You are here

Τύπος: Χρέη εισηγμένων, Εκκλησία και Τουρισμός κυριαρχούν

24/09/2002 09:05
Τα χρέη προς τις Τράπεζες των εισηγμένων εταιρειών, οι αναθεωρημένες προβλέψεις του Νίκου Ρολάνδη για τη μείωση του τουριστικού ρεύματος κατά το 2002, η φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών της εκκλησίας από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας και το πρόβλημα που προέκυψε για την εισαγωγή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στο κύριο του θέμα με τα δάνεια που έχουν συνάψει οι δημόσιες εταιρείες από τις Τράπεζες. Υπό τον τίτλο «£1,4 δις. τα δάνεια των εισηγμένων» γράφει ότι ο δανεισμός των εισηγμένων επιχειρήσεων αυξήθηκε αισθητά το πρώτο εξάμηνο του 2002 και επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος υπερχρέωσης είναι ήδη εμφανής». Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης, ότι ασφυκτικός είναι ο βρόγχος των δανείων για ορισμένους κλάδους του χρηματιστηρίου, ο οποίος σε συνδυασμό με τη δυσπραγία που παρατηρείται σε κάποιους τομείς, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά δυσάρεστο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Έτσι, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρατηρήθηκε αύξηση των τραπεζικών υποχρεώσεων των εισηγμένων εταιρειών σε ποσοστό 6,6%, την ίδια στιγμή που τα κέρδη τους συρρικνώθηκαν κατά 35% περίπου.

Αλλού, αναφέρεται στις ανησυχίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» αναφέρεται στην αποφασιστικότητα της Νομοθετικής εξουσίας να εξεύρει τρόπους φορολόγησης της εκκλησίας στα κεφαλαιουχικά κέρδη από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας. Όπως γράφει, στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει πρώτα να καταβάλλεται φόρος κεφαλαιουχικών κερδών, και μετά να γίνεται η μεταβίβαση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Γράφει ότι το ποσό που χρωστά σήμερα η Εκκλησία στο Κράτος, ανέρχεται στα £6,5 εκ. Το 2000 οι εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ανήλθαν στα £29 εκ, ενώ στα £22 εκ. ανήλθαν το 2001.

Αλλού, γράφει ότι σε μεγάλους μπελάδες βάζει τη Βουλή η εισαγωγή του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με την ψήφιση της σχετικής εναρμονισιακής νομοθεσίας να καθίσταται εκ πρώτης όψεως προβληματική, και προσθέτει ότι ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας από το 1999, στην Κύπρο.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» δίνει μια άλλη διάσταση της χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της εξασφάλισης από την Πολιτεία, των κεφαλαιουχικών κερδών από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας.

Υπό τον τίτλο «Παγωμένες μεταβιβάσεις στη ράχη αγοραστών» γράφει ότι εκατοντάδες πολίτες αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη μεταβίβαση στο όνομα τους, ακίνητης περιουσίας που απέκτησαν νόμιμα, επειδή ο πωλητής αρνείται να καταβάλει τον προβλεπόμενο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Όπως λέχθηκε από τη βουλευτή Μαρία Κυριακού, είναι πάρα πολλοί οι πολίτες που βρίσκονται σε αδιέξοδο επειδή εκκρεμεί, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις για χρόνια, η μεταβίβαση ακινήτων στο όνομα τους, λόγω άρνησης του πωλητή να καταβάλει τον προβλεπόμενο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.

Αλλού, προβάλλει τις αναθεωρημένες προβλέψεις του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τη μείωση του τουριστικού ρεύματος. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις η μείωση για το 2002 θα κυμανθεί στο 12% -13%, ενώ όπως προστίθεται στο ρεπορτάζ η αναθεώρηση κρίθηκε αναγκαία μετά και τη δραματική μείωση των τουριστικών αφίξεων για το μήνα Αύγουστο, «που φαίνεται να έχουν εκπλήξει δυσάρεστα όλους τους αρμοδίους, αφού αυτές αγγίζουν το 20%».

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.