμείνουμε στο στόχο της πράσινης μετάβασης – Πρόεδρος ΟΕΒ
  • Επεκτείνεται στον τομέα της ανάπτυξης γης – Petrolina

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΓΡΙΕΥΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ! – Για τρεις λόγους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΕΡΦΑΡΟΥΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΥΜΑ – Μοναδική σανίδα σωτηρίας οι εμβολιασμοί, τονίζουν υπ. Υγείας και επιδημιολόγοι

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ – Ενισχύθηκε το λεκτικό των συμπερασμάτων με αναφορές σε ΔΔΟ, Βαρώσια και Τελωνειακή Ένωση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΠΩΦΕΛΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ «27» - Ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και ανατρέψιμο….