You are here

Τύπος: Χρήσιμοι και οι αιτητές ασύλου

15/03/2023 06:37

Οι προωθούμενες αλλαγές όσον αφορά την πρόσβαση των αιτητών πολιτικού ασύλου στην αγορά εργασίας και η έγκριση από το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ του σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Χρήσιμοι και οι αιτητές ασύλου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι προωθούμενες αλλαγές όσον αφορά την πρόσβαση των αιτητών πολιτικού ασύλου στην αγορά εργασίας. Όπως σημειώνεται, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν από τον πρώην υπουργό εσωτερικών Νίκο Νουρή, θα τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να προκαλέσουν νέα προβλήματα. Συγκεκριμένα, ενώ σήμερα οι αιτητές ασύλου μπορούν να εργοδοτηθούν σε συγκεκριμένους τομείς που ορίζει το υπουργικό διάταγμα, μόλις ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης τους για πολιτικό άσυλο, από τον Αύγουστο θα πρέπει να έχουν περάσει εννέα μήνες από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για να μπορούν νόμιμα να απασχοληθούν. Μάλιστα, με εκφρασμένη τη θέση της νέας κυβέρνησης για επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, που συνεχίζει σήμερα να καλύπτει σημαντικές ανάγκες σε κλάδους και επαγγέλματα που δεν είναι δημοφιλή για κοινοτικούς και κύπριους, να εκλείψει.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ ανακοίνωσε χθες επιδότηση επιτοκίου για ενήμερες αναδιαρθρώσεις, λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχονται τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δίκτυ προστασίας από καταχρηστικές ρήτρες
  • Κοντά σε ανεργιακό όσοι έφυγαν με σχέδιο εξόδου

Πολίτης

 «Μικρό καλάθι για το Ενοίκιο Έναντι Δόσης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έγκριση από το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ του σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Όπως σημειώνεται, τώρα αναμένεται το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού μέσα στον Μάρτιο, όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, «πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, το οποίο αφορά κυρίως δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία με αγοραία αξία μέχρι €250.000, θα αποτελέσει σημαντικό μέτρο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και θα επιφέρει μεγάλη ανακούφιση στους αποδεδειγμένα ευάλωτους συμπολίτες μας που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους». Το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής για τη διασφάλιση της στέγασης ευάλωτων πολιτών και μπορεί να δώσει διέξοδο σε έναν σημαντικό αριθμό δανειοληπτών που δεν συμμετείχαν σε άλλα σχέδια - Εστία και Οικία - ή κρίθηκαν μη βιώσιμοι οικονομικά για να μετάσχουν σε αυτά. Ο δυνητικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται σε 2.500 (1.250 από το χαρτοφυλάκιο τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και 1.250 από το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔΙΠΕΣ), ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από το «Σχέδιο Εστία», έχει γίνει μια συντηρητική εκτίμηση για τη συμμετοχή συνολικά 800 περιπτώσεων με δαπάνη €180 εκατ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ανοίγει κύκλο επίσημων επαφών ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς αύριο Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί ξεχωριστά με τις συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, όπου θα ακούσει τα ζητήματα και τις θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Όπως ανάφερε στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, οι προτεραιότητες της συντεχνίας αυτή τη στιγμή είναι το ζήτημα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κλειδώνει τα επιτόκια για εξυπηρετούμενα δάνεια η ΚΕΔΙΠΕΣ
  • To βλέμμα στραμμένο τώρα στην πορεία των επιτοκίων

Χαραυγή

 «Μικρό καλάθι κρατά η ΚΕΔΙΠΕΣ για το σχέδιο ‘Ενοίκιο αντί Δόσης’»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής γράφει ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ κρατά μικρό καλάθι για το σχέδιο Ενοίκιο αντί Δόσης. Όπως αναφέρεται, η ΚΕΔΙΠΕΣ εκτιμά ότι θα καλυφθούν δάνεια μόλις €180 εκατ., την ώρα που το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ανέρχεται στα €19 δισ. περίπου. Εκτιμάται μάλιστα ότι ο αριθμός των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα είναι μικρότερος από τον αριθμό όσων απορρίφθηκαν από το σχέδιο Εστία επειδή κρίθηκαν μη βιώσιμοι, που σημαίνει ότι ούτε το νέο σχέδιο αναμένεται να δώσει λύση στο μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει, να βρεθούν στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι προς επίλυση οδεύει το πρόβλημα το οποίο προέκυψε με τους 1.100 πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έφυγαν με σχέδια εθελούσιας εξόδου, αλλά δεν πήραν ανεργιακό επίδομα, όπως όλοι οι υπόλοιποι, επειδή το υπουργείο εργασίας κατά την περίοδο του Κυριάκου Κούσιου αποφάνθηκε ότι δεν είναι δικαιούχοι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΚΕΔΙΠΕΣ: Δάνεια €2,5 δισ. σε κίνδυνο εκποιήσεων μετά τη λήξη του μορατόριουμ
  • Επεκτείνεται το Γραμμικό Πάρκο «Βαθκειά» στη Λεμεσό

Αλήθεια

 «Πώς θα λειτουργεί και ποιοι οι δικαιούχοι»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι βασικές παράμετροι του Σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης που δημοσιοποίησε χθες η ΚΕΔΙΠΕΣ.  Όπως σημειώνεται, το Σχέδιο αφορά μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις με εξασφάλιση κύρια κατοικία με αγοραία αξία μέχρι €250 χιλ.  Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα λήπτες συγκεκριμένων επιδομάτων, καθώς και επιλέξιμοι μη βιώσιμοι δανειολήπτες για ένταξη στο Σχέδιο Εστία και στο Σχέδιο Οικία.  Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα διενεργεί τεχνικό έλεγχο καταλληλότητας και εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, ενώ η εταιρεία θα αποκτά την κύρια κατοικία και θα καταβάλλει προς τη συμμετέχουσα (Τράπεζα ή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων) περί το 65% της αγοραίας αξίας. Η Συμμετέχουσα θα διαγράφει την πιστωτική διευκόλυνση που παραμένει μετά την αφαίρεση της τιμής απόκτησης του ακινήτου στο βαθμό που δεν καλύπτεται από άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ θα προηγείται η εξάλειψη επιβαρύνσεων επί της κύριας κατοικίας εντός προκαθορισμένων ποσοστών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι δείκτης τραπεζικού κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συμφωνούν για ανεργιακό τραπεζικών
  • Κλειδώνει στο 3,5% και 4% για το 2023 – Η ΚΕΔΙΠΕΣ ανακοινώνει επιδότηση επιτοκίων για στεγαστικά και άλλα δάνεια

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΚΕΔΙΠΕΣ: Αναμένεται σύντομα η απάντηση της ΕΕ για το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ» ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ – Τι κατέδειξε έρευνα που διενεργήθηκε ανάμεσα σε αστυνομικούς για τη χρήση φορητών καμερών στη στολή

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΕΕ – Κομβικής σημασίας η επίσκεψη του προέδρου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΚΡΑΤΑ Η ΚΕΔΙΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΕΝΟΙΚΙΟ ΑΝΤΙ ΔΟΣΗΣ» - Θα καλυφθούν δάνεια €180 εκατ., ενώ τα ΜΕΔ είναι €19 δισ.