You are here

Τύπος: Χριστόδουλος Vs Κυβέρνησης

14/05/2002 09:09
Η χθεσινή πρώτη παρουσία του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Βουλή και η «σύγκρουση» του, με τη νέα ιδιότητα του, με τον πρώην συνάδελφο του Τάκη Κληρίδη, μονοπωλεί το βασικό θέμα, σε όλα τα οικονομικά ένθετα του ημερήσιου τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Τρία όχι του Χριστόδουλου» αναφέρεται στα σημεία διαφωνίας Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, εν σχέση με το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση και αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας. Πρώτο σημείο διαφωνίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τραπεζικό απόρρητο, δεύτερο, το επιτόκιο αποπληρωμής υφιστάμενου δανείου του Κράτους, ύψους 520 εκ. λιρών, από την ΚΤ και τρίτον, η διαχείριση του δημοσίου χρέους

Αλλού, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά και προ δύο εβδομάδων της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με τις οποίες τα αποτελέσματα των δύο Οργανισμών, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002, θα παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με εκείνα του αντίστοιχου τριμήνου του 2001.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή», αντικρίζει τη χθεσινή παρουσία Χριστόδουλου και Τάκη Κληρίδη, ως «Επίσημη πρώτη “αντιπαράθεση”» Ως βασικό λόγο της αντιπαράθεσης, προβάλλεται το θέμα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια λίρες με «την κάθε πλευρά να διατηρεί τις απόψεις της, εκφράζοντας την ίδια ώρα τα δικά της επιχειρήματα».

Αλλού, γράφει ότι η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το ΧΑΚ θα ανασκοπηθεί σε απογευματινή, κλειστή, ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΕΒΕ με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, των εμπλεκομένων φορέων του χρηματιστηριακού θεσμού, βουλευτών κ.α.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως υπέρτιτλο στο βασικό θέμα του «Πρώτη διαφοροποίηση από τη γραμμή Αυξεντίου» και αναφέρεται φυσικά, στη χθεσινή παρθενική παρουσία του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου και ανέπτυξε τις θέσεις της Τράπεζας για το γνωστό εναρμονισιακό νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία της ΚΤ. Το ρεπορτάζ, προβάλλει ως «αποστασιοποίηση» του κ. Χριστοδούλου, από τον Αυξέντη Αυξεντίου, την απόσυρση της διαφωνίας της ΚΤ για το τραπεζικό απόρρητο.

Αλλού, αναφέρεται στη χθεσινή διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου η οποία εξετάζει την αγωγή του χρηματιστή Κώστα Χατζηγαβριήλ εναντίον της «Λευκόνοικο» χρηματιστηριακή και του μετόχου της εταιρίας Lawford. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Για να ξελασπώσει το Λευκόνοικο, ζήτησε από το μοναδικό μέτοχο της Lawford να αγοράσει μετοχές της CNH».