You are here

Τύπος: Χρειάζεται να μεγαλώσει το κοινωνικό κράτος

22/03/2021 06:28

Η έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας «κοινωνική προστασία στην Κύπρο, έσοδα και δαπάνες 2018, η παύση με προεδρικό διάταγμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για προστασία των εργαζομένων και ανάπτυξη της οικονομίας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Χρειάζεται να μεγαλώσει το κοινωνικό κράτος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας «κοινωνική προστασία στην Κύπρο, έσοδα και δαπάνες 2018. Σύμφωνα με την έκθεση, στην Κύπρο είναι μικρό το κράτος κοινωνικής προστασίας και οι δαπάνες ανέρχονται στο 18,1% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της ΕΕ των «28» είναι 27,5%. Η Στατιστική σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και ειδικότερα των διαδικασιών με ίδια μέσα που έλαβαν χώρα το Μάρτιο του 2013, οι δαπάνες της κοινωνικής προστασίας είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με το 2013. Ωστόσο, από το 2014 μέχρι και το 2018 οι δαπάνες αυξάνονται χρόνο με χρόνο, με την ετήσια μεταβολή 2017/2018 να ανέρχεται σε 4,3%.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με βαθμολογία 75, η Κύπρος βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ 184 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με την αυστηρότητα των μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επιβεβαίωση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου
  • Φορολογικές διευκολύνσεις λόγω Covid στην επιτροπή οικονομικών
  • Πλήγματα στην αγορά έργων τέχνης
  • Απώλειες 10 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία

Πολίτης

 «Προς νέα κρίση η Τουρκία;»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η παύση με προεδρικό διάταγμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ. Όπως σημειώνεται, τον Νάτζι Αμπάλ αντικατέστησε ο οικονομολόγος και πολιτικός Σαχάπ Καβτζίογλου. Πρόκειται για την τέταρτη αλλαγή διοικητή Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2019. Η αιφνίδια αλλαγή δεν επηρέασε την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα γίνει σήμερα όταν ανοίξουν οι μεγάλες αγορές της Ασίας και κυρίως της Ευρώπης. Αναλυτές, αναφέρεται, προβλέπουν άσχημη αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence Ratings επαναβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΒΒ+ και Β αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας και σταθερή προοπτική.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ανησυχία, αλλά και υψηλές προσδοκίες για το 5G

Χαραυγή

 «Προτάσεις ΑΚΕΛ για προστασία των εργαζομένων και ανάπτυξη της οικονομίας»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για προστασία των εργαζομένων και ανάπτυξη της οικονομίας. Ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του κόμματος Χάρης Πολυκάρπου πρότεινε όπως ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση με στόχο τη βελτίωση των δικαιωμάτων για τους εργαζομένους στους ακόλουθους τομείς: Κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζομένους, προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ σε σχέση με τις δαπάνες για την υγεία και τις ευάλωτες ομάδες.

Η εφημερίδα Αλήθεια δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΜΕ! – Κορωνοϊός

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΡΟΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο γερμανικός σχεδιασμός στα ευρωτουρκικά κερδίζει έδαφος και υπερισχύει εντός ΕΕ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΤΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΩΡΑ – Τον Ιούνιο και μετά την πενταμερή η εξέταση για τα ενδεχόμενα με την Τουρκία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – «Ο τόπος χρειάζεται μια οικονομία με δικαιότερη κατανομή του πλούτου και ποιοτικές θέσεις εργασίας»