You are here

Τύπος: Χωρίς προϋπολογισμό ‘για τα μάτια’ Οδυσσέα

18/12/2020 06:43

Η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 στη ψεσινή συνεδρία της ολομέλειας της βουλής, είναι το θέμα που πρωτοστατεί στη σημερινή ειδησεογραφία.

Φιλελεύθερος

 «Έκοψε γέφυρες με τον Νικόλα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ψεσινή καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού ακυρώνει το ΔΗΚΟ και στρέφεται στην ΕΔΕΚ. Αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης μετά την ετυμηγορία της βουλής, η οποία με 29 ψήφους, από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, της Συμμαχίας και της Άννας Θεολόγου, καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση, σημειώνεται, θεωρεί ως υπαίτιο το ΔΗΚΟ για την απόρριψη του προϋπολογισμού και όπως φαίνεται θα το παραμερίσει και θα κάνει ανοίγματα στα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα, έτσι ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή και να εγκριθεί, μετά από νέα ψηφοφορία, ο προϋπολογισμός.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ηπιότερη ύφεση για το 2020, σε σχέση με αυτήν που εκτιμήθηκε αρχικά, ενώ αναμένει επιστροφή του ΑΕΠ σε επίπεδα προ πανδημίας το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στη γωνία ο ΠτΔ για αναστολή εκποιήσεων μέχρι τον Μάρτιο
  • Ο χειρότερος Νοέμβριος στην ιστορία για τον τουρισμό
  • Δεκανίκι για Ιανουάριο το δωδεκατημόριο
  • Στις χώρες με αρνητικό πληθωρισμό η Κύπρος

Πολίτης

 «Χωρίς προϋπολογισμό ‘για τα μάτια’ Οδυσσέα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 στη ψεσινή συνεδρία της ολομέλειας της βουλής. Όπως αναφέρεται, η πλειοψηφία της βουλής των αντιπροσώπων καταψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό, στέλλοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση για έναρξη διαλόγου με στόχο την εξεύρεση συναινέσεων. Μέσα σε ένα θερμό από κάθε άποψη κλίμα, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών έγειραν την πλάστιγγα προς την αντιπολίτευση επιβεβαιώνοντας το επικρατέστερο σενάριο. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, χωρίς πολιτικά επιχειρήματα, είπε όχι στον προϋπολογισμό, ζητώντας να αγνοηθεί ο γενικός εισαγγελέας και να ικανοποιηθεί ο γενικός ελεγκτής.  Η απόρριψη του προϋπολογισμού και η έγκριση δωδεκατημορίου για τον Ιανουάριο δεν προκαλεί άμεσα ζημιά, οδηγεί όμως τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά πλήττοντας την εμπιστοσύνη και προκαλώντας αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ημίμετρα φαίνεται πως εφαρμόζει η Κύπρος όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος που αναπόφευκτα οδηγεί και σε συστάσεις από το συμβούλιο της Ευρώπης για ενίσχυση του πλαισίου εφαρμογής της σύμβασης της Βαρσοβίας σε σχέση με το ζήτημα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βουτιά 83.9% στις αφίξεις – Τουρισμός
  • Πάγωμα εκποιήσεων με νόμο έως τις 31 Μαρτίου

Χαραυγή

«Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού τάχθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και εναντίον τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Οικολόγοι και Ανεξάρτητοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καταψήφιση του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάσταση με την πλειοψηφία των κομμάτων αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Αλλού η Χαραυγή γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών παρουσίασαν βουτιά 83,9% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δίχτυ προστασίας για 1η κατοικία και επαγγελματική στέγη
  • Νέο καμπανάκι για ξέπλυμα
  • ΕΑΤ προς τράπεζες: Με μέτρο τα μερίσματα

Αλήθεια

 «Τιμώρησαν τους πολίτες»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 στη ψεσινή συνεδρία της ολομέλειας της βουλής. Όπως σημειώνεται, τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και Ανεξάρτητοι προχώρησαν στην καταψήφιση του προϋπολογισμού, οδηγώντας τον τόπο σε μεγάλες περιπέτειες. Από 1.1.2021  το κράτος θα λειτουργεί με δωδεκατημόρια, δηλαδή θα μπορεί να δαπανήσει τα ίδια χρήματα που δαπάνησε τους αντίστοιχους μήνες του 2020.

«Παράταση αναστολής εκποιήσεων από βουλή και τράπεζες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η παράταση της αναστολής εκποιήσεων για πρώτη κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη μέχρι την 31η Μαρτίου 2021. Όπως σημειώνεται, η ολομέλεια ενέκρινε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ενώ είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις του Συνδέσμου Τραπεζών και της ΚΕΔΙΠΕΣ για παράταση της περιόδου αναστολής εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το τρίτο τρίμηνο του 2022 στα προ της πανδημίας επίπεδα – Κυπριακή οικονομία
  • Βουτια΄94,7% στις αφίξεις τουριστών το Νοέμβριο
  • Απογοήτευση για μη επαναλειτουργία – Εμπορικά κέντρα
  • Μειώθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός
  • Συστάσεις για συντηρητική προσέγγιση στην καταβολή μερίσματος – Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – Μούδιασε η Κύπρος από την καταψήφιση του προϋπολογισμού από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, Ανεξάρτητοι

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ «ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ» ΟΔΥΣΣΕΑ – ΔΗΚΟ και γενικός ελεγκτής οδηγούν το κράτος και την οικονομία σε περιπέτεια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΚΟΨΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ – Το προεδρικό στρέφει την προσπάθεια για έγκριση νέου προϋπολογισμού σε Σιζόπουλο και Λιλλήκα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ