You are here

Τύπος: Χρηματοδότηση υποδομών ΦΑ από ΕΕ

16/01/2018 07:01

Τα ακίνητα μεγάλης αξίας που βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες, η χθεσινή υπογραφή των συμβολαίων για τη μαρίνα Πρωταρά και η χρηματοδότηση υποδομών φυσικού αερίου από την ΕΕ, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ζητούνται πελάτες για ακριβά ακίνητα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα ακίνητα μεγάλης αξίας που βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, η αγοραία αξία των ακινήτων προς εκποίηση ανερχόταν στα €1,69 δισ. το τρίτο τρίμηνο του 2017 από €229,47 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2017 και €103,2 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2017.  Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 υπήρχαν προς εκποίηση 154 ακίνητα αξίας €46,29 εκ. και το τρίτο τρίμηνο 173 κατοικίες, περισσότερες κατά 16 και η αξία τους ήταν €974,96 εκ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, μέχρι το τέλος του 2016 στα 78 κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες υπήρχαν συνολικά 4.516 κενές θέσεις, από τις 36.822 εγκεκριμένες θέσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σταθερές οι νέες εγγραφές εταιρειών
  • Άδειες οικοδομής αξίας €1,26 δισ.
  • ΑνΑΔ: 1297 προγράμματα κατάρτισης €10,3 εκ.
  • Ρεκόρ στις πωλήσεις σε αλλοδαπούς – Στο κτηματολόγιο 2406 πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές ξένους

Πολίτης

 «Μποναμάς €100 εκ. για φθηνότερο ρεύμα»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η προκαταρκτική απόφαση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» για τη χρηματοδότηση των υποδομών εισαγωγής και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στον σταθμό Βασιλικού με €100 εκ.  Όπως αναφέρεται, άλλα €35 εκ. θα δοθούν στην ιταλοελληνική κοινοπραξία IGI – Poseidon που προωθεί την πόντιση του αγωγού East Med για τη μεταφορά αερίου σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

«Μαρίνα και ο Πρωταράς»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή υπογραφή των συμβολαίων για τη μαρίνα Πρωταρά. Ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης χαρακτήρισε ιστορική τη χθεσινή μέρα για το Παραλίμνι και την Ελεύθερη Αμμόχωστο, έπειτα από τις υπογραφές των συμβολαίων με την εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή της μαρίνας Πρωταρά, την PMV Maritime Holdings Ltd. Όπως αναφέρθηκε, τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα μέχρι η εταιρεία να εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες, ενώ η διάρκεια των εργασιών υπολογίζεται στα τρία χρόνια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξημένες σε αριθμό και αξία – Άδειες οικοδομής
  • €10,3 εκ. για νέα προγράμματα κατάρτισης – ΑνΑΔ
  • Στο επίκεντρο τα δάνεια – Την πρόταση του για τα ΜΕΔ ανέλυσε ο Σταύρος Μαλάς
  • Ρεκόρ σε επενδύσεις  - Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με διοίκηση CIPA

Χαραυγή

 «Εργασιακή διασφάλιση ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΚΙΕ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η τρίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν χθες οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι παρουσιάζονται καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα τους, αλλά κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του ίδιου του καθεστώτος εργασίας τους αφού από το 2013 και μετά έχουν μετατραπεί σε αυτοεργοδοτούμενους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΑνΑΔ ενέκρινε τα πολυεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης  που θα εφαρμοστούν από κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης μέσα στο πρώτο εξάμηνο 2018 ύψους €10,3 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άλλα γράφουν οι Financial Times και άλλα διαβάζουν στο προεδρικό
  • Λιγότερα ψάρια λόγω της μαρίνας Αγίας Νάπας
  • Παραδοχή υπουργού μεταφορών για αποχώρηση ενός μνηστήρα για το λιμάνι Λάρνακας
  • Στηρίζουν τον αγώνα της ΔΕΔΕ

Αλήθεια

«Μεγάλα σχέδια για μαρίνα και λιμάνι το 2018»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι εντός του 2018 αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές των συμβολαίων για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας καθώς τον ερχόμενο Μάρτιο θα έχουμε τον προτιμητέο επενδυτή και εντός του 2019 θα παραδοθούν το λιμάνι και η μαρίνα της Λάρνακας στον επενδυτή.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στο €1,26 δισ. ανήλθε η συνολική αξία των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι κύπριοι είδαμε την κρίση ως ευκαιρία – Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Πρώτη στην προσέλκυση κονδυλίων της ΕΕ – Έρευνα – Κύπρος
  • Νέα προγράμματα κατάρτισης από ΑνΑΔ
  • Αύξηση εμπορικού ελλείμματος

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ – Δεν υπακούουν στα κόμματα τους οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και της Αλληλεγγύης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΠΟΝΑΜΑΣ €100 ΕΚ. ΓΙΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ – Η ΕΕ συμβάλει στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΕ ΦΟΥΛ ΕΠΙΘΕΣΗ – Φλέγεται το πολιτικό σκηνικό με αντιπαραθέσεις υψηλών τόνων και υψηλών  προσδοκιών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ