You are here

Τύπος: Χριστούγεννα οπωσδήποτε χωρίς lockdown

10/11/2020 06:45

Το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων είναι οι τράπεζες και ο επιχειρηματικός κόσμος που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την προοπτική επιβολής νέων περιορισμών.

Φιλελεύθερος

 «Χριστούγεννα οπωσδήποτε χωρίς lockdown»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και το ρευστό που θα εισρεύσει στην αγορά από τον 13ο μισθό που ποντάρουν οι τράπεζες για την αναστροφή του κλίματος στην αγορά, ακόμη και μετά από ένα περιορισμένο lockdown. Πηγές από την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, σημείωσαν στην εφημερίδα ότι ακόμη και αν ενισχυθούν οι περιορισμοί, λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, προβλέπεται να έχουν περιορισμένη διάρκεια. Εκτιμούν ότι, αν ληφθούν το επόμενο διάστημα νέα περιοριστικά μέτρα, την περίοδο των Χριστουγέννων δεν θα υπάρχει lockdown και η αγορά θα πάρει ανάσες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σημαντικό βήμα για την παραγωγή και αποθήκευση πράσινης ενέργειας στην Κύπρο θεωρείται η αδειοδότηση της γαλλικών συμφερόντων εταιρείας HDF Energy Cyprus Ltd από τη ΡΑΕΚ, για τη λειτουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Τερσεφάνου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Σωσίβιο» σε ξενοδόχους και από Περδίο
  • Κατέβασαν ρολά πέραν των 150 καταστημάτων
  • Με δασμούς υποδέχεται η Κομισιόν τον Τζο Μπάιτεν
  • Στο σφυρί για €15 εκ. τουριστικό χωριό στο Λατσί

Πολίτης

 «Αγωνία για την αγορά των Χριστουγέννων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο επιχειρηματικός κόσμος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την προοπτική επιβολής νέων περιορισμών στην κυκλοφορία και την οικονομική δραστηριότητα. Όπως αναφέρεται, ο επιχειρηματικός κόσμος κατανοεί ότι αν απαιτείται πρέπει να επιβληθούν νέοι περιορισμοί και απαγορεύσεις, αλλά θα ήθελε αυτοί οι περιορισμοί να μην επηρεάσουν την αγορά των Χριστουγέννων. Η εφημερίδα πληροφορείται ότι οι ανακοινώσεις για νέες απαγορεύσεις θα συνοδεύονται με ανακοινώσεις για σχέδια στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στην αγορά ως αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης και της πτώσης στον κύκλο εργασιών τους.

Χαραυγή

 «Λουκέτα και απόγνωση για μικρομεσαίους επιχειρηματίες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της πανδημικής κρίσης. Ο γγ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε χθες ότι η οργάνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οργανώνει παγκύπρια κινητοποίηση έξω από το προεδρικό, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στις 3 μμ, με αίτημα την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε στα €3.269.1 εκ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με €3,746.5 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διακοπές με €60 για δίκλινο δωμάτιο και με επιχορήγηση 35%
  • Πτώση 18% στις εγγραφές οχημάτων

Αλήθεια

 «Τι προοιωνίζουν οι αποχωρήσεις σοκ του οικονομικού επιτελείου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η αποχώρηση το Σαββατοκύριακο του υπουργού οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Όπως ανέφεραν αναλυτές, η αποχώρηση των δύο φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για μια αύξηση των επιτοκίων αλλά και άλλες κινήσεις με στόχο να σταματήσει η πτώση – ρεκόρ της λίρας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μείωση 18% σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι συνολικές εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειώθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου
  • Νέος εκτελεστικός διευθυντής ο Λούκας Μαραγκός –CDBBank
  • Το εμβόλιο της Pfizer «απογειώνει» τις αγορές
  • Επεκτείνεται το σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΧΑΡΜΟΣΥΝΗ ΕΙΔΗΣΗ, ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕΡΑ – Γερμανικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Αποτελεσματικό κατά 90%

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΦΕΡΝΕΙ «ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ» ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – Ο πρόεδρος εμμέσως προανήγγειλε αποφάσεις για lockdown αύριο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ – Σκληρά σενάρια στα χέρια του προέδρου – Προβληματισμός για τοπικά lockdown

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ