You are here

Τύπος: Χωρίς προαγωγή οι απροβίβαστοι

10/10/2019 06:51

Το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας το οποίο προωθήθηκε χθες στη βουλή, η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας – Αιγύπτου και οι οριζόντιες αυξήσεις της τάξης του 2% που προχωρεί η Ελληνική διαμηνύοντας ότι παραμένει ανοικτή σε συζήτηση με την ΕΤΥΚ, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Χωρίς προαγωγή οι απροβίβαστοι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας το οποίο προωθήθηκε χθες στη βουλή. Η απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων θα αξιολογείται από το ένα μέχρι το δέκα, ενώ εάν για τρεις συνεχόμενες χρονιές η απόδοση κάποιου δημόσιου υπάλληλου αξιολογηθεί χαμηλότερη του πέντε, δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για προαγωγή. Με βαθμολογία κάτω του πέντε θα αξιολογούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι παρόλο που πληρούν τα κριτήρια, χρειάζονται καθοδήγηση για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με εξαμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις για σκοπούς μονιμοποίησης και προαγωγής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, στα πλαίσια των επαφών του στην Κεντρική Ευρώπη, συνάντησε τους επικεφαλής των Booking.com και Aibnb. Όπως πληροφορείται η εφημερίδα, ο κ. Περδίος φαίνεται να συμφώνησε με τις εν λόγω πλατφόρμες όπως δίδουν στις κυπριακές φορολογικές αρχές τις συναλλαγές που έχουν με τα κυπριακά καταλύματα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στα αζήτητα αναπτυξιακά κονδύλια €4,1 δισ.
  • Θυμίζει Κεντρική η νέα εποπτεία
  • Στήριξη στον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης από Κύπρο
  • Στα χέρια της Ζέτας – Η ΕΤΥΚ θέλει προσαυξήσεις, η Ελληνική προσκαλεί τη συντεχνία σε διάλογο

Πολίτης

 «Δίοδος για επενδύσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας – Αιγύπτου που αρχίζει να αποκτά έντονο οικονομικό χαρακτήρα.  Όπως αναφέρεται, η ανανέωση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και η υπογραφή δύο εκτελεστικών προγραμμάτων για την προώθηση των επενδύσεων, το πρώτο σε διμερές επίπεδο ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο και το δεύτερο σε τριμερές μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, αποτελούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας η οποία ωριμάζει και έχει ξεπεράσει το στάδιο των πολιτικών διακηρύξεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν έχει σκοπό να αναιρέσει την απόφαση της για παραχώρηση αυξήσεων στο σύνολο του προσωπικού της και την ίδια ώρα κρατά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την ΕΤΥΚ προκειμένου να συναφθεί μια νέα συλλογική σύμβαση η οποία και θα ρυθμίζει όλα τα ανοιχτά θέματα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προτεραιότητα η προστασία του επενδυτικού κοινού – Κεφαλαιαγορά
  • Προς πώληση 62 ακίνητα όλων των κατηγοριών – Ξεκίνησαν οι εγγραφές για την πρώτη διαδικτυακή αγοραπωλησία ακινήτων BidX1
  • Στόχος και η Ασία – ΚΕΒΕ – Invest Cyprus
  • Προβληματισμός για Εστία

Χαραυγή

 «Δέλεαρ από την Ελληνική με ορίζοντα αύξηση 2% στους μισθούς»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η παράκαμψη του θεσμοθετημένου διαλόγου για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης και η συνομολόγηση μιας άλλης σύμβασης, σε νέα βάση, που επιχειρεί Ελληνική Τράπεζα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελληνική προσπαθεί να δελεάσει τους υπαλλήλους της με οριζόντια αύξηση 2% με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Διαμηνύει ταυτόχρονα ότι παραμένει ανοιχτή σε συζήτηση με την ΕΤΥΚ για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης, η οποία θα συμφωνηθεί σε μια νέα βάση.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο συνολικός αριθμός των νεοεγγραφέντων οχημάτων μειώθηκε κατά 6,1% τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 και υποχώρησε στις 35.499 σε σύγκριση με 37.817 κατά την ίδια περίοδο του 2018.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνεδριάζουν για λήψη αποφάσεων οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ
  • Να προστατευθούν οι θεσμοί
  • Το Eurogroup στηρίζει την υποψηφιότητα Fabio Panetta για την ΕΚΤ
  • Σε μείωση 9.000 θέσεων εργασίας προχωρεί η Deutsche Bank

Αλήθεια

 «Παραχωρεί αυξήσεις και ρίχνει το μπαλάκι στην ΕΤΥΚ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι οριζόντιες αυξήσεις της τάξης του 2% που προχωρεί η Ελληνική με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.  Πηγές της τράπεζας ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως το σύστημα της Ελληνικής προνοεί παραχώρηση οριζόντιας αύξησης της τάξης του 2% και ταυτόχρονα παραχώρηση άλλου 2,4% κατά μέσο όρο στη βάση της απόδοσης και της αξίας της κάθε θέσης στην αγορά. Όπως σημειώνεται, η Ελληνική διαμηνύει ότι παραμένει ανοικτή σε συζήτηση με την ΕΤΥΚ για συνομολόγηση μιας συλλογικής σύμβασης, η οποία θα συμφωνηθεί με νέα βάση.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στη βουλή κατατέθηκαν χθες τρία νομοσχέδια τα οποία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στοχεύουν στη νοτιοανατολική Ασία για επενδύσεις – ΚΕΒΕ και Invest Cyprus
  • Έκκληση για υποβολή αιτήσεων για το Εστία - ΟΧΣ
  • Ακυρώνεται η απεργία στην JCC
  • Μείωση 8,1% στις εγγραφές επιβατικών σαλούν

ΑΛΗΘΕΙΑ

«ΠΗΓΗ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΑΛΑ… ΤΟΥΡΚΑ – Η Τουρκία επαναλαμβάνει αυτό που ξέρει καλά.  Εισέβαλε εκ νέου στη Συρία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗ ΑΠΟ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ – Τουρκική εισβολή στη Συρία χωρίς ουσιαστική διεθνή αντίδραση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΓΕΣΥ – Άλυτος γρίφος της μεταρρύθμισης τα δημόσια νοσοκομεία – Παραιτούνται καθημερινά οι γιατροί

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ